PADAJU REKORDI

Zašto gledamo ludu sezonu u Engleskoj? Postoje dvije teorije

Foto: Bradley Ormesher/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
Zašto gledamo ludu sezonu u Engleskoj? Postoje dvije teorije
07.10.2020.
u 15:21
U dosadašnjih 38 utakmica ove sezone nismo gledali nijedan remi bez pogodaka, a ukupno su pala 144 pogotka, čak 3,79 po utakmici
Pogledaj originalni članak

Kad smo prvi put čuli za “Projekt Restart” koji su Englezi otvorili tijekom prvog vala pandemije i izolacijskih mjera, riječi bivšeg nogometaša Manchester Uniteda i analitičara Sky Sportsa Garyja Nevillea zvučale su otrcano, kao da se lijepim riječima željela skriti činjenica da nedostaje gledatelja na stadionu.

– Bit će ovo festival nogometa u Engleskoj. Dogodit će se nešto spektakularno i nadamo se da ćemo donijeti nadu i radost ovoj zemlji – rekao je prije nekoliko mjeseci Neville.

Još nema remija bez golova

Te riječi legendarnog desnog bočnog danas zvuče istinito jer, s navijačima ili bez njih, trenutačno svjedočimo najatraktivnijoj i najšokantnijoj sezoni Premier lige u povijesti ako se fokusiramo isključivo na ono što se događa na travnjacima. Samo ovog vikenda smo gledali dvije najšokantnije utakmice lige u recentnoj povijesti. Ako niste živjeli ispod kamena ovih dana, znate da je do prije nekoliko mjeseci nepobjedivom Liverpoolu Aston Villa uvalila sedam komada na Villa Parku te da je Jose Mourinho s Tottenhamom pokazao da nema namjeru parkirati autobus gostujućom 6:1 pobjedom protiv bivšeg poslodavca Manchester Uniteda. Protekla rečenica dovoljna je da nazovete ovu nesvakidašnju sezonu najzanimljivijom, a dodamo li među ove rezultate Leicesterovu 5:2 pobjedu na Etihadu protiv Manchester Cityja, pronalazimo i zaključak da su Pep Guardiola, Jürgen Klopp i Ole Gunnar Solskjaer doživjeli najteže poraze u svojim klubovima upravo u ova prva četiri kola.

No, jako je važno naglasiti da tvrdnja o najzanimljivijoj sezoni nije nekakvo subjektivno stajalište jer brojke govore za sebe. U dosadašnjih 38 utakmica ove sezone nismo gledali nijedan remi bez pogodaka, a ukupno su pala 144 pogotka, čak 3,79 po utakmici. Ako i ova brojka sama po sebi ne zvuči dovoljno frapantno, hajdemo ju dovesti u širi kontekst. Otkako je Premier lige u današnjem formatu s 20 momčadi (od sezone 1995./1996.), nijednom nakon prvih 38 utakmica nije palo ni približno ovoliko pogodaka. Najbliža je ovoj sezoni bila ona 2011./2012. kad je palo 112 pogodaka, 32 manje nego ove godine, a koliko je početak ove sezone lud govori i činjenica da je u ovom periodu palo gotovo dvostruko više pogodaka nego u sezoni 2013./2014., gdje su nakon isto toliko susreta pala 74 pogotka.

U ovakvom ritmu padnu i neki rekordi, pa je tako drugo kolo Premiershipa bilo kolo s najviše pogodaka u povijesti današnjeg formata lige. U deset utakmica pala su čak 44 pogotka, čime je nadmašen rekord od 43 postavljen u 24. kolu sezone 2010./2011. Također, nikad prva četiri kola Premiershipa nisu iznjedrila čak četiri igrača s hat-trickom. Dok je to pošlo za rukom Calvert-Lewinu, Vardyju i Watkinsu, Son je malo to još i pojačao sa svoja četiri pogotka protiv Southamptona.

Zašto je ova sezona tako luda? Postoje dvije glavne teorije. Većina menadžera će vam reći da nije bilo vremena za pripreme kao prošlih sezona te da se obrane taktički nisu stigle uigrati, pa je individualni talent napadača prevladao. Možemo reći da ova teorija pije vode budući da je jedan Liverpool u prve četiri runde primio 11 pogodaka, a za cijelu prošlu sezonu su primili 33.

Igrači nemaju toliku tremu

Druga teorija koju zagovaraju engleski nogometni stručnjaci jest ona o manjku treme. Naime, bez gledatelja na tribinama nema ambijenta, stoji, ali isto tako nema ni pritiska na igračima, nema straha od zviždanja nakon lošeg dodavanja. Također, više nema ni domaćih utvrda pa gostujući autsajderi dolaze na noge domaćinima praktički pod istim uvjetima. Niti se Leicester morao uplašiti punog Etihada niti Tottenham punog Old Trafforda te upravo zbog toga ova sezona može poslužiti kao sjajan alat za buduća znanstvena istraživanja psihološkog profila nogometaša i momčadi.

Teško je predvidjeti hoće li ova sezona nastaviti u ovom ritmu i porušiti sve moguće rekorde, no sezona 2018./2019., u kojoj su na kraju pala 1072 pogotka (2,82 po utakmici) već je u opasnosti. Kad bi se ova sezona nastavila ovim ritmom, taj bi rekord bio srušen za čak 368 pogodaka. Dakle, Calvert-Lewin, Vardy, Son i društvo čak mogu malo i odahnuti te odvesti ovu sezonu u povijest engleskog nogometa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.