Foto: /Press Association/PIXSELL Ugledni bečki pedijatar Hans Asperger djecu slao na eutanaziju

Ugledni bečki pedijatar Hans Asperger djecu slao na eutanaziju

19. 04. 2018. u 18:29 3
Liječnik po kojem je ime dobio Aspergerov sindrom surađivao je u nacističkom programu, otkrio je povjesničar medicine Czech

Hans Asperger, pedijatar po kojem je ime dobio Aspergerov sindrom, surađivao je u nacističkom programu eutanazije. Otkrio je to austrijski povjesničar medicine Herwig Czech istražujući do sada nepregledanu nacističku dokumentaciju te arhive patentnih ureda u kojima je Asperger prijavljivao svoje pronalaske.

Radikalna desnica Nijemci rigorozno na naciste, Talijani su popustljivi

Prema Czechu, liječnik koji stoji iza prepoznavanja sindroma koji je jedan od oblika autizma, svojevoljno je hendikepiranu djecu slao u bečku kliniku Am Spiegelgrund gdje su kasnije eutanazirana. Inače, Aspergerov sindrom poremećaj je karakteriziran poteškoćama u društvenoj komunikaciji te ograničenim stereotipnim interesima, a pogađa ljude prosječne, pa i iznadprosječne inteligencije, austrijski liječnik identificirao ga je 1944. godine, no njegovo ime sindrom je ponio tek 1981. Povjesničar ističe kako se Asperger uklopio u nacistički režim te je zbog svoje lojalnosti bio nagrađen napretkom u karijeri.

U klinici Am Spiegelgrund umrlo je 789 djece, većina ih je ubijena smrtonosnom injekcijom ili gušenjem plinom, ostali od bolesti, gladi ili od posljedica eksperimenata. Asperger, koji nije bio nacist, do smrti je tvrdio suprotno, kako ga je proganjao Gestapo zbog odbijanja da im preda autističnu djecu. Ipak, način na koji su napisane dijagnoze koje je Hans Asperger davao djeci s različitim poremećajima otkrivaju izrazitu grubost koja dokazuje kako se on zapravo slagao s načelima nacističke ideologije kada se radi o medicini.

Također, nakon Anschlussa, pripojenja Austrije Trećem Reichu, svoje dijagnoze potpisivao je s Heil Hitler. Navodi se primjer trogodišnje Herthe Schreiber oboljele od encefalitisa koju je, jer je bila “nepodnošljiv teret svojoj majci”, Asperger poslao u Am Spiegelgrund.

Bitka za bolju prošlost Lažna nada iz Poljske: povijest se ne može modelirati za potrebe politike

SLIJEDE KAZNE? 'Heil Hitler' - čuju se pozdravi dok tvrde da je njemačka policija pod utjecajem arapskih mafijaša

KRAJNJA DESNICA Doživotna zabrana biciklistu koji je digao ruku na Hitlerov pozdrav

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja
pogledajte na vecernji.hr
  • 18:47 19. travnja 2018.

    Tada su svi doktori morali dijagnoze potpisivati s HH, isto kao sto su kod nas dopise nakon 45 potpisivali s smrt flasizmu ....

  • 10:47 20. travnja 2018.

    Danas se takve dijagnoze i tretmani propisuju u utrobi dok još "to" navodno nije čovjek...

  • 18:30 19. travnja 2018.

    koga to uopće zanima

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".