akvizicija bijelih

Tko je Yassine Benrahou? Novo pojačanje Hajduka šesti je najvrijedniji igrač bijelih

Foto: HNK Hajduk
Tko je Yassine Benrahou? Novo pojačanje Hajduka šesti je najvrijedniji igrač bijelih
26.01.2023.
u 21:52
Još uvijek mladi 24-godišnji Benrahou u svojoj seniorskoj nogometnoj karijeri igrao je za dva kluba, Bordeaux te već spomenuti Nimes. Uspio je skupiti po nešto više od 40 nastupa i u prvoj i u drugoj francuskoj ligi, a najbolju sezonu imao je prošle sezone u Ligue 2, kad je za Nimes nakon prvih osam kola imao skor od pet golova i četiri asistencije, a sezonu je završio s 12 zgoditaka i devet asistencija
Pogledaj originalni članak

Hajduk pod novim trenerom Ivanom Lekom bilježi svoju prvu akviziciju u ovom zimskom prijelaznom roku jer na Poljud dolazi marokanski ofenzivac Yassine Benrahou iz redova francuskog drugoligaša Nimesa. Riječ je o polivalentnom ofenzivnom igraču koji najčešće igra na pozicijama desnog krila ili ofenzivnog veznjaka, ali u svojoj je karijeri pokrivao različite pozicije, od središnjeg veznog sve do centralnog napadača. Iako je Benrahou bio vezan ugovorom s Nimesom do 30. lipnja ove godine, Hajduk ga dovodi bez ikakve odštete, ali pod uvjetom da Nimesu ide postotak od eventualnog budućeg transfera.

Šesti najvredniji u Hajduku

Još uvijek mladi 24-godišnji Benrahou u svojoj seniorskoj nogometnoj karijeri igrao je za dva kluba, Bordeaux te već spomenuti Nimes. Uspio je skupiti po nešto više od 40 nastupa i u prvoj i u drugoj francuskoj ligi, a najbolju sezonu imao je prošle sezone u Ligue 2, kad je za Nimes nakon prvih osam kola imao skor od pet golova i četiri asistencije, a sezonu je završio s 12 zgoditaka i devet asistencija. Ove sezone nije bio na toj razini, ponajviše zbog pubalgije (tzv. sportske kile), koja ga je udaljila s terena, a i od forme. U 2022./2023. za Nimes je upisao devet nastupa, bez pogotka, uz jednu asistenciju, te je uz to Nimes posljednji na ljestvici u Ligue 2. Ukupno je Benrahou u svojoj seniorskoj karijeri odigrao 115 utakmica, zabio 19 i asistirao za 17 golova.

Upravo zbog njegove recentne forme reakcije ljubitelja hrvatskog nogometa bile su dobrim dijelom negativne kad se vijest o ovom transferu počela širiti. Međutim, treba biti oprezan i strpljiv s takvim reakcijama jer se u nekim slučajevima događalo da igrači upravo ovako dođu iz drugog ranga nekih od liga petice, bez ikakve forme, pa se na kraju ispostave kao igrači prevage u HNL-u. Ne kažemo ni da će se to dogoditi, nego da jednostavno ne možemo znati, barem dok Benrahou ne upiše pokoji nastup u dresu Hajduka i dok ga ne vidimo kako se snalazi na HNL razini.

Čisto da dobijemo neki kontekst o tome kakva je Benrahouova sadašnja reputacija na tržištu u odnosu na igrače splitskog kluba, prema Transfermarktu Marokanac vrijedi 2,2 milijuna eura, što ga u ovom trenutku stavlja na šesto mjesto najvrednijih igrača Hajduka, iza Livaje, Krovinovića, Awaziema, Melnjaka i Mlakara.

Problem s pozicijom

Nešto legitimniji upitnik koji se postavlja pri ovom transferu u kontekstu Hajduka je onaj oko Benrahouove pozicije. U pripremnim susretima, a i u prvom ligaškom protiv Šibenika, Leko je izveo Hajduk u 3-5-2 formaciji i čini se da s tom formacijom planira i nastaviti. U tom slučaju u formaciji Hajduka ne postoje tri omiljene pozicije za Benrahoua, inače prvog Marokanca u Hajdukovoj povijesti, tako da se može pretpostaviti ili da ga Leko ne računa za prvih 11 ili da će morati startati na poziciji koja mu nije primarna. No isto tako, nakon odlaska Biuka i definitivne prodaje Ljubičića, Leki je definitivno potrebna kadrovska širina u napadu, i to već za ovo proljeće. 

Standings provided by Sofascore
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Asterix
Asterix
22:50 26.01.2023.

Inženjer?

Avatar Dzambo1
Dzambo1
22:18 26.01.2023.

Pa koliko taj ima Kg...200..il..??!!!

ZV
zvezdomor
12:17 27.01.2023.

hahahajahajajajahaha