Vlasnik Atlantic grupe

Tedeschi: Mogu podržati, ali ne i organizirati Eurobasket

Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
Tedeschi: Mogu podržati, ali ne i organizirati Eurobasket
24.03.2014.
u 08:00
- Nikakvo moje prijateljstvo tu nije potrebno niti je relevantno. Ako stvar ide, onda treba ići redovnim putem - Hrvatski košarkaški savez je taj koji predlaže domaćinstvo resornom ministarstvu
Pogledaj originalni članak

Pod činom aneksije i pred prijetnjom ruske agresije, Ukrajina se vrlo teško može dovesti u stanje potrebno za korektnu organizaciju Eurobasketa. Premda je na tu temu proglašen moratorij sve do sredine svibnja, u nekim se drugim zemljama već javljaju želje i ideje o preuzimanju domaćinstva Eurobasketa 2015., a od toga nije imuna niti Hrvatska.

No, po riječima Emila Tedeschija, predsjednika uprave Atlantic Grupe i najvećeg privatnog ulagača u košarku u Hrvatskoj, ta je priča kod nas krenula krivim smjerom.

- Ta cijela ideja ima smisla, jer Hrvatska ima potrebnu infrastrukturu, no nema smisla da već nekoliko dana čitam da "Emil Tedeschi uz pomoć hrvatske vlade organizira Europsko prvenstvo". Tu je netko pobrkao lončiće. Prvenstvo može organizirati država, odnosno Vlada, uz podršku lokalne samouprave, odnosno gradova u kojima bi se igrale utakmice. Ni Atlantic Grupa, niti bilo koji drugi gospodarski subjekt, nije subjekt organizacije. Niti sam o tome bilo s kim razgovarao.

U tim inicijalnim špekulacijama aludiralo se na Emilovo prijateljstvo s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem jer se mislilo da ono možda može lakše otvoriti vrata državnog trezora.

- Nikakvo moje prijateljstvo tu nije potrebno niti je relevantno. Ako stvar ide, onda treba ići redovnim putem - Hrvatski košarkaški savez je taj koji predlaže domaćinstvo resornom ministarstvu, a da onda je na Vladi da procijeni što može, a što ne može. Na osnovu efekata dosadašnjih organizacija Eurobasketa, ona može procijeniti isplati li joj se nešto ili ne. Najrecentnija analiza Ekonomskog instituta Slovenije kaže da je organizacija Eurobasketa u toj zemlji stvorila pozitivne efekte. Savez je iz svega izašao s pola milijuna eura u plusu, a pozitivan učinak osjetili su i mnogi gospodarski subjekti u Sloveniji, jer su se povećali turistička posjećenost i potrošnja. Kao netko tko je blizak košarci, tko voli sport i tko je poslovno povezan sa sportom podržavam ideju, no nema logike od nas očekivati inicijativu, prozivanje Vlade, a najmanje financiranje i organizaciju.

Njegova kompanija, kaže ovaj ugledni poduzetnik, mogla bi se uključiti tek u kasnijoj fazi.

- Ni u Sloveniji se organizacijom prvenstva nisu bavile privatne tvrtke. One su se uključile tek nakon što je riješena organizacija, kroz marketinške pakete koje je organizator ponudio. Mi nemamo interesa biti suorganizator u bilo kojem kapacitetu. Pod pretpostavkom da bude organizacije, u kojoj su dakle ključni Savez, Vlada i lokalna samouprava, mi možemo razmotriti sudjelovati kroz marketinški dio ukoliko to bude ponuđeno kompanijama, kao što je bilo i u Sloveniji, i ukoliko procijenimo da nam se isplati, kao što i inače činimo u poslovanju. Sve drugo je besmisleno očekivati.

Konkretno, Tedeschi drži da nije njegova kompanija ta koja bi trebala platiti dio kotizacije za organizaciju Prvenstva.

- Nisu to niti drugi gospodarski subjekti. Privatne tvrtke nisu financirale kootizaciju za Eurobasket u Sloveniji, a koliko mi je poznato, niti prije toga, a ako bi i postojao neki oblik privatno-javnog partnerstva mi za to nismo zainteresirani.

Na kraju je Tedeschi postavio vrlo važno pitanje u ovoj priči.

- Je HKS tako ustrojen, ima li kapaciteta da bude glavni inicijator? Može li biti glavni mobilizator koji će uvjeriti one koji bi trebali biti organizatori, a to su Vlada i gradovi, da im se isplati ulagati jer se pokazalo da je to dobar biznis? No, to je njegova uloga i stavljati bilo koga drugog u tu poziciju je zamjena teza.

>> Hrvatski biznismeni žele Eurobasket 2015.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

EK
ekvator
08:33 24.03.2014.

relevantno prijateljstvo, lončići, žvakice, argetice, zakucavanja, lovačke pričice bla bla bla... odite fino ti i tvoj zokislav na faros u onu cvjetnu vilicu malo blejati u sinje more, i uzmite si onog lika iz HNB-a da Vam ne bude dosadno, ali nemojte mi se prejako pederisati i prodavati mi mletačke spike - molim Vas lijepo i usrdno .. jer ako mi ih prodate, mogao bi ih popušiti i neslavno propasti. komentatorske puse