MEĐUNARODNI NOGOMET

Turska navija protiv Erdoğanova kluba, 'turskog Obilića', City lovi tripletu

Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
Basaksehir
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
Basaksehir
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
Basaksehir
18.05.2019.
u 14:51
Galatasaray će ugostiti Başakşehir u odlučujućem međusobnom ogledu konkurenata za naslov. Dva kluba iz Istanbula na vrhu su ljestvice s istim brojem bodova, ali Galata (+36) je ispred Başakşehira (+28) zbog bolje gol-razlike
Pogledaj originalni članak

Bližimo se kraju nogometnih poslastica u ovoj sezoni jer nam pretposljednji vikend većine liga donosi zanimljive borbe za naslove, europska mjesta i ostanak. Za mnoge najbolja liga svijeta, Premier liga, za ovu je sezonu nažalost završila, no ostala je još jedna važna utakmica koja se treba odigrati na Otoku. Danas pred Manchester Cityjem stoji posljednja prepreka na putu do domaće trostruke krune.

Lov na prvi engleski ‘triplet’

Na Wembleyu će od 18 sati biti izraženi favoriti protiv Watforda u finalu 138. izdanja najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu – FA kupa. Građani će pokušati postati prva engleska momčad s tri domaće titule u sezoni, dosad je to pošlo za rukom škotskim velikanima Rangersima (7) i Celticu (5) te francuskom PSG-u (3). U engleskom nogometu do popularnog tripleta uspjele su doći jedino nogometašice Arsenala.

Iza momčadi Javija Garcíje vrlo je dobra sezona. U ligi su uzeli 11. mjesto, iako nisu bili daleko od mjesta za Europu, ali to mjesto imaju priliku danas osigurati iznenađenjem. Bit će teško budući da je stoperima Kabaseleu i Cathcartu najveća slabost branjenje lopti u prostoru, aspekt u kojem briljiraju kreativci prvaka Engleske, Bernardo i David Silva.

Unatoč prestižnoj majstorici na Wembleyu najuzbudljivije će danas ipak biti u pretposljednjem kolu turske Superlige. Galatasaray će ugostiti Başakşehir u odlučujućem međusobnom ogledu konkurenata za naslov. Dva kluba iz Istanbula na vrhu su ljestvice s istim brojem bodova, ali Galata (+36) je ispred Başakşehira (+28) zbog bolje gol-razlike. Momčad Fatiha Terima u srijedu je odlično započela ključni tjedan sezone. U finalu kupa su s 3:1 porazili momčad Akhisarspora, ali pobjeda bi danas za žuto-crvene imala puno veći značaj od još jednog trofeja u riznici.

Tradicija protiv umjetnog

– Strašno smo motivirani pred utakmicu u subotu, a pobjeda u kupu ubrizgala nam je dodatno samopouzdanje pred najvažniju utakmicu za Tursku – rekao je igrač Galate Sofiane Feghouli.

Kako je natuknuo Alžirac, utakmica će imati i snažnu političku te sociološku notu jer Başakşehir funkcionira pod punom podrškom turskog premijera Recepa Erdoğana, čija je nećakinja udana za predsjednika kluba Göksela Gümüsdaga. U suštini, radi se o nogometnoj tradiciji kluba starog 111 godina protiv umjetno izgrađenog kluba koji je nakon rekonstrukcije 2014. buknuo na prvoligaškoj sceni. Radi se o klubu koji je “odjednom” skupio novac za izdašne plaće zvijezda pred mirovinom kao što su Adebayor, Robinho, Ba, Turan i Clichy, a kad je u javnost izašla informacija da su vladine organizacije sponzorirale većinu financijskih izdataka kluba, velik dio Turske zamjerio je prvom čovjeku države, do te mjere da će se cijela turska sportska javnost nadati padu “turskog Obilića” te pobjedi bivše momčadi našeg Igora Tudora.

Tudor – spasitelj Udinesea

I pred hrvatskim strategom danas je jedna od najvažnijih utakmica sezone. U svojem drugom mandatu u Udineseu ima istu ulogu – zadržati klub u Seriji A. Prošle je godine uspio, no nije produžio ugovor, a ove sezone još je jednom uzdignuo klub iznad zone ispadanja. Još su dva kola ostala do kraja prvenstva, a Udinese je dva mjesta i dva boda iznad zone ispadanja.

Pobjeda protiv SPAL-a koji je već osigurao ostanak je imperativ jer glavni konkurenti Empoli i Genoa također igraju kod kuće za vikend te ciljaju na puni plijen.

>>> Pogledajte vrijednost vatrenih

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.