SLAVEN ZAMBATA (1940. – 2020.)

Velika gesta Dinama: Evo kako žele odati počast svojoj legendi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Velika gesta Dinama: Evo kako žele odati počast svojoj legendi
29.10.2020.
u 11:19
Pitanje je hoće li im to UEFA omogućiti, osobito jer je vijest, pa tako i upit, stigla baš na sam dan utakmice, no pokušaj i gesta dinamovaca za svaku su pohvalu
Pogledaj originalni članak

U 81. godini života od iznenadnog srčanog zastoja preminuo je kapetan legendarne Dinamove generacije 1967. Slaven Zambata. Rođeni Sinjanin u zagrebački je klub utakao svu svoju nogometnu ljubav pa su ga u kršovitom rodnom kraju od malenih nogu zvali dinamovac. 

Da plava krv teče njegovim venama, pokazao je 1959. kada je pokucao na vrata zagrebačkog kluba i rekao:

– Ja sam Slaven Zambata. Iz Sinja sam, igram u Junaku. Bio sam s Hajdukovim omladincima u San Remu, ali ne želim u Split. Ostao sam u Zagrebu jer mi je već dugo želja igrati u Dinamu – prepričavao je poslije sam Zambata, a sve ostalo je povijest.

Njegova brzina, pregled igre, čvrstoća u duelima i mnoge druge karakteristike postavile su ga za jednoga od omiljenih centarfora u bogatoj povijesti hrvatskog prvaka. 

''Plavi devet'' postao je i tada najmlađi kapetan momčadi kada je s 24 godine stavio vrpcu na svoju ruku. S njom je predvodio svoju momčad i do osvajanja trofeja Kupa velesajamskih gradova, a sada će vrpca biti Dinamova zahvala njemu. 

Naime, Dinamo je otputovao u Moskvu, gdje će igrati utakmicu 2. kola Europske lige protiv CSKA, a Zagrepčani su, kad su doznali ovu tužnu vijesti o smrti velikog golgetera ''Zambija'' UEFA-i poslali upit da na utakmici nose crnu traku oko ruke. 

Pitanje je hoće li im to UEFA omogućiti, osobito jer je vijest pa tako i upit stigao baš na sam dan utakmice, no pokušaj i gesta dinamovaca za svaku je pohvalu. Neka takva bude i večerašnja igra, u čast i na radost nekadašnjeg kapetana koji će sigurno odozgo gledati svoje miljenike.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
12:25 29.10.2020.

Zbogom Zambi i hvala na svemu što si dao za Plave.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:37 29.10.2020.

Zbogom legendo. Neka ti je laka hrvatska zemlja.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:36 29.10.2020.

Počivao u miru i hvala mu za sve što je učinio za NK Dinamo i Zagreb grad.