Vjekoslav Kobešćak za Večernji list

Vaterpolisti Juga u Beogradu priredili sportsku feštu. No, prava će biti u Dubrovniku

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Treća utakmica finala doigravanja za prvaka Hrvatske, Jadran - Jug
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Treća utakmica finala doigravanja za prvaka Hrvatske, Jadran - Jug
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Mladost i Jug u drugoj utakmici polufinala doigravanja Prvenstva Hrvatske
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Mladost i Jug u drugoj utakmici polufinala doigravanja Prvenstva Hrvatske
28.03.2023.
u 15:02
Nema nostalgije za Zagrebom, u Konavlima mi je odlično, kaže Vjekoslav Kobešćak, koji je u protiv Jadrana osvojio 18. trofej s Jugom. Trener Dubrovčana ujedno je pomoćnik izbornika u francuskoj reprezentaciji
Pogledaj originalni članak

Kad drugima ne ide, pa ni Dalićevim nogometašima, razveselit će nas – vaterpolisti. Ovaj vikend Jug AO i Jadran odigrali su hrvatski finale Regionalne lige u Beogradu, a Dubrovčani su došli i do trofeja. Govorilo se već da su jugaši u krizi, kad ono već treći trofej ove sezone. S tom smo napomenom počeli razgovor s trofejnim Jugovim trenerom, Zagrepčaninom Vjekoslavom Kobešćakom.

– Ove smo sezone bili dobri do Nove godine, a poslije malo slabiji. Ipak smo mi, u cjelini gledano, mlada i neiskusna momčad, a odigrali smo puno utakmica. Bilo je uspona i padova, ali mi je drago da su naši mladi igrači u Beogradu odigrali iznimno zrelo, zapravo fantastično – kaže Vjeko.

Peterci nisu samo sreća

Jugaši su opet iskazali taj svoj pobjednički mentalitet?

– Da, što bi se reklo, imamo tu pobjedničku batinu. Igrači se na neki način rađaju s tim, a to se poslije njeguje i usavršava. Ali važan je i sam klub, koji daje priliku mladima i ima kvalitetne trenere. To je ta tradicija.

Koja vam je od ovih dviju utakmica u Beogradu bila teža – polufinale s Novim Beogradom ili finale s Jadranom?

– Obje su utakmice bile teške, s tim da smo protiv Novog Beograda bili malo svježiji. Nije nam bilo lako, pomalo smo zaostajali (na poluvremenu je bilo 4:7 – op. a.), ali onda smo u trećoj četvrtini promijenili obranu, zaigrali smo puno riskantnije, zadržali se u egalu, čak smo prije peteraca imali i priliku za pobjedu. Prevagu nam je donio odličan, zapravo briljantan vratar Toni Popadić, koji je i tijekom utakmica bio izvrstan, a posebno se istaknuo u branjenju peteraca. A peterci nisu samo sreća...

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Mladost i Jug u drugoj utakmici polufinala doigravanja Prvenstva Hrvatske

Treneri obično kad izgube na peterce, kažu da je to "rulet" i "lutrija", a kad dobiju, objašnjavaju da su i peterci sastavni dio igre?

– Tako nekako, ha-ha... No, mi puno vježbamo izvođenje peteraca, a imamo i odličnog golmana.

Je li se slavilo u nedjelju navečer u Beogradu?

– Malo smo proslavili u jednom restoranu, popilo se, pojelo i zapjevalo, ali prava proslava bit će u Dubrovniku. No, opet, ne smijemo se previše opustiti jer nas očekuju novi izazovi. Prije svega, vjerojatno, Mladost u polufinalu doigravanja, ne smijemo zaboraviti da su nas žapci pobijedili sa šest razlike na regionalnom turniru na našem bazenu. U kakvom god sastavu nastupila, Mladost nikad nije lagan suparnik. A tu je i domaća važna utakmica s Ferencvarosem u Ligi prvaka.

S Francuzima do OI, a poslije...

Već ste osam godina Jugov trener, osvojili ste s gosparima čak 18 trofeja. S obitelji (supruga i dva sina) živite u Popovićima, ima li nostalgije za Zagrebom?

– Meni je u Konavlima jako dobro, imam svoj mir, ugodno mi je što se tiče posla. Mislim da u vaterpolu ne postoji bolji posao nego biti trener u Dubrovniku. Tako da sam kompletno okrenut Jugu i njemu sam posvećen.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Europsko prvenstvo u vaterpolu za muškarce, Grčka - Francuska

Ali ste i pomoćnik izbornika francuske reprezentacije?

– Za taj sam angažman dobio dopuštenje Juga i ta uloga ne kolidira s poslom koji obavljam u Jugu, posebno zato što imam veliku pomoć stožera, prije svega svog pomoćnika Hrvoja Koljanina. Ta je uloga za mene poseban izazov. Zanimljiva priča koja će sigurno trajati do OI u Parizu, a poslije ćemo vidjeti...

Da, nakon Pariza ponovno će se dijeliti karte, čini nam se da Francuska na turniru Svjetskog kupa u Zagrebu nije bila ni blizu Francuskoj s EP-a u Splitu?

– U svakom slučaju, bolji smo bili u Splitu. To je zato što su tada iza nas bile dulje pripreme nego uoči Zagreba. A reprezentacijama kao što je Francuska treba puno više priprema, Francuzi nemaju toliko jakih utakmica kao što ih imaju Talijani, Mađari, Hrvati... Cilj je da uđemo u društvo 7-8 najboljih reprezentacija svijeta i nadam se da ćemo ga dostići.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SA
sanikol
09:58 30.03.2023.

U ovoj državi plivanje kao sport ne postoji. Niti jedan portal ili televizija nema nikada nikakvu vijest o plivanju. U nedjelju je reprezentacija Hrvatske pobijedila u četveroboju nacija u BiH ali o tome nigdje ništa, Sramota za urednike koji plivanje tretiraju na ovaj način. Što Hrvatski plivački savez poduzima po tom pitanju?