Šaka sa Srednjaka

Sada je jasno! Mavrović otkrio zašto s 52 godine opet ulazi u ring

Sada je jasno! Mavrović otkrio zašto s 52 godine opet ulazi u ring
09.09.2021.
u 14:50
Osam godina poslije – evo ga ponovo u ringu. U serijalu koji bi se po obrascu niza filmova o Rockyju mogao nazvati “Irokez 3”.
Pogledaj originalni članak

U ring se već sutra vraća Šaka sa Srednjaka, i to kao gospodin u zrelim godinama. Negdašnjem europskom prvaku i izazivaču svjetskog prvaka Željku Mavroviću 52 su na leđima, a posljednji put borio se 1998., i to protiv velikog Lennoxa Lewisa. S obzirom na veliki protek vremena, koliko bi mu mogao nedostajati osjećaj za borbu?

– Ne znam, to je zasad enigma. Što niste radili 23 godine, ne znate kako će sada izgledati.

Sutra će mu se u Klagenfurtu suprotstaviti Gruzijac Ramazi Gogičašvili, dvostruko mlađi aktivni borac s omjerom od 14 pobjeda (šest nokautom), 35 poraza (19 nokautom) i dvije neodlučene borbe.

– Ne vjerujem u nekakav ozbiljan problem jer je iza mene nekoliko desetaka ozbiljnih sparinga – ističe Željko i objašnjava čemu će ta borba poslužiti.

– Moja je ideja da se uključim u svojevrsnu ligu legenda za koju su zainteresirani Tyson, Holyfield, Jones, Lewis i još neki poznati teškaši iz prošlosti. A ovaj će mi meč poslužiti da vidim koliko sam za takvo što spreman.

Borba na četiri runde

Riječ je, logično, o ekshibicijskom meču, i to od četiri runde za što mu nije bila potrebna licencija.

– Spreman sam i za deset rundi. Prošao sam medicinski test. Ne bi mi ništa značilo da imam još jedan meč u svom profesionalnom skoru, a on se ni Gogičašviliju neće voditi kao takav. Važnije mi je da se ponovno okušam pred publikom i sucima.

Što će taj pridjev “ekshibicijski” značiti za intenzitet borbe?

– Dat ću sve od sebe. To što su Tyson i Jones najavljivali da će se međusobno lagano udarati bilo je nerealno. Oni su pokušali sve što su mogli u tih osam rundi po dvije minute. Kazali su i da je nokaut bio zabranjen. Pa kako mogu zabraniti nokaut ako se on dogodi. Možete, recimo, jedino zabraniti da se borba nastavi nakon nokdauna.

Vratiti se u ring, ali tada natjecateljski, pokušao je Irokez i prije osam godina, no meč sa Srbinom Enadom Ličinom nije održan.

– Tada sam se pokušao vratiti među najjače, u službenu konkurenciju. Nažalost, ozlijedio sam rebra i sve je otkazano.

Osam godina poslije – evo ga ponovo u ringu. U serijalu koji bi se po obrascu niza filmova o Rockyju mogao nazvati “Irokez 3”. Kako je do toga došlo?

– Za sve je kriva korona. Pojavom epidemije nestalo je druženja i putovanja pa sam se maksimalno posvetio obitelji, ali i svaki dan trenirao. Kako u godinu i pol nisam propustio nijedan trening, ponovo sam osjetio ljepotu boksa. Sparirao sam s dečkima koji su aktualni borci i vidio da mi ide dobro.

A sve to, i taj prvi pokušaj, događalo se nakon što Mavrović 10 godina nije ušao u boksačku dvoranu.

– Deset godina nisam trenirao, ni u teretanu nisam ušao. Jedino sam hodao i meditirao u pokretu. A onda se dogodilo da mi je biznis zapao u probleme, pa sam bio pod velikim stresom. Tada sam odradio jedan trening i nakon toga sam se osjećao puno bolje pa sam i nastavio.

Prva je ideja bila da se bori s Alenom Babićem. Na istoj priredbi. A bacio mu je rukavicu na Hrgovićevoj presici.

– Nakon njegove burne reakcije, nazvao sam ga i predložio mu da se doista borimo u petak u Klagenfurtu. Rekao sam, imamo ring, suce, delegate, čovjeka koji je to spreman platiti. Idemo boksati. A on mi je na to rekao da dođem u BK Leonardo na sparing. Doduše, on ima hrabrosti prihvatiti takav meč, no njegov trener Leon​​​​​​​ardo svjestan je koliko bi to bilo riskantno za njega. Jer ako bi me i pobijedio, ne bi se naboksao sa mnom pa do tog meča neće doći.

Jelena zna da sam spreman

Odmah nakon toga, Željko Karajica krenuo je u potragu za novim suparnikom i pronašao ga. Ne slučajno, riječ je o Gruzijcu Gogičašviliju, kojeg je Babić nokautirao u drugoj rundi.

– Vidjet ćemo kako će isti borac proći sa mnom. Teško mi je verbalno uvjeravati ljude da je Babić boksač koji mi ne bi mogao stvoriti probleme. Da, rundu-dvije morao bih pripaziti da ne primim neki teži udarac, no on me nokautirati ne može!

Što na sve kaže vaša supruga Jelena?

– Ona zna da sam spreman, zna moje stanje i moju psihu. I zato je i uzbuđena kao i ja. No, sada je drukčije nego kada smo bili sami, dok nismo bili roditelji. Jelena više ne ide sa mnom da bi u nekoj od svojih lijepih haljina sjedila u prvom redu i navijala. Ne, ona će sada biti kod kuće, ispred TV-a, uz dvojicu naših sinova koji će skakati zajedno s njom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar neugodan
neugodan
15:38 09.09.2021.

Nemoj da ti Jelena opet da klorofil kao glavno jelo-))))))))))))))))

MM
Marljivi mrav
15:19 09.09.2021.

Kako je došlo do toga??? Počeo je jesti meso!!!

PI
Pišmevrit
15:11 09.09.2021.

Takav velemajstor i sa pedeset i nesto, jednog Babica pojede za dorucak i skoluje. Ovaj bi prve tri runde navalio ko sivonja, bez znanja i vjestine, zatim se ispuhao i trpio zlostavljanje do kraja meca