Naturalizirani igrači

Sa strancima prednjače Nizozemska, Francuska i - Hrvatska

Foto: 'Goran Stanzl'
Sa strancima prednjače Nizozemska, Francuska i - Hrvatska
20.10.2010.
u 12:12
Brojni su stranci važni kotačići velikih reprezentacija. Najveći portuglaski nogometaš Eusebio rođen je u Mozambiku, a najveći francuski Michael Platini porijeklom je iz Italije.
Pogledaj originalni članak

Oduvijek su u nogometnoj Europi države s najviše naturaliziranih igrača bile Nizozemska i Francuska.

Seedorf, Davids, Gullit, Kluivert, Rijkaard, Van Hooijdonk i Winter samo su neke od najvećih zvijezda koje su proslavile "tulipane", a porijeklom su iz Surinama, bivše nizozemske kolonije na sjeveru Južne Amerike.

Francusku su reprezentaciju proslavili Zidane, koji je porijeklom iz Alžira, Desailly iz Gane, Vieira iz Senegala, baš kao i Evra. Thierry Henry porijeklom je s Guadalupea, Trezeguet iz Argentine, Pires iz Portugala, a u današnjoj su reprezentaciji i Sissoko (Mali), Ben Arfa (Tunis), Govou (Benin), Abidal (Martinik)...

Od Portugalaca, Deco, Pepe i Liedson rođeni su u Brazilu, a Nani u Cape Verdeu. Eusebio, najveći portugalski nogometaš, rođen je u Mozambiku.

Za tim reprezentacijama previše ne zaostaje niti Hrvatska, za koju je igralo ili igra velik broj nogometaša rođenih izvan domovine.

Rakitić je rođen Švicarskoj, braća Robert i Niko Kovač, Klasnić i Iličević u Njemačkoj, Šimunić, Didulica i Šerić u Australiji, a Eduardo u Brazilu.

Inače, Fifa uporno pokušava smanjiti porast broja naturaliziranih nogometaša. Danas je potreban rok od pet godina boravka igrača u zemlji prije početka naturalizacije, a uvjet nastupa je da igrač nije ranije nastupio niti za drugu vrstu, u bilo kojem uzrastu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

FE
febo
13:02 20.10.2010.

Za mene je pravi stranac samo Dudu , ostali su Hrvati , mogu biti u Tunguziji rođeni al su Hrvati !!! Hrvati nemoraju u prezime dodati tvrdo slovo Č pa da odmah igraju za našu \"reprezentancu\" kao poneke induvidue !!!!!

IV
Ivekivek
16:07 20.10.2010.

Koliki krteten moraš biti da t iadne na pamet napisati ovakav članak?

OB
-obrisani-
12:33 20.10.2010.

a meni moj Dudek kaže da su to naši fuzbaleri sam da su mal pregoreli vna suncju. Bedak jedan pijani.