BULJAN O SUKOBU

Vilson Džoni je govorio u svoje ime, ali Hajduk više mora poštovati klupske legende

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Ivan Buljan
Foto: Miro Gabela/Hajduk.hr
Hajduk - pripreme
Foto: Miro Gabela/Hajduk.hr
Hajduk - pripreme
Foto: Miro Gabela/Hajduk.hr
Hajduk - pripreme
Foto: Miro Gabela/Hajduk.hr
Hajduk - pripreme
Foto: Miro Gabela/Hajduk.hr
Hajduk - pripreme
08.02.2017.
u 23:15
– On može imati svoje stavove, može govoriti što hoće i protiv koga hoće kada iznosi što osobno misli, može se i šetati gol po gradu ako želi, ali ne može bez dogovora govoriti uime bivših igrača – kazao je Buljan.
Pogledaj originalni članak

Oko Hajduka i dalje je velika priča skandal što se zbio u Novalji na Pagu kada se nekadašnji slavni igrač, ali i bivši klupski djelatnik Vilson Džoni s govornice obrušio na predsjednika Ivana Kosa. Džoni je, kako sam kaže, bio pripit, nije to bilo ni mjesto ni vrijeme za neke unutrašnje obračune. Hajduk i njegove igračke legende, odnosno veterani, nisu u nekim dobrim odnosima, to se zna, ali svečanost na večeri Društva prijatelja stvarno nije bila mjesto za nekakvo razračunavanje. Toga je svjestan i predsjednik Udruge veterana Hajduka Iko Buljan. Proslavljeni igrač jasno je kazao što misli o svemu.

Nisu željeli klupski novac

– Još se jednom mogu samo ispričati svima uime veterana, Viliju (Džoni, nap.a.) nije bilo mjesto za govornicom, posebno ne zbog toga što je ispalo da govori uime veterana. On može imati svoje stavove, može govoriti što hoće i protiv koga hoće kada iznosi što osobno misli, može se i šetati gol po gradu ako želi, ali ne može bez dogovora govoriti uime bivših igrača – kazao je Buljan.

Uskoro će Udruga veterana odlučiti što i kako dalje, ali sada će stati na loptu.

– Odigrat ćemo već unaprijed dogovorenu humanitarnu utakmicu za jednu djevojčicu, da nije riječ o humanosti, otkazali bismo nastup. Idućih nekoliko mjeseci zaustavit ćemo djelovanje, sastati se s klupskim vodstvom i onda krenuti dalje. Mi smo veliki dio svojih života ugradili u klub, smeta nam što nas se sotonizira, ispada da su bivši igrači samo uzimali, krali, jeli na račun Hajduka. Nema mjesta generaliziranju, svatko od nas ima svoje ime i prezime – kaže Buljan.

Nije tajna da su veterani ogorčeni odnosom prema sebi, među Hajdukovim pristašama stvorila se nekakva slika o uhljebima i ljudima koji su upropastili Hajduk. A bijeli dres nosilo je na stotine igrača i ružno je da se u današnje vrijeme bilo tko srami reći da je igrao za Hajduk.

– Ne želimo upravljati Hajdukom, ali želimo biti dio kluba, naš će se glas čuti. To smo dužni Hajduku – jasan je Buljan.

Pred Hajdukovim veteranima je slaganje, određivanje jasnih pravila, ali i sa strane Hajdukovog vodstva potrebno je više sluha, osjećaja prema bivšim igračima. Do ovog Džonijeva istupa neke stvari počele su se pomicati, nedavno je vodstvo kluba ponudilo veteranima 150 tisuća kuna kako bi lakše djelovali, ali oni su to odbili baš iz želje da ne ispadnu nekakvi tipovi koji žele biti na klupskoj grbači.

Kos: Izgladit ćemo odnose

Ako je suditi prema riječima predsjednika Kosa, priča o Hajduku i njegovim veteranima dobit će sretan završetak.

– U 106-godišnjoj povijesti upravo su bivši igrači oni koji su uvelike zaslužni za slavu i veličinu Hajduka. Nogomet je prije svega strast i emocija, a tu emociju u ljudima, pogotovo u najmlađima, mogu prije svega potaknuti igrači kroz svoju vještinu i borbenost. Uprave i predsjednici prolaze, a pamti se igrače i tako to treba biti. Naša je obveza brinuti se o povijesti, promovirati velike igrače, pozitivne osobe i vrijednosti koje smo naslijedili.

To je ne samo obaveza nego i naš interes. Nije ništa novo da su pojedinci imale izuzetne nogometne vještine, bili svjetski nogometaši, ali to nije popraćeno ljudskim karakteristikama. Kad nestane vještina kojoj su se svi divili, ostane samo taj drugi dio i tu se pojedinci ne snalaze. Zbog učestalih ekscesa pojedinaca na loš glas došli su svi veterani što je nedopustivo.

Upravo zato sam inicirao osnivanje udruge veterana koja će imati svoj statut, pravila, prava i obaveze. Na taj način su u prilici samostalno regulirati odnose i pomoći nam da očuvamo i ugled kluba i ugled veterana – kazao je Kos.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.