VELIKI NAPREDAK

Korak do neograničene energije: Testovi su pokazali da fuzijski reaktor Wendelstein 7-X funkcionira

Foto: Reuters/PIXSELL
Wendelstein 7-X
Foto: Reuters/PIXSELL
Wendelstein 7-X
Foto: Reuters/PIXSELL
Wendelstein 7-X
Foto: Reuters/PIXSELL
Wendelstein 7-X
Foto: Reuters/PIXSELL
Wendelstein 7-X
06.12.2016.
u 22:05
Autori navode kako fuzija ima potencija za pokrivanje energetskih potreba svjetskog stanovništva u dalekoj budućnosti.
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su prošle godine pokrenuli novi tip masivnog nuklearnog fuzijskog reaktora poznatog kao stellarator.

Istraživači s Instituta Max Planck u Greifswaldu ubrizgali su malu količinu vodika i grijali ga sve dok se nije pretvorio u plazmu te na taj način učinkovito oponašali uvjete koji se nalaze u Suncu, piše Daily Mail.

Mnogi znanstvenici bili su znatiželjni radi li uređaj nazvan Wendelstein 7-X onako kako je trebao.  Ispitivanja objavljena u znanstvenom radu pokazali su da taj uređaj radi baš onako kako je trebao.

Eksperiment je dio svjetskih napora da se iskoristi nuklearna fuzija, proces u kojem se atomi spoje pri ekstremno visokim temperaturama i ispuste veliku količinu energije. Zagovornici tehnologije vjeruju potvrdili su kako je ova tehnologija desetljećima udaljena, no tvrde da će, jednom kada se ostvari, moći zamijeniti fosilna goriva i konvencionalne nuklearne reaktore.

Za razliku od tokamar reaktora koji koriste 2D magnetsko polje, stellerator radi generiranjem 3D vijugava magnetska polja.

Ovi rezultati mogli bi biti ključni korak u provjeri izvedivosti stellaratora za upotrebu u budućim fuzijskim reaktorima

Od kada je stroj bio uključen znanstvenici su pokušavali odgovoriti na važno pitanje o tome stvara li prava magnetska polja. To je ključno budući da magnetsko polje u stroju je jedina stvar koja će zarobiti plazmu dovoljno dugo da se dogodi nuklearna fuzija.

- Potvrdili smo da magnetski kavez koji smo izgradili radi kako smo ga dizajnirali - kazao je Sam Lazerson, jedan od vodećih istraživača. 

Rezultati ispitivanja objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Uređaj W7-X, koji nije dizajniran da proizvodi energiju, nastavit će s testiranjem ekstremnih uvjeta nuklearne fuzije. Uređaj je prvi put upaljen u prosincu prošle godine koristeći helij koji je lakše zagrijati od vodika.

Pokazalo se da je razina pogreške manja od 1 na 100.000.

- Prema našim saznanjima, ovo je točnost bez presedana, kako u pogledu inženjerske izvedbe fuzijskog uređaja, tako i u smislu mjerenja magnetske tipologije - stoji u izvješću.

Fuzijska energija može pružiti gotovo neograničenu energiju, što bi značilo kraj ovisnosti o fosilnim gorivima kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

Autori navode kako fuzija ima potencija za pokrivanje energetskih potreba svjetskog stanovništva u dalekoj budućnosti.

>> Nijemci imaju reaktor koji energiju stvara poput Sunca

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MT
Mr Tyrolix
23:53 06.12.2016.

Ah taj Google Translate...

ZG
zg223
08:24 07.12.2016.

molio bi vecernji da ubuduce stavi link originalne stranice pa da procitam na engleskom.jer prijevodi su vam u najmanju ruku cudni..

Avatar mdoresic
mdoresic
08:04 07.12.2016.

Atomi spoje???? Koja ovo neznalica pise???