JUNACI Dado Pršo i Darijo Srna glavni su autori hrvatskog puta u Njemačku

Ulje i voda iz Dadinog koljena

09.10.2005.
u 01:57
Pogledaj originalni članak

ZAGREB Niti osam sati prije početka utakmice, negdje oko podne, Dado Pršo je ležao u bolnici, a doktori su iz bolnog koljena vadili ulje i vodu. Kao da je kod automehaničara. Desetak sati kasnije Pršo je ponovno postao hrvatski junak. Prava drama.

Hvala liječničkom timu reprezentacije, učinili su čudo i osposobili me za nastup. Koliko li su samo vode izvadili iz mog koljena. Prije četiri dana voda se pojavila, izvadili su je, ali se sve vratilo dan prije utakmice. Na sreću, doktori Nemec i Bahtijarevć odradili su odličan posao govorio je Pršo nakon utakmice. Čini se da mu se voda gadi. I u noći hrvatskog slavlja neće je baš konzumirati.

Voda ? Ma, kakva voda. Ovo je noć u kojoj će se piti nešto drugo smijao se Pršo. Podsjetio je na upitnost svog nastupa. I dok se zagrijavao nije bio siguran u nastup. Odlučio sam u posljednji trenutak, vidio da mogu raditi promjene kretanja. Pršo je oduševljen hrvatskim čudom, odlazak na Svjetsko prvenstvo kolo prije kraja kvalifikacija. Postigli smo strašan rezultat. Već u poluvremenu znali smo da Nizozemci rade za nas. Naravno, misli su već otišle prema sljedećem ljetu. Odlazak u Njemačku je kruna moje karijere. I sve ću učiniti da odem potpuno zdrav. Ova reprezentacija može proći skupinu, bez obzira na to tko igrao s nama, a poslije je sve moguće.

Pršu u dvoboju protiv Mađarske, koji sada ima tek revijalni karakter, nećemo gledati. Zamolit ću izbornika Kranjčara da me oslobodi te utakmice. Ipak, moje zdravstveno stanje je vrlo teško zaključio je junak hrvatske pobjede nad Švedskom. A drugi junak, Darijio Srna, vraćao se na presudan trenutak. Jedanaesterac. Još prije utakmice odlučio sam u koju ću stranu pucati. Nisam zatvorio oči, ali nisam ni gledao Isakssona. Neka on sada gleda mene. Dečko iz Metkovića pokazao se kao "ubojica Šveđana". Hrvati su dva puta slavili s 1:0, dva ih je puta Srna zavio u crno. Eto, zabio sam ta dva gola. Ali, oni su djelo cijele momčadi. Svi su dali maksimum.

A u predivnoj maksimirskoj noći Srna je izdvojio još jedan detalj. Publika. Atmosfera. Kada smo istrčavali na travnjak suze su mi navirale na oči. U ovakvom ambijentu nismo mogli zakazati. Da smo iznevjerili ovu publiku, plakao bih dan i noć. Maratonac po desnoj strani. Gore-dolje, gore-dolje, nepresušna energija, više na zemlji. Takav sam, ne štedim se nikad, uvijek idem sto na sat kazao je Srna.

Pogledajte na vecernji.hr