KAKO JE RASTAO MODRIĆ

Sve je počelo u Mostaru: ‘Pa što će vam taj mali, preslab je za vašu ligu!’

Foto: Reuters/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: Reuters
Modrić
Foto: UESyndication/PIXSELL
Ronaldo, Modrić, Real
Foto: Reuters/PIXSELL
Manchester City - Real, Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL
Manchester City - Real, Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL
Manchester City - Real, Luka Modrić
04.05.2016.
u 18:08
– Bio je toliko fizički inferioran da nije mogao izdržati cijelu utakmicu. Oko 60. minute uvijek je dizao ruke i tražio zamjenu – priča Džidić.
Pogledaj originalni članak

Od plemića do kralja, od Mostara do Madrida. Mogao bi to biti naziv predloška za filmski scenarij o usponu najboljega hrvatskog nogometaša 21. stoljeća Luke Modrića. Uzbudljiva priča o neslućenom sportskom uspjehu s tri prijelomne točke: Splitom, gdje Luka nije prepoznat, Mostarom, gdje je njegov talent prvi put eksplodirao, i Baselom, gdje ga je svijet prvi put vidio na velikoj sceni.

Krenimo od Splita, tamo negdje 2000. godine, kada Modrić kao daroviti igrač NK Zadar dolazi na probu u Hajduk. Nebrušeni dijamant u rukama trenera Marija Čutuka.

– Da, ja sam u Hajdukovim kadetima trenirao Luku Modrića. Dolazio je iz Zadra i ostajao trenirati s nama po dva-tri dana. Dobro se sjećam malenoga, živahnoga, okretnoga dječaka. Bio je manji od svih ostalih u generaciji – priča Čutuk.

Zašto je Modrićeva proba u Hajduku neslavno završila?

– Najprije, njegov otac, kao i njegov tadašnji trener Tomislav Bašić, očito su bili skloni Hajduku i željeli su da ostane. Hajduk je bio njihov prvi izbor. Premda sam uvjeren kako su odmah imali i drugu opciju, tj. bili su u vezi i s Dinamom. Zašto nije ostao? Možda zato što su njegovi željeli da ga odmah uzmemo i nisu imali strpljenja kad im je rečeno da pričekaju još koji mjesec pa da se priključi od sljedeće sezone – kaže Čutuk.

Nekorektno bi bilo tom treneru pripisati krivnju za ekspresnu Modrićevu deportaciju s Poljuda. Iza te odluke stajala je skupina trenera u Hajduku te njezin tadašnji direktor, pokojni Marin Kovačić. Iz današnje perspektive, bio je to kolosalan previd, ali u to vrijeme gotovo je nemoguće bilo razaznati razmjere Modrićeva potencijala.

Ništa si ne predbacujem

– Tada smo imali puno dobrih igrača u generaciji, i da bismo prepoznali Modrićev talent, zahtijevalo je to više od nekoliko treninga. Naravno, volio bih da je ostao u Hajduku, da se kod nas razvijao i postao igrač. Sebi ne mogu ništa predbaciti, a sve što mogu reći o današnjem Luki jest da uživam gledajući ga kako igra – zaključio je Čutuk.

Drugi Lukin izlet u nepoznato dogodio se u ljeto 2003. godine u Mostaru. Dopredsjednik NK Zrinjski bio je Zdenko Džidić i vrlo dobro se sjeća Modrićeva transfera iz Dinama.

– Dinamo, s kojim smo tada surađivali, namijenio nam je kao pojačanja Barnjaka, Landeku, Janjetovića i moga sina Ivicu koji je u juniorima igrao s Modrićem. I baš mi je sin preporučio da uzmemo i Luku, jer je u njemu vidio potencijal, iako su mi u Dinamu rekli: "Što će vam taj mali, žgoljavi, preslab je za vašu ligu!" – kaže Džidić ne želeći imenovati autora te briljantne izjave.

Dozirali mu treninge

Luka Modrić zaista je bio “konfekcijski broj S” kada se pojavio u Mostaru.

– Bio je toliko fizički inferioran da nije mogao izdržati cijelu utakmicu. Oko 60. minute uvijek je dizao ruke i tražio zamjenu – priča Džidić.

Modrić je u Mostaru dospio u ruke trenera Franje Džidića.

– Priključio nam se nakon dolaska iz Japana, gdje je bio s mladom reprezentacijom. Bio je neobično krhke građe, pa sam mu na pripremama dozirao treninge, postupno ga uvodio u momčad. I odmah se vidjelo da je igrač izvanredne tehnike, sjajnoga pokrivanja prostora, s izraženim smislom za organizaciju igre. Odmah je postao ljubimac publike, što mi je znalo donijeti i probleme. S Lukom sam imao dogovor da, čim osjeti umor, odmah signalizira zamjenu. Igrali smo protiv Čelika, na početku prvenstva, na terenu je bilo valjda 50 stupnjeva, i Modrić je već nakon pola sata tražio zamjenu. Povlačim ga iz igre, a publika protestira. No, nemam izbora, umrijet će mi dečko na terenu – prisjeća se Džidić.

Luka je, hvala Bogu, preživio. I mostarsku vrućinu, i sva bh. “ratišta”, i ignorantski odnos u svome Dinamu. Sićušni, krhki plemić izrastao je do razmjera kraljevske grandioznosti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

NE
nenasjedajte
19:57 04.05.2016.

kad volis haklat i jos k tome znas i svjetski nogomet te prizna.... panjevi to teze gutaju.

PI
pinkec
19:24 04.05.2016.

Pa da, 'Zrinjsk'i, Mostar i mostarske liske, su čudo!

LO
loza45
18:55 04.05.2016.

Pa sve što valja počinje u Mooostaaaruuuu .Volim te Mostareee eeeee