LEONID FEDUN Spartakov vlasnik moćni je naftni tajkun i 21. najbogatiji Rus

Stipe od Spartakova vlasnika dobio hummer

22.11.2008.
u 20:30
Pogledaj originalni članak

Napusti li moskovski Spartak Zagreb poražen i izgubi šanse za plasman u šesnaestinu finala Kupa Uefe, jedan će čovjek biti zaista razočaran. Leonid Fedun (51), vlasnik najtrofejnijeg ruskog kluba, neće u tom slučaju propasti.

21. najbogatijem Rusu, uglednom naftnom tajkunu nogomet je ionako samo usputna zabava. Ali u tu je zabavu puno uložio, a krah u Maksimiru, gdje Feduna nećemo vidjeti, dodatno bi zagorčao crnu 2008. godinu, jednu od najgorih za Spartak u posljednjih 20 godina.

No, s obzirom na to da su u posljednje tri sezone crveno-bijeli ostali bez igrača poput Pavljučenka, Titova, Torbinskog, Pogrebnjaka i Vidića, možda to i nije iznenađenje.

Potpredsjednik Lukoila, druge najjače ruske naftne kompanije, lani je izazvao senzaciju u Hrvatskoj, a sablazan u europskoj javnosti kad je najavio da će s četiri mercedesa nagraditi vatrene za pobjedu nad Englezima na Wembleyu koja je donijela Rusiji plasman na Europsko prvenstvo. U šoku su bili svi osim Stipe Pletikose, vratara Spartaka.

– Ne čudi me Fedunova ponuda jer je dijelio mercedese i nakon važnijih pobjeda Spartaka.

Čuvar kockaste mreže za odlične obrane i zasluge za dobar plasman Spartaka nagrađen je teretnjakom hummerom H2, rollce roysom među terencima, vrijednim 53.000 dolara. Vatreni nisu mogli primiti mercedese, ali Fedun je ionako postigao cilj. Što mu zasad nije uspjelo u Spartaku.

Iako Lukoil godišnje ulaže 7 milijuna dolara u klub, iako je budžet otprilike 50 milijuna dolara, nekadašnji div ne može povratiti moć i uspjehe iz devedesetih. Tri sezone zaredom Pletikosin je klub bio prva pratilja prvaku, a ove godine, kad čak tri ruske momčadi idu u Ligu prvaka, nije uspio ni to.

Fedun je svjestan da ne može vratiti ulaganja u nogomet, a autor je i sljedeće izjave:

– Sumnjam da će većina ruskih klubova ikada biti profitabilna. U Rusiji kažu da milijarderi poput Abramoviča i Usmanova ulažu u engleske klubove jer to žele, a u domaće jer im je to dužnost. Fedun je otvoreno priznao da Spartak zaradi samo 60 posto uloženog, da je deficit u 2007. bio 20 milijuna dolara.

– Vjerujem da ćemo poslovati u plusu tek 2010., kad izgradimo vlastiti stadion za 200 milijuna dolara. Slavni klub nema svoj dom, već se selio u povijesti po moskovskim stadionima, a trenutačno dijeli glomazni Lužnjiki s drugoligašem Torpedom.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr