Hrvatski skijaši

Vidović: Osjeća se pozitivna nervoza, ali ja vjerujem u sebe

04.01.2020.
u 07:48
Prije početka prošle sezone, direktor alpskih reprezentacija Vedran Pavlek i trener-savjetnik Ivica Kostelić upozorili su nas na uspon naše slalomske vrste, a u godinu i pol izgradili smo jednu od najboljih slalomskih reprezentacija u konkurenciji
Pogledaj originalni članak

Prvi će put nakon pet godina i 2015. kad je Ivica Kostelić posljednji put bio konkurentan na Sljemenu očekivanja hrvatske javnosti od domaćih predstavnika biti visoka.

Prošle godine se prije odličnih plasmana možda to i nije toliko očekivalo, a ove godine već svi znaju o koliko se konkurentnim skijašima radi.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Elias Kolega
Foto: Reuters/PIXSELL
Elias Kolega
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Elias Kolega
Foto: Reuters/Pixsell
Elias Kolega

Slalomski specijalisti Istok Rodeš, Elias Kolega i Matej Vidović u proteklih godinu dana već su nas navikli na redovito osvajanje bodova u Svjetskom kupu (samo u jednoj utrci od prošle sljemenske nismo imali osvajače bodova), a toj ekipi polako se priključuje i veleslalomaš Filip Zubčić koji je u odličnoj slalomskoj formi, a i svoje prve slalomske bodove u karijeri osvojio je u domaćem dvorištu.

Sjajni rezultati prošle sezone

Prije početka prošle sezone, direktor alpskih reprezentacija Vedran Pavlek i trener-savjetnik Ivica Kostelić upozorili su nas na uspon naše slalomske vrste, a u godinu i pol izgradili smo jednu od najboljih slalomskih reprezentacija u konkurenciji. Trenutačno imamo tri skijaša među 30, a prije 14 mjeseci nismo imali nijednog.

Već su naši skijaši postigli nekoliko Top 15 i Top 10 rezultata, tako da mnogi već i ove godine u Zagrebu očekuju postolja, no takav veliki doseg nije ni blizu statusa imperativa, ali očekuje se u budućnosti.

Naši slalomaši uglavnom su zadovoljni pripremama i rezultatima, no tek u siječnju počinje prava slalomska sezona. Samo ovaj mjesec vozi se čak šest slaloma, u odnosu na dva u dosadašnjem dijelu sezone.

– Zasad sam zadovoljan plasmanima, jednim 15. i jednim 19. mjestom. Tempirao sam formu za siječanj koji je bogat slalomskim utrkama i vjerujem da će biti puno boljih rezultata – tvrdi Elias Kolega, a Matej Vidović sezonu je otvorio 37. mjestom u Leviju, a dojam je poboljšao u Val d’Isereu 20. mjestom.

– U Leviju nisam bio zadovoljan. Inače se tamo dobro osjećam na stazi i na treninzima je sve bilo odlično, ali nekad zakaže samo tamo gdje ne treba – na stazi. Vjerujem i dalje da sam dobar i brz ove sezone, vjerovao sam i tad. Taj rezultat je možda malo pokvario dojam, ali vjerujem u svoje skijanje. U Val d’Isereu je ipak bilo bolje i nadam se da idem u tom smjeru.

Podsjetimo, lani je na Sljemenu Rodeš bio sedmi, Vidović 15., što mu je rezultat karijere, a Kolega je 20. mjestom po drugi put osvojio bodove u Svjetskom kupu.

– S nestrpljenjem čekam sljemensku utrku, bio sam za nju spreman i tjedan dana prije utrke i već sam htio da se tad održi. Osjeća se neka pozitivna nervoza, a ja sam potpuno pripravan. Lani sam postigao svoj najbolji rezultat, tako da i ove godine očekujem velike stvari – tvrdi Vidović, a mišljenje s njim dijeli i stariji brat Kolega, štićenik Ante Kostelića.

– Osjećaj uoči utrka na Sljemenu je uvijek dobar jer je ipak to domaća utrka pred domaćom publikom. Na stazi smo trenirali, dobro je poznajemo i mislim da nema nekog razloga za zabrinutost, to nam je samo dodatna motivacija da se pokažemo u najboljem izdanju. Što se tiče pritiska domaće utrke, pokušavam ga isključiti koliko god je to moguće i posvetiti se nastupu, kao da je riječ o bilo kojoj drugoj utrci. Naravno da to još malo stoji u podsvijesti, ali nije to nešto zbog čega umirem od treme i adrenalina – govori 23-godišnji Elias Kolega.

Staza će biti skliska i tvrda

Iako se proteklih tjedana zbog visokih temperatura puno govorilo o tome hoće li sljemenska staza biti osposobljena za utrke, naši slalomaši koji su već osjetili mnoge staze diljem kontinenta znaju točno koliko je sljemenska staza trenutačno dobra. Trenirali su na njoj nekoliko dana uoči utrke, dva dana po dva treninga.

– Staza je bila spremna i desetak dana prije utrke, tako da mislim da će na dan utrke biti u odličnom stanju. Moramo se zahvaliti svima koji su radili na stazi i uspjeli je osposobiti u ovo toplo vrijeme – kaže Istok Rodeš.

– Prošle godine bilo je puno više prirodnog snijega i to može dosta utjecati na podlogu. Mislim da će staza biti skliska, ali i tvrda, a to je prednost za više startne brojeve kojima je inače teško progurati se među najboljih 30, dakle izjednačit će se svima uvjeti koliko god je to moguće. To je motiv i mojem bratu Samuelu koji će se morati probiti s visokim startnim brojem – zaključio je Elias.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.