Kruži oko 'male' zvijezde

Iznenadio i znanstvenike: Otkrili novi planet koji ne bi trebao postojati

Foto: Reuters/Pixsell
Ilustracija
Foto: Pixabay
Planet Zemlja
Foto: Pixabay
27.09.2019.
u 23:48
Astronomi su objavili kako su pronašli planet sličan Jupiteru , za kojeg su vjerovali da ne bi trebao postojati, a koji je kružio oko zvijezde koja je oko deset puta manja od našeg Sunca
Pogledaj originalni članak

Otkriće golemog planeta kraj sićušne zvijezde udaljenog 31 svjetlosnu godinu od Zemlje iznenadilo je znanstvenike i poljuljalo njihovu teoriju nastanka planeta.

Astronomi su objavili kako su pronašli planet sličan Jupiteru, za kojeg su vjerovali da ne bi trebao postojati, a koji je kružio oko zvijezde koja je oko deset puta manja od našeg Sunca, piše Daily Mail.

Moguće je i kako u tom neobičnom sustavu postoji još jedan veliki planet.

Planet je to, vjeruju znanstvenici, koji je nastao ravno iz plina, a ne kao drugi planeti, postupno.

Voditelj istraživanja Juan Carlos Morales sa španjolskog Instituta za svemirske studije kazao je kako je planet veličine kao i zvijezda oko koje kruži, a jedna godina na tom planetu traje 200 dana.

– Bilo je vrlo uzbudljivo pronaći taj planet jer je potpuno neočekivan. Ovo je dokaz da i oko zvijezda male mase može postojati nova populacija masivnih planeta – rekao je on.

Dr. Morales i njegov tim smatraju kako gravitacijska nestabilnost oko diska plina mlade zvijezde i oblaka prašine, u nekim slučajevima može uzrokovati formiranje velikih planeta čak i kad je sama zvijezda domaćin manje mase.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:39 28.09.2019.

Strasno ptkrice

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
07:28 29.09.2019.

Nije Bog gestapo da prati ljude ,dao nam je slobodu misli i rijeci i djela a najzalosnije je da su oni najpametniji zapravo najgljuplji izgleda

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
06:48 28.09.2019.

Znanstvenici vjeruju u ovo i ono u nista nisu sigurni sve teorije pa i Anstajnova relativnosti su pobijene ali i dalje su potpuno sigurni u nastanak svemira i da Boga nema . E pa varate se gospodo ,Bog je stvorio i svemir i nas