UTJECAJNI NIJEMAC

Zvone Boban zbog njega imao problema, došlo do svađe i teških riječi, a sada je doživio veliku čast

Foto: Matthias Rietschel
Zvone Boban zbog njega imao problema, došlo do svađe i teških riječi, a sada je doživio veliku čast
29.11.2021.
u 14:40
Zanimljivo, problema je zbog Ralfa u Milanu imao Zvonimir Boban. Naime, plan predsjednika Gazidisa bio je da njemački stručnjak preuzme ovlasti, od sportskog direktora do trenera. Došlo je do svađe, otišao je Boban, a trebao je i trener Pioli.
Pogledaj originalni članak

Otkako je s trenerskog mjesta Manchester Uniteda otpušten Ole Gunnar Solskjær, u otočkom klubu vijećalo se o nasljedniku jer u Michaelu Carricku, koji sada vodi momčad, nisu to vidjeli. Odluka je pala na Ralfa Rangnicka (63).

- On je jedan od najvećih nogometnih znalaca i inovatora na svijetu i bio je naš prvi izbor za mjesto menadžera do kraj sezone - rekao je John Murtough, jedan od Unitedovih direktora.

Rangnick je pristao na šestomjesečni trenerski ugovor nakon čega će sljedeće dvije godine obnašati ulogu savjetnika kluba. Trebao bi i zadržati Solskjærov stožer (Mike Phelan, Kieran McKenna i Carrick).

Ono čime se mnogi mediji bave njegova je taktika i ideja igre. Naime, u igru Manchester Uniteda pokušat će implementirati svoj "gegenpressing". Taktička je to filozofija u kojoj bit nije samo da momčad pritišće svoje protivnike već da to čini s posebnim fokusom kada je lopta na protivničkoj strani. Zahtijeva se da prednja linija puno trči jer bi tako trebala zatvarati protivničke obrambene igrače koji potencijalno mogu napraviti pogrešku. Pitanje je kako će na to odgovoriti zvijezde Manchester Uniteda, u prvom redu Cristiano Ronaldo kojem ovaj sistem ne zvuči kao idealan okvir za njegov talent.

No, klub ima plan, dogovor i iza Rangnicka stoji mnogo ljudi.

– Ralf je jedan od najboljih, ako ne i najbolji njemački trener – rekao je Klopp.

No Nijemac je posljednji trenerski angažman imao prije dvije godine u RB Leipzigu. Nakon toga je bio sportski direktor u RB franšizama sportskih klubova te u Lokomotivu iz Moskve.

Igračka karijera bila mu je daleko od zapažene, a trenerskim se poslom počeo baviti već s 25 godina, u klubu FC Viktoria Backnang. Trenirao je potom VfB Stuttgart II, Ulm 1846, Hannover 96, Schalke 04, Hoffenheim...

Godine 1998. zadivio je njemački nogometni svijet kada je u jednoj popularnoj televizijskoj emisiji objasnio neke svoje taktičke ideje, dobio je tada nadimak "profesor nogometa".

Njegove inovacije inspirirale su mnoge generacije trenera u Njemačkoj te je jedan od najutjecajnijih aktera tamošnjeg nogometa.

Zanimljivo, problema je zbog Ralfa u Milanu imao Zvonimir Boban. Naime, plan predsjednika Gazidisa bio je da njemački stručnjak preuzme ovlasti, od sportskog direktora do trenera. Došlo je do svađe, otišao je Boban, a trebao je i trener Pioli. No Milan je proigrao i Rangnick nije došao.

– Nisam znao da u Milanu vlada diktatura. U klubu su dogovorili suradnju s Rangnickom još u prosincu! Mogli su mi to ljudi iz Milana bar kazati – rekao je svojevremeno Boban.

No vratimo se na aktera ove priče. Kada je o Ralfu riječ, jedno je sigurno – on je inovativan i stalno traži načine da poboljša svoju momčad. Navodno je čak jednom nametao pravila o tome koje automobile igrači smiju voziti u skladu sa svojom dobi. Njegov je pristup iznimno zahtjevan, on nije jednostavna osoba, ali njegove ideje mogu napraviti razliku.

- Radujem se što sam stigao ovdje i usredotočen sam na to da ova sezona bude uspješna. Momčad je puna talenta i ima balans između mladosti i iskustva, a ja ću sljedećih šest mjeseci raditi na tome da oni do kraja ispune svoj potencijal. I kao individualci, ali i kao tim - rekao je po preuzimanju momčadi koju će voditi dok dobije radnu dozvolu. Do tada će na klupi biti Carrick.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.