UFC 236

Za vikend dvije borbe za pojas, Habib će saznati protivnika

Foto: /Press Association/PIXSELL
Za vikend dvije borbe za pojas, Habib će saznati protivnika
11.04.2019.
u 14:14
U glavnoj borbi večeri vidjet ćemo drugi okršaj prvaka perolake kategorije Maxa Hollowaya (20-3) i jednog od najzanimljivijih boraca Dustina Poiriera (24-5) za pojas privremenog prvaka u lakoj kategoriji.
Pogledaj originalni članak

Nakon nešto dulje stanke, UFC se u nedjelju ujutro po našem vremenu (4 sata) vraća na velike pozornice obećavajućom UFC 236 priredbom u Atlanti. Program predvode dvije borbe za privremene pojaseve prvaka, a radi se o zaista atraktivnim borbama. 
U glavnoj borbi večeri vidjet ćemo drugi okršaj prvaka perolake kategorije Maxa Hollowaya (20-3) i jednog od najzanimljivijih boraca Dustina Poiriera (24-5) za pojas privremenog prvaka u lakoj kategoriji.

Podsjetimo, pravi prvak lake kategorije Habib Nurmagomedov (27-0) je izjavio kako se nema namjeru vraćati u oktogon prije listopada, kad istječu suspenzije njegovih momčadskih kolega Zubajre Tuhugova i Abubakara Nurmagomedova. Dana White nije toliko mogao čekati prvaka, a laka kategorija je pretrpana talentom na samom vrhu. Fascinantan je podatak da je Poirier, čovjek koji posljednjih pet godina aktivno kotira među najboljih pet boraca kategorije tek u svojoj 22. UFC borbi dobio priliku za pojas. 

Prvu borbu je dvojac odradio još prije sedam godina, a situacija je bila nešto drukčija. Poirier je već imao pregršt iskustva u oktogonu dok je tada 20-godišnji Holloway debitirao. Dijamant je kao uvjerljiv favorit slavio prekidom u prvoj rundi. Holloway se nakon poraza još godinu i pol dana tražio, a od 2014. više nije gubio zabilježivši 13 uzastopnih pobjeda. U prosincu 2016. osvojio je pojas protiv Anthonya Pettisa, a zatim je naredao dvije pobjede protiv Josea Alda kojim se zacementirao na vrhu perolake. U posljednjoj borbi Holloway je branio pojas protiv Briana Ortege koji je čak bio favorit, no Blagoslovljeni je po tko zna koji put ušutkao kritike.

Iza Poiriera je fenomenalna 2018. godina. U najboljoj borbi godine uspio je nokautirati Justina Gaethjea, a tri mjeseca kasnije je na isti način iz UFC-a poslao Eddiea Alvareza. Povremeni sparing partner našeg Filipa Pejića bio je najčešće ime u raspravama kad se razgovaralo o borcima koji nisu dobili priliku za naslov, a trebali bi. Sad te rasprave mogu završiti, iako mnogi fanovi Poiriera smatraju kako je borba za privremeni pojas jeftin način kako bi ušutkali bijesne navijače.

Holloway je u revanšu izraziti favorit prema kladionicama, bez obzira na to što prelazi iz perolake u laku te što Poirier ima znatno veću prednost u parteru. Od ovog dvojca se, međutim, očekuje spektakularna bitka na nogama te možemo uživati u rijetkoj pojavi da je glavna borba večeri favorit za najbolju borbu večeri.

Plan je da će pobjednik ići na Habiba u borbi za ujedinjenje oba naslova, što sigurno treba uzeti s rezervom unatoč privremenom pojasu jer uplitanje bivšeg prvaka Conora McGregora u cijelu priču bi moglo zakomplicirati situaciju i za Hollowaya i za Poiriera. Čelništvo UFC-a u trenutku može ubaciti Irca u meč s Habibom umjesto privremenog prvaka, ali nadajmo se da će ovog puta UFC odigrati pošteno, a ne profiterski. 

U sunaslovnoj borbi večeri će se najbolji UFC-ov borac u 2018. godini Israel Adesanya (16-0) boriti protiv Amerikanca Kelvina Gasteluma (15-4) za privremenu titulu u srednjoj kategoriji. Ovaj sraz je posljedica događanja zabilježenih na UFC 234 priredbi u Melbourneu prije dva mjeseca. Gastelum se tada trebao boriti za naslov protiv prvaka Robina Whittakera, no ostao je bez borbe zato što je Whittaker na dan borbe bio prisiljen otkazati svoj nastup zbog hitne operacije bruha. Whittakera neće biti na borilištu barem pola godine, pa je Gastelum dobio novu priliku protiv Adesanye koji je iste večeri rutinski svladao Andersona Silvu, nedvojbeno najboljeg borca u povijesti srednje kategorije.

Iako se od UFC 236 priredbe ne očekuju spektakularne brojke, s dva najavljena obračuna uz ostatak glavnog programa mogli bismo gledati najkvalitetniju priredbu godine.

UFC 236, raspored glavnog programa:

Max Holloway - Dustin Poirier (laka, za privremeni naslov)

Kelvin Gastelum - Israel Adesanya (srednja, za privremeni naslov)

Eryk Anders - Khalil Rountree Jr. (poluteška)

Alan Jouban - Dwight Grant (velter)

Ovince Saint Preux - Nikita Krylov (poluteška)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar dkoor
dkoor
16:14 11.04.2019.

Jako dobar card, prepuno zvijezda sporta... Holloway je u glavnoj borbi ipak favorit... Poirierova stojka je izvrsna, ali Holloway je all around čudovište koje će teško itko uspjeti "skinuti" s trona...