Kajita i McDonald

Nobelova nagrada fizičarima koji su otkrili da neutrini imaju masu

Foto: Reuters/PIXSELL
Nobel
Foto: Reuters/PIXSELL
Nobel
Foto: Reuters/PIXSELL
Nobel
06.10.2015.
u 13:56
Kajita i McDonald dali su ključan doprinos eksperimentima koji su pokazali da neutrini mijenjaju identitete
Pogledaj originalni članak

Nakon jučerašnje medicine, danas su objavljeni dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku. Japanac Takaaki Kajita i Kanađanin Arthur B. McDonald nagrađeni su za otkriće oscilacija neutrina koje pokazuju da te čestice imaju masu.  

Kako se navodi u obrazloženju, Kajita i McDonald dali su ključan doprinos eksperimentima koji su pokazali da neutrini mijenjaju identitete. Za tu metamorfozu moraju imati masu, a dugo se vjerovalo da je nemaju.  

Kajita je oko prijelaza u novo tisućljeće predstavio otkriće da neutrini iz atmosfere mijenjaju identitete na putu do detektora Super-Kamiokande u Japanu. McDonaldom predvođena skupina znanstvenika u Kanadi u međuvremenu je pokazala da neutrini iz Sunca ne nestaju na putu do Zemlje, već s drugim identitetom stižu u promatračnicu Sudbury.  

– Zagonetka o neutrinima s kojom su se fizičari desetljećima mučili bila je riješena – stoji u obrazloženju.

>> Norveški stručnjak: Angela Merkel osvojit će nagradu za mir

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.