Foto: NASA/JPL-Caltech Klimatske promjene mogle bi dovesti do većih atmosferskih rijeka

Klimatske promjene mogle bi dovesti do većih atmosferskih rijeka

24. 05. 2018. u 19:16 0
Atmosferske rijeke su duge (400 do 600 km) i uske zračne struje koje nose velike količine vodene pare s tropskih područja na kontinente i polarna područja

Novo istraživanje pokazalo je da će klimatske promjene vjerojatno pojačati pojave znane kao atmosferske rijeke na većem dijelu Zemlje do kraja ovog stoljeća, dok će se sam broj tih pojava blago smanjiti.

Klimatske promjene Svjetska banka do 2050. predviđa 143 milijuna "klimatskih migranata"

Atmosferske rijeke su duge (400 do 600 km) i uske zračne struje koje nose velike količine vodene pare s tropskih područja na kontinente i polarna područja. Prema ovom istraživanju, atmosferske rijeke u budućnosti će biti značajno duže i šire od onih koje zapažamo danas, priopćila je NASA, koja je predvodila istraživanje.

- Rezultati prognoziraju da će, u scenariju u kojem emisije stakleničkih plinova ostanu iste, biti oko 10 posto manje atmosferskih rijeka globalno do kraja 21. stoljeća. Međutim, zato što otkrića prognoziraju da će atmosferske rijeke biti prosječno oko 25 posto šire i duže, globalna učestalost uvjeta atmosferskih rijeka, poput teških kiša i jakih vjetrova, zapravo će porasti oko 50 posto - rekao je glavni autor istraživanja Duane Waliser iz NASA-inog Laboratorija za mlaznu propulziju.

Rezultati također pokazuju da će učestalost najtežih oluja atmosferskih rijeka gotovo udvostručiti.

NASA izbacila nove slike Marsa, neke su zapanjujuće:

Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: Igor Soban/PIXSELL Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA Foto: NASA

Novo postignuće NASA prvi put u povijesti šalje helikopter na Mars!

Crveni planet Dronovi pripremaju teren za dolazak čovjeka 2033.

ZNANSTVENICI ISTRAŽUJU Je li postojala još jedna civilizacija prije ljudske?

PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".