Izostavljen igrač

Sramotni propust HNS-a: Slika bahatosti i nemara

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Hrvatska, Ante Ćorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ivan Fiolić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ivan Fiolić
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Ivan Fiolić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zorislav Srebrić
30.03.2016.
u 11:00
Tko god je sada u HNS-u pogriješio, iskreno mi je žao jer mogu misliti u kakvom je stanju, kaže Bukovina.
Pogledaj originalni članak

Sramotni gaf dogodio se Hrvatskom nogometnom savezu, gaf koji bi mladoj reprezentaciji mogao oduzeti 2:1 pobjedu nad Estonijom i donijeti 0:3 poraz.

Istina je da svatko tko radi, taj i griješi, ali na ovakvoj razini takve se pogreške jednostavno ne smiju događati, a ako se ipak dogode onda su rezultat potpunog nemara ili bahatosti.

A bilo je vremena za popravak

Može se dogoditi da netko pogriješi u radu, ali zato i postoji mogućnost da sve to što ste napravili još jednom provjerite prije potpisivanja zapisnika. Na kraju, svi su dobili te zapisnike, dobivaju ih i mediji, i po njima je bilo jasno da na klupi naše reprezentacije nedostaje jedan igrač. Pa kako nitko nije primijetio prazan red na tom dokumentu?! A bilo je vremena da se pogrešku uoči. Dovoljno bi bilo reći izborniku Gračanu: “Pogriješili smo, nemoj stavljati Fiolića jer nije u zapisniku!”. I sve bi bilo u redu. Ovako se dogodila strka jer je Fiolić ušao i sad će Uefina nadležna tijela odlučivati o svemu.

– To je predmet za Uefinu disciplinsku komisiju. Nemamo informaciju kada će odluka biti donesena. Naša je olakotna okolnost što je Fiolić bio na popisu od 23 igrača, igrao je četiri dana ranije, nije imao kartone. I dobro je što je to jedno mjesto ostalo prazno, da je bilo 18 igrača u zapisniku bez Fiolića, a da je on ušao, onda bi to bilo korištenje brojčane prednosti – kaže iskusni Zorislav Srebrić.

Možda olakotna okolnost može biti i propust četvrtog suca koji je dopustio igraču koji nije u zapisniku da bude na klupi, a potom i da uđe u igru.

– Uefa može razdvojiti slučaj, posebno tretirati suca, a posebno našu pogrešku, tako da nam to i ne mora biti od pomoći – dodao je Srebrić.

Dinamovi juniori izbačeni su iz Lige prvaka mladih jer su u osmini finala igrali s igračem koji je bio suspendiran zbog kartona, sad se sličan gaf dogodio i mladoj reprezentaciji.

U prvoj momčadi Dinama se o tome brine Davor Bukovina. Pitali smo ga kako izgleda pisanje zapisnika za europske utakmice.

– Puno je teže nego u domaćem prvenstvu. Kod nas postoji sustav Comet koji automatski označi igrača koji nije registriran, koji ima žute ili crveni karton i ne možete ga staviti u zapisnik. Toga u Uefi nema i zato sam jako oprezan prije svake utakmice – kaže Bukovina koji nam je objasnio kako radi taj posao:

– Dobijem od trenera popis igrača, provjerim imaju li svi pravo nastupa. Sjećam se da su se svi veselili kad je došao Joe Šimunić, no utvrdio sam da je godinama prije u Europi dobio kaznu od tri utakmice zabrane, a izdržao je samo dvije. I nije važno što su otad prošle godine, nije imao pravo nastupa. I kad je zapisnik gotov, nosim ga ponovno trenerima da provjere još jednom. Damir Krznar i Igor Cvitanović znali su mi reći da sam dosadan s tolikim provjerama. Provjerim i s oružarima da nismo napravili nekakvu pogrešku na dresovima – opisao je Bukovina i dodao:

Dosadan sam trenerima

– Tko god je sada u HNS-u pogriješio, iskreno mi je žao jer mogu misliti u kakvom je stanju. Koliko god provjeravam i unatoč tome što i naši treneri Mamić, Krznar i Cvitanović znaju i prije nego što im donesem podatke koliko tko ima kartona, strah me je. A taj strah tjera me da sto puta sve provjerim. I ne spavam noć prije utakmice, strah me i 24 sata nakon utakmice, dok suparnik ima pravo žalbe. Nadam se da će Hrvatska dobro proći. Ako se Estonija ne bude žalila, ima nade – zaključio je Bukovina.

Kako god bude, o svemu je trebalo misliti ranije pa sada ti mladi igrači ne bi strepili.

– Valjda nam se neće dogoditi isto što i juniorima Dinama koji su pobijedili Anderlecht, a onda je utakmica registrirana s 3:0 za Belgijce – rekli su nam mladi reprezentativci.

Ovo je skupa škola, čak i da ostane 2:1, ugledu HNS-a i našem nogometu nanesena je sramota. Nogomet je ozbiljan posao, te su utakmice izuzetno važne, bude li 0:3 bit će teško izboriti EP. I zato taj posao moraju raditi odgovorni ljudi. Ovako su poslali sliku bahatosti i velikog nemara.

>>Davor Šuker psovao je zbog sramote HNS-a

>>Kakav propust! Za mladu reprezentaciju nastupio igrač koji nije bio u zapisniku

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:40 30.03.2016.

Po običaju do sada nitko neće odgovarati...Izija vuk magare.

KE
kentie
11:12 30.03.2016.

Ma frajeru treba uručiti streloviti otkaz i dodatno ga napucati u stražnjicu okovanom cokulom...

ZE
zeljkofukic
11:43 30.03.2016.

ne opravdavam naše, pogotovo ne tehnika reprezentacije, a pogotovo ne Gračana, naknadno pozove igrača koji mu nije u prvom planu i onda ga stavlja u igru? zašto u igru opće ulazi netko tko nije bio na prvotnom popisu i drugo kako delegat dopusti ulazak u igru igraču koji nije u zapisniku? ovo je velika pogreška i delegata i on bi treba također odgovarati.