EURO PRED VRATIMA

Zlatko Dalić ima gorući problem i to samo mjesec dana prije sudara s Englezima

Foto: Reuters/Pixsell
Zlatko Dalić
12.05.2021.
u 08:08
Eventualna Vrsaljkova zamjena u reprezentaciji je Zagrepčanin Josip Juranović iz poljske Legije, igrač sa zavidnim brojem nastupa u klubu (31), ali i debitant na velikom turniru, a na otvorenju Eura čekali bi ga sudari s Rashfordom, Fodenom ili Sterlingom.
Pogledaj originalni članak

Sutra će biti točno mjesec dana od prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, s Engleskom na kultnome Wembleyu (13. lipnja, 15 sati). Kakvo je stanje reprezentativaca u oba tabora, u kakvom su raspoloženju izbornici Southgate i Dalić trideset dana uoči njihova trećeg međusobnog sudara te što sve do tada čeka Hrvate i Engleze?

Vlašić i Lovren ozlijeđeni

Evo, kada bi utakmica bila na rasporedu ovoga tjedna, naš izbornik sigurno bi imao veću glavobolju od Southageta, jer bio bi lišen usluga najmanje dvojice standardnih igrača udarne postave, ruskih oporavljenika Nikole Vlašića i Dejana Lovrena. Nikola se ozlijedio (koljeno) 1. svibnja na utakmici s Ufom te je od tada propustio susret s Krasnodarom, dok je Dejan zbog ozljede mišića izvan pogona već mjesec dana, odnosno posljednji put nastupio je za Zenit još 5. travnja te od tada propustio pet utakmica. Prema jučerašnjim informacijama, Nikola je svakodnevno na terapijama u Moskvi, oteklina u koljenu je smanjena i, ne bude li iznenađujućih preokreta, on će do 25. svibnja biti potpuno spreman. Usto, od ponedjeljka će biti na oporavku u Splitu.

Pa ipak, pogledamo li širu sliku našega kadra, izostanak ovoga dvojca čak i ne bi izgledao tako dramatično, budući da Dalić na tim pozicijama ima izvrsna rješenja, stopera Ćaletu-Cara i polušpice Kramarića, Pašalića, pa čak i Modrića. No u kontekstu sudara s Englezima u našemu taboru opet se javlja onaj gorući problem, gotovo nepremostiva prepreka velikom rezultatu, a to je pozicija – desnoga braniča.

Naime, Dalić, dosljedan sebi i sentimentalan prema srebrnima, tu poziciju čuva za Šimu Vrsaljka, a njegov klupski status u ovom trenutku najlošiji je među vatrenima. Šiminih samo 532 minute u cijeloj sezoni u 10 nastupa zabrinjavajući je nedostatak kontinuiteta za braniča koji bi na Euru trebao u devet dana odigrati tri utakmice. Šime je od svog posljednjeg 90-minutnog nastupa 28. veljače protiv Villarreala odigrao samo 12 minuta za Atletico, protiv Betisa, a u posljednjih pet utakmica uopće nije bio u konkurenciji za sastav.

Za usporedbu, u sezoni 2017./2018., koja je prethodila SP-u, Vrsaljko je imao solidnu kvotu od 29 nastupa i taj mu je kontinuitet sigurno pripomogao da u Rusiji odigra turnir života. A danas? Danas je jedina dobra vijest oko Šime je da će na pripreme vatrenih doći – odmoran.

Kao što znamo, eventualna Vrsaljkova zamjena u reprezentaciji je Zagrepčanin Josip Juranović iz poljske Legije, igrač sa zavidnim brojem nastupa u klubu (31), ali i debitant na velikom turniru, a na otvorenju Eura čekali bi ga sudari s Rashfordom, Fodenom ili Sterlingom.

Mnogi propuštaju generalku

A što mjesec dana uoči Hrvatske muči Garetha Southgatea? Engleski mediji posljednjih dana problematiziraju neugodan podatak za izbornika da će čak 11 njegovih izabranika biti sudionici europskih finala, 26. svibnja (EL) i 29. svibnja (LP): Rashford, Shaw, Maguire, Henderson (Man. Utd), Walker, Stones, Sterling, Foden (Man. City), Chilwell, James, Mount (Chelsea). Od tih 11 najmanje sedmorica su u najužoj konkurenciji za sraz s Hrvatskom, a u engleskom kampu pojavili bi se tek tjedan dana uoči sraza s vatrenima. Svi oni propustit će prijateljski ogled s Austrijom (2. lipnja), a dio njih i generalku za Hrvatsku, susret s Rumunjskom (6. lipnja). Southgate je tako najavio kako će kadar za te utakmice popuniti igračima iz mlade reprezentacije te kako bi netko od njih mogao biti i pozvan na Euro. Englezi će se okupiti u svome kampu tek 29. i 30. svibnja i, kako informira Transfermarkt, bit će to skup nogu vrijedan čak 1,1 milijardu eura. Ima li išta slađe nego takvoga “milijardera” nokautirati u njegovu hramu? Hrvatski reprezentativci okupljaju se u Rovinju 25. svibnja. Naši će prvu pripremnu utakmicu igrati 1. lipnja s Armenijom, a 8. lipnja slijedi megatest s Belgijcima u Bruxellesu. A onda sudar svjetova: Engleska – Hrvatska!

>> Pogledajte video o 22 naslova prvaka Dinama

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

IS
istina00
08:28 12.05.2021.

juranović?? smijurija....

DU
Deleted user
08:52 12.05.2021.

Svjetsko prvenstvo je završilo prije skoro 3 godine. Pred nama je novi turnir, a s obzirom na oscilacije u igri naše reprezentacije od osvajanja srebra ne možemo se nadati nekakvom uspjehu ako se podhitno ne posložimo. Dalić od utakmice protiv Engleza u polufinalu konstantno eksperimentira i gubi previše utakmica. Njegov sentiment prema stožernim igračima je došao na naplatu već u finalu protiv Francuza kad je na gol postavio ozlijeđenog golmana. Uz svo dužno poštovanje prema njemu i igračima koji su dolaskom do finala svjetskog prvenstva napravili nevjerojatan podvig i sve nas neizmjerno usrećili, ali nogomet se igra dalje i mi smo se već odavno morali trgnuti iz ruskog sna.

BR
Breoxs
09:12 12.05.2021.

Ostalo je još 30 dana do početka turnira. Sasvim dovoljno vremena da svaki igrač napravi najviše za sebe. Mentalno se pripremiti da će možda igrati, a da možda i neće. Svi koji nisu zdravi, nisu ni potrebni. Da primjerice Lovren, Vlašić ili Vrsaljko koji su ozlijeđeni, odu na EP, a netko od njih dobije 20 minuta u 3 utakmice, svatko od njih će govoriti protiv izbornika.