Kina

Kinezi planiraju lansirati umjetni mjesec?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Kinezi planiraju lansirati umjetni mjesec?
19.10.2018.
u 14:26
Reflektirajući Sunčevu svjetlost sateliti bi trebali zamijeniti uličnu rasvjetu i samo u Chengduu uštedjeti 170 milijuna dolara godišnjih troškova za struju
Pogledaj originalni članak

Kina do 2020. godine planira lansirati umjetni mjesec koji će zamijeniti uličnu rasvjetu i smanjiti troškove električne energije u urbanim zonama, objavili su u petak kineski državni mediji. 

Chendgu, grad u jugozapadnoj pokrajini Sečuanu, razvija "iluminacijske satelite" koji će sjati u paru s pravim Mjesecom, ali osam puta sjajnije, piše China Daily. 

Prvi ljudskom rukom napravljeni mjesec trebao bi biti lansiran do 2020., a nakon toga, ako s prvim bude sve u redu, još tri do 2022. kazao je Wu Chunfeng, čelnik organizacije koja razvija projekt Tian Fu New Area Science Society. 

Reflektirajući Sunčevu svjetlost sateliti bi trebali zamijeniti uličnu rasvjetu i samo u Chengduu uštedjeti 170 milijuna dolara godišnjih troškova za struju. 

Izvanzemaljski izvor svjetla mogao bi pomoći i spasilačkim naporima u područjima pogođenim prirodnim katastrofama, koje pritom uglavnom ostanu bez struje. 

Francuska agencija AFP piše kako je u nastojanju da potvrdi priču pokušala stupiti u kontakt izravno s izvorom vijesti, Wuom ili njegovom kompanijom, ali nije uspjela u tome.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

IP
info_punkt
15:34 19.10.2018.

i šta onda će imati vječni dan? Nije mi to neko sretno rješenje.

BE
berija
16:22 19.10.2018.

Prvi umjetni mjesec (satelit, što Mjesec i jest) , ako me pamćenje služi, zvao se Sputnjik (suputnik, pratilac) i lansiran je krajem 1957. godine. Prvi živi sisavac navodno je bio pas Lajka (bila je i neka pjesmica u nižim razredima sa stihom, otprilike, "posjetiti Lajkin grob"). Eh, novinari i škola....

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:27 19.10.2018.

Da si radio na sjeveru Kanade, ne bi ti bilo cudno.