ZA TRI MINUTE

Talijani nisu oduševljeni instant-pizzom

31.03.2009.
u 17:48
Pogledaj originalni članak

Za nekoliko tjedana na talijanskim ulicama naći će se veliki crveni automati "Let's Pizza" u kojima se, metodom razvijenom na sveučilištu u Bologni, nakon ubačenih kovanica za tri minute umijesi i ispeče pizza. (Ne, ovo nije prvotravanjska vijest, zbilja je napravljen automat za instant-pizzu.)

Ovo nije samo automat na kovanice, ovo je prava mini-pizzerija – kaže izumitelj tog procesa, 56-godišnji Claudio Torghele.
– Ima prozorčić kroz koji možete gledati kako se pizza peče. Sva djeca, uključujući i moju, vole to; dok uređaj radi, oko njega je uvijek gužva.

Stroj umijesi tijesto od brašna i vode, premaže ga umakom od rajčice i prilozima po izboru (u ponudi su sir i rajčica, slanina, šunka ili svježe povrće) i infracrvenim zrakama ispeče, te mušterija dobiva svježu pizzu za četiri eura. Naravno, ona nije ukusna kao ona iz prave pizzerije, što priznaje i tvorac tog stroja:

- Ako hoću pojesti dobru pizzu, odem u pizzeriju. Ali naš proizvod je zadovoljavajući, jeftin i na raspolaganju 24 sata u danu – kaže Torghelle.
– Ovo je imuno na krizu. I McDonaldsu raste prodaja. Brza hrana s niskom cijenom sve se više traži.

Stroj, čiju je izradu financirao veliki multinacionalni gigant Unilever, već je isproban u Njemačkoj, a proizvođači ih planiraju postaviti u Europi i Americi, s različitim izborom nadjeva u skladu s lokalnim ukusima.

Naravno, talijanski gurmani su zgroženi takvom zamisli instant-pizze. Za njih je prava pizza samo ona čije je tijesto ostavljeno da se diže 12 sati, s najsvježijim sastojcima, ispečena u pećnici koja mora biti unaprijed zagrijana na 300 stupnjeva.

- Taj stroj je igračka – kaže Pino Morelli iz Udruge talijanskih pizzerija.
– Možda će imati uspjeha preko oceana, ali Talijani se rađaju uz pizzu, majke ih njom hrane još dok su bebe. Oni je razumiju.

Pizzaiolo Marcello, glavni majstor u slavnoj napuljskoj pizzeriji Brandi u Napulju, gdje je to jelo i izmišljeno 1889., ogorčeno kaže:

- Nažalost, ljudi danas svašta izmišljaju, ali ovo se ne može usporediti s pravom pizzom, naročito po kvaliteti. Jedina dobra stvar je niska cijena.

(m.f)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr