VIROLOZI O DELTA SOJU

'Najžilavija i najbrža': Delta varijanta naglavačke okrenula pretpostavke o koronavirusu

Foto: HANDOUT ./REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
'Najžilavija i najbrža': Delta varijanta naglavačke okrenula pretpostavke o koronavirusu
26.07.2021.
u 13:57
Ne samo što je delta varijanta teža za preboljeti već se i puno lakše prenosi  s jedne osobe na drugu
Pogledaj originalni članak

Delta varijanta je najbrža, najžilavija i najimpresivnija verzija koronavirusa, uzročnika bolesti covida-19 s kojom se svijet ikada susreo i ta varijanta okrenula je naglavačke pretpostavke o toj bolesti, smatraju virolozi i epidemiolozi.

Zaštita cjepivom i dalje je vrlo snažna protiv teških oblika bolesti i hospitalizacije bez obzira koja varijanta virusa je uzrokuje, a najveći rizik snose necijepljeni, slaže se 10 vodećih stručnjaka za covid-19. Ne samo što je delta varijanta teža za preboljeti već se i puno lakše prenosi  s jedne osobe na drugu, zbog čega se povećava broj zaraženih i hospitaliziranih među necijepljenima, tvrde liječnici.

Također, sve više je dokaza da od delta varijante obolijevaju i potpuno cijepljeni i to u većoj mjeri u odnosu na prethodne varijante, a sve više raste bojazan da ga cijepljeni mogu čak i širiti.

"Delta se do sada pokazala kao najžilavija i najbrža varijanta", rekla je britanska mikrobiologinja Sharon Peacock.

Sve dok se ne prikupi više informacija o transmisiji delta varijante, stručnjaci tvrde da će možda trebati ponovo uvesti nošenje maski, održavanje fizičkog razmaka među ljudima i ostale mjere, uz sveobuhvatnu kampanju cijepljenja.

U Izraelu je trenutno među hospitaliziranima oko 60 posto necijepljenih. Većina je starija od 60 godina i ima kronične zdravstvene tegobe.

U SAD-u, koji ima najviše zaraženih i umrlih od covida-19 u svijetu, delta varijanta čini oko 83 posto novih infekcija. Za sada, na necijepljene otpada 97 posto teških slučajeva.

>> VIDEO Strože mjere na Jadranu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

EP
Epil
14:32 26.07.2021.

Koji ste vi lažovi! Delta varijanta je možda zaraznija, ali simtopi su samo šmrcanje i glavobolja! Usput, kad već spominjete Izrael, kao to da se 60% cijepljenih(lažete da je toliko necijepljenih) od Delte zaraziloi? Pa zar oni nisu zaštićeni cjepivom? Kako su se uopće mogli zaraziti, kad ih čuva njihova svetost cjepivo?

DU
Deleted user
07:51 28.07.2021.

definitvno je. Ovaj soj koronavirusa se počeo baviti politikom, demokratičan je ( prvo te pita dal si cijepljen, napada iza pola noći po klubovima i to samo mlade) i počeo je prati novce po cijelom svijetu.

Avatar I Shot Kunta Kinte
I Shot Kunta Kinte
14:56 26.07.2021.

Sto bjese sa lambdom? Kazu da je napada jota a pojavila se i sigma koja je navodno jos opakija! Jedini spas nam je da sve te silne varijante slavnog virusa povedu jedan "gradjanski" rat izmedju sebe... Ova eksperimentalna tzv. cjepiva su skroz podbacila.