Ana Maria Marković

Važnije mi je što sam u debiju zabila četiri gola nego što su me proglasili najljepšom nogometašicom

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Važnije mi je što sam u debiju zabila četiri gola nego što su me proglasili najljepšom nogometašicom
19.08.2022.
u 22:39
- U Švicarskoj sam rođena i tu živim, ali u srcu osjećam gdje mi je pravi dom. To je moja Hrvatska – kaže Ana Maria.
Pogledaj originalni članak

Ona nije samo lijepa i pametna.  Ona je vrhunska nogometašica i uspješan model. Ona ruši predrasude da su nogometašice "muškobanjaste", a da se manekenke i modeli znaju samo šetati pistama i stajati ispred objektiva fotografa. Ona je Ana Maria Marković, 23-godišnja hrvatska nogometna reprezentativka koja živi u Švicarskoj i igra na mjestu napadačice u prvoj postavi jakog ženskog nogometnog kluba Grasshopper Club Zürich u švicarskoj Super ligi.

Odnedavno je ponosna vlasnica Večernjakove domovnice, a tu je nagradu osvojila glasovima čitatelja u 16. Večernjakovu izboru najpopularnijih hrvatskih iseljenika. U Zürichu, gdje je rođena, položila je državnu maturu i razmišlja o nastavku studiranja, a u međuvremenu se bavi marketinškim poslom.

- Ljubav prema nogometu dogodila mi se zbog mlađe sestre Kristine koja jena nogometnom terenu zaigrala prije mene – otkriva Ana Maria, koja je za hrvatsku žensku reprezentaciju debitirala u listopadu 2021. u utakmici protiv Litve u Puli.

Kaže da su njezini najveći aduti u nogometu brzina i probojnost na krilu, a svojoj momčadi najviše doprinosi pogocima i asistencijama.U Švicarskoj je postala pravi hit nakon što je u svom debiju za Grasshopper postigla četiri pogotka u Švicarskom kupu. Već ju je tada međunarodni tisak počeo nazivati "najljepšom nogometašicom svijeta". No ona se time ne zanosi.

– Naravno, lijepo je to čuti, ali mi ne predstavlja ništa više od običnih napisa u medijima. Još je puno lijepih djevojaka u svijetu ženskog nogometa i zaslužile su epitet najljepše. Ljepota je u oku promatrača pa se ne može govoriti o najljepšoj – skromno govori Ana Maria, iako se mora priznati da je krasi nesvakidašnja ljepota jednako kao i ljubav prema Hrvatskoj, odakle joj potječe majka, i Bosni i Hercegovini odakle joj je otac. 

- U Švicarskoj sam rođena i tu živim, ali u srcu osjećam gdje mi je pravi dom. To je moja Hrvatska – kaže Ana Maria.

U stranim medijima često ističe da navija za Hajduk, ali i otkriva tko je njezin najveći fan i podrška u svemu.

- Majka mi je najveći oslonac u životu – govori mlada djevojka čiji se dnevni ritam sastoji od odlaska na posao i treninga. Želja joj je ženski nogomet u Švicarskoj podignuti na veću razinu jer smatra da ljudi ne shvaćaju ženski nogomet ozbiljno, a on itekako može biti zanimljiv publici. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Čaruga
Čaruga
07:06 20.08.2022.

Piše na google da je rođena u Splitu