Sa samo 19 godina

Mladi inovator otkrio kako očistiti sve oceane za samo pet godina?

Foto: Youtube Screenshot
Mladi inovator otkrio kako očistiti sve oceane za samo pet godina?
22.06.2014.
u 10:00
Kut pod kojim se stroj nalazi omogućuje svoj plastici da ide do mjesta na kojoj plutaju platforme za obradu gdje se prirodnim putem plastika odvaja od planktona
Pogledaj originalni članak

Ideja čišćenja oceana pomoću golemih nakupina odbačenog plastičnog materijala smatrala se neprovedivom sve dok 19-godinšnji inovator i njegova udruga nisu pronašli način kako je provesti u djelo za samo pet godina i još pritom zaraditi, javlja portal themindunleashed.

'Velika pacifička zakrpa' ili 'Pacifički vrtlog smeća' naziv je za nakupinu čestica plastike akumuliranih u Tihom oceanu, a znanstvenici već godinama bezuspješno pokušavaju pronaći način kako je izvaditi.

Boyan Slat (19) tvrdi da pomoću njegovog koncepta jednostavnog naziva 'Stroj za čišćenje oceana' možemo izvući gotovo 20 milijardi tona plastičnog otpada. Stroj je napravljen od niza plutajućih cijevi i platformi za obradu koje postepeno usisavaju plutajuću plastiku poput divovskog lijevka.

Kut pod kojim se stroj nalazi omogućuje svoj plastici da ide do mjesta na kojoj plutaju platforme za obradu gdje se prirodnim putem plastika odvaja od planktona.

U nastavku pogledajte kako funkcionira izum mladog inovatora.

>> Poplave u Hrvatskoj upozoravaju da je nužno boriti se protiv zagađenja okoliša!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
11:03 22.06.2014.

Svaka čast ovom mlafom dečku kojem je stalo da se očisti svo to plastično smeče !!!!!!!

DU
Deleted user
12:07 22.06.2014.

Nije li ovo zanimljivo ? U trenutku kad navijamo za idiote koji skacu po travi kao zecevi i na tome zaraduju astronomske iznose imamo mlade pojedince za koje malo tko zna. Njihov cilj: ucinit ovaj planet boljim mjestom za zivot. Hvala VL sto je uopce objavio ovaj clanak i stavio ga na naslovnicu.

Avatar bambam
bambam
12:51 22.06.2014.

Orginalni clanak je objavljen u rujnu 2013. Da je ideja toliko revolucionarna, ne bi li svi oceani vec bili ocisceni?