JOE PRIZNAO

Šimunić: U teškoj depresiji htio sam prekinuti karijeru

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Šimunić: U teškoj depresiji htio sam prekinuti karijeru
18.11.2009.
u 19:29
Hrvatski nogometaš Hoffenheima Josip Šimunić (31) potvrdio je u razgovoru za Sport Bild da je teško patio od depresije.
Pogledaj originalni članak

- Želio sam prekinuti s nogometom. Bio sam u teškoj depresiji, ostao sam na kraju sasvim bez tjelesne snage. Jednom prilikom sedam dana u komadu nisam spavao - izjavio je hrvatski reprezentativac.

Poznato je da je najteže trenutke karijere Šimunić proživljavao otprilike prije deset godina. Sport Bild navodi da je riječ o razdoblju kada je igrao za HSV i Herthu. U Berlin je iz Hamburga prešao u siječnju 2000. godine.

Psihijatar, dr. Gerd Driehorst kazao je u izjavi za isti magazin da 2001. godine, na upit gdje se vidi za šest godina, Šimunić nije imao odgovor.

- Svaki je dan bio u paničnom strahu od neuspjeha. Nije imao samopouzdanja. Jedna pogreška na treningu i bio bi razoren, dovodio sve u pitanje. Uništavao se - kazao je Driehorst.

Istraživanje Sportskog sveučilišta u Kölnu pokazalo je da Šimunić i Robert Enke, prošlog tjedna tragično preminuli golman Hannovera, nisu bili izdvojeni slučajevi. Od 2006. godine do danas korištenje lijekova protiv depresije utrostručilo se među sportašima.

- Sve više i više sportaša ne može podnositi mentalni pritisak i stoga im se propisuje liječenje antidepresivima - izjavio je prof. Mario Thevis.

Dosad poznati slučajevi depresije među vrhunskim sportašima svakako su oni Andrea Agassija, Gianluigija Buffona, Adriana i Svena Hannawalda. Sve to dokazuje da je depresija istinska pošast vrhunskog sporta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.