SONDA DART 'SPAŠAVA' ZEMLJU

NASA ispisala povijest: Letjelica DART uspješno je udarila u asteroid!

Foto: NASA/Johns Hopkins/REUTERS
Illustration of NASA's DART spacecraft prior to impact at the Didymos binary asteroid system
Foto: Pixabay/Ilustracija
Ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
Ilustracija
27.09.2022.
u 01:35
Astronomi trenutačno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 milijuna godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura
Pogledaj originalni članak

NASA je večeras ispisala povijest izvedbom "prvog planetarnog testa za obranu" našeg planeta od udara asteroida. 

Cilj je misije zaštititi Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om, što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje – asteroid ili komet – koji bi se mogao približiti orbiti. 

Veliko finale dogodilo se u 1.14 sati poslije ponoći po hrvatskom vremenu. Tada je došlo do dugo planiranog namjernog udara letjelice DART u asteroid Dimorphos, koji nije prijetnja Zemlji, ali je odabran za test. 

Tijek događaja:

1:25 – Pred NASA-om je sada zadatak da u idućim tjednima detaljnim mjerenjima utvrdi koliko se točno putanja asteroida promijenila. 

1:18 – Iz NASA-e su ovaj trenutak opisali kao povijesni i kao početak nove ere u povijesti čovječanstva u kojoj postoji potencijalna mogućnost obrane od udara asteroida. 

1:14 – NASA-ina letjelica DART uspješno je udarila u asteroid! NASA-om se prolomio pljesak, baš kao u filmovima, nakon što je na Zemlju minutu nakon udara stigla i potvrda da je udar bio uspješan.

Posljednje snimke koje je letjelica poslala na Zemlju uistinu su impresivne te se detaljno vidi sama površina asteroida:

1:13 – Ostala je još minuta do udara, slika asteroida sada je već praktički prikazana preko cijelog ekrana. Udar uživo prati više od 400.000 ljudi. 

1:09 – Ostalo je još samo pet minuta do udara, i na snimkama se vidi da je DART sve bliži asteroidu. Letjelica je svoj put započela još 24. studenoga 2021. kada je lansirana raketom SpaceX Falcon 9. Od tada je prošla oko 11 milijuna kilometara dalek put, koliko je ovaj asteroid udaljen od Zemlje. Zadnjih 6 kilometara DART će prijeći u samo jednoj sekundi. 

1:00 – Na snimkama koje šalje DART, sada se već jasno vide dva asteroida – manji Dimorphos i veći Didymos. Letjelicu do cilja navigira isključivo autonomni navigacijski sustav pa u NASA-i napeto prate je li na dobroj putanji. – Jako je puno izazova i iako za sada sve napreduje po planu, puno toga može poći po krivu. Mi do maloprije zapravo nikad nismo uživo vidjeli Dimorphos i nismo znali sa sigurnošću što gađamo. Uz to su bile vezane naše najveće brige – kaže dr. Dawn Graninger iz Laboratorija primijenjene fizike Sveučilišta Johns Hopkins.

00:45 – Ostalo je još pola sata do udara i iz NASA-e javljaju da letjelica napreduje po planu. Dodajmo i da letjelica ima veoma osjetljivu kameru i optičku navigaciju DRACO, pa će DART konstantno na Zemlju slati fotografije asteroida u realnom vremenu. Plan je da se zadnja fotografija snimi i pošalje samo dvije sekunde prije kolizije. Više od 500 kilograma teška letjelica trebala bi udariti u asteroid brzinom od 6,6 kilometara u sekundi.

00:40 – Dr. Kelly Fast iz NASA-ina Ureda za koordinaciju planetarne obrane objasnila je da se ne zna točno koliki će krater letjelica napraviti na asteroidu i koliko će ga pomaknuti. – To pokušavamo doznati ovom misijom. Jer fizika i naši izračuni su jedno, no tek trebamo u praksi vidjeti posljedice na asteroidu koji je toliko daleko od nas i koji nismo još imali prilike ovako detaljno proučiti – rekla je dr. Kelly Fast. 

Didymos, asteroid promjera manjeg od kilometra, otkriven je 1996. godine, a 2003. je uočen i manji asteroid koji kruži oko njega. Stoga je veoma brzo dobio nadimke "Didymos B" i "Didymoon", a prije dvije godine dodijeljeno mu je i službeno ime. Pritom treba napomenuti da je Dimorphos (u koji će se letjelica zabiti) s promjerom od 160 metara jedan je od najmanjih astronomskih objekata koji su uopće dobili službeno i stalno ime.

00:30 – "Iako u filmovima često vidimo da je cilj raznijeti objekt, to ne želimo napraviti u realnosti jer se može raspasti u milijune komadića i u konačnici neki može pogoditi Zemlju. Puno je bolja opcija, što ovdje testiramo, promijeniti putanju asteroida", objasnio je gledateljima dr. Andy Rivkin iz Laboratoriji primijenjene fizike Sveučilišta Johns Hopkins koji također sudjeluje u misiji. Projekt službeno provodi NASA u suradnji s europskom (ESA), talijanskom (ASI) i japanskom (JAXA) svemirskom agencijom.

00:20 – Dok se letjelica DART približava asteroidu, u NASA-inom izravnom prijenosu znanstvenici objašnjavaju detalje misije, zašto je odabran baš taj asteroid i koja su očekivanja. Gledatelji su pozvani da putem chata na YouTubeu uživo postavljaju pitanja i komentiraju prvi planetarni test za obranu. 

00:00 – Točno u ponoć počeo je izravni prijenos udara na NASA-inom YouTube kanalu. Sat odbrojava još sat i 12 minuta do udara, a na ekranu se vidi snimka koju letjelica DART u realnom vremenu šalje na Zemlju. Za sada se dva asteroida vide samo kao mala točkica na ekranu, a slika će se izoštravati i povećavati s vremenom. Dimorphos je zapravo manji od dva asteroida koji zajedno čine sinkronizirani binarni sustav, pri čemu je veći Didymos primarni asteroid, a Dimorphos je zapravo mjesec koji kruži oko njega po stabilnoj orbiti.

VIDEO Prvi električni "monster truck" na svijetu koji teži oko 5 tona oduševio je publiku na sajmu automobila u Detroitu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

KI
kiseli
05:35 27.09.2022.

Rekao ajde da pogledam live stream. I naravno točno ono što sam i očekivao

Avatar Payback
Payback
08:58 27.09.2022.

...bolje da su gađali gnoma na istoku

PO
Poskok
08:25 27.09.2022.

sad će Kinezi i Rusi na kopiranje,ta nemaju svoje ništa orginalno.