LUKA STEPANČIĆ ZA MAX!

Moj Euro iz naslonjača

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Moj Euro iz naslonjača
22.01.2016.
u 23:57
'Osjetio sam strašnu bol, osjetio sam da je sve krcnulo i popucalo. A kada su me stavili na nosila iza klupe, u glavi sam preračunavao i mislio si kako imam 7-8 mjeseci da se oporavim za Rio.'
Pogledaj originalni članak

Bio je 11. studenoga, igralo se 7. kolo Lige prvaka, a “plinari” su gostovali kod Flensburga. Hrvatski prvak je junački pao (27:28), i to skupo platio. Dvije i pol minute prije kraja desnom vanjskom Zagreba i reprezentacije “propalo” je koljeno pri pokušaju promjene smjera. Luka se hvatao za koljeno, igrači i klupa za glavu. Bila je to, kako ispada, njegova posljednja utakmica za PPD Zagreb – na kraju sezone odlazi u PSG.

– Prvo sam pomislio na Olimpijske igre. Osjetio sam strašnu bol, osjetio sam da je sve krcnulo i popucalo. A kada su me stavili na nosila iza klupe, u glavi sam preračunavao i mislio si kako imam 7-8 mjeseci da se oporavim za Rio. Slična stvar dogodila mi se nekoliko dana prije na pripremnoj utakmici reprezentacije protiv Makedonije. Našao sam snimku na internetu. Izgledalo je užasno. Čudi me da tada nisam sredio lijevu nogu – prisjetio se Luka i nastavio priču o kobnoj utakmici:

– Tek sam poslije pomislio na Poljsku jer ipak su europska ili svjetska prvenstva svake godine. Bilo mi je teže što sam tako završio sa Zagrebom.

Rastanak sa Zagrebom 5. lipnja

Iako je nedavno o tome razmišljao, ne sjeća se prve utakmice za Zagreb. Labinjanin je godinu dana igrao za Varaždin, sljedeću godinu za drugu momčad Zagreba, a posljednjih šest je u prvom sastavu prvaka. Službeni rastanak bit će 5. lipnja na isteku sezone. Dulje je u vezi sa Zagrebom nego s curom...

– A istina – nasmijao se pa nastavio: – Puno je to godina. Iz Varaždina me povukao Nenad Kljaić. A godinu nakon toga dobio sam priliku jer je Lazarov otišao u Ciudad Real. Ostali smo Kopljar i ja.

Ugovor s PSG-om već je potpisan, a francuski klub ponudio je i svoje usluge operacije i rehabilitacije. Ipak, Luka će još malo uživati u Zagrebu. Operirao ga je prof. Janković, a na rehabilitaciji radi s prof. Baščevanom.

– Dr. Janković se potrudio da koljeno na kraju i estetski dobro izgleda – našalio se Stepančić.

– Nije boljelo i gotovo se i ne vidi da je nešto rađeno. Napravljen je jedan mali rez i tri rupice. Nedavno sam gledao Ivicu Kostelića koji je imao istu operaciju prije 12 godina i napravili su mu pet velikih rezova. Lijepo da se to promijenilo. Na žalost, u sportu su operacije postale nešto kao odlazak kod zubara – kaže Stepančić.

Dnevno je 4-5 sati na terapiji. Kilaža mu je ostala ista, ali je izgubio na mišićnoj masi.

– Imam više vremena za učenje, gledam filmove, igram Playstation, više sam s djevojkom. Imam previše energije i kaže mi da sam nemoguć. Još trebam dosta ležati, noga se mora lediti i raditi drenaža da oteklina skroz splasne. No napokon nešto radim s nogom. Počeo sam s jačanjem lože, kvadricepsa i vozim bicikl po 15 min.

Svi će se sportaši složiti: fizički oporavak lakši je nego psihički.

– Odmor je dobar jer mogu resetirati tijelo i sanirati sve manje ozljede, ali najteže je u glavi. Užasno je sjediti na tribini. Zadnji put kad sam bio u Areni, toliko sam se naživcirao da sam pomislio kako bi bilo bolje da sam ostao doma. Ali doma bi mi bilo još i gore.

Najveći navijač plinara iz Pariza

Tek se sada mogu čuti najveće pohvale i žal što ga nema.

– Lijepo je vidjeti da sam u zadnje 2-3 sezone toliko napredovao da sam postao skoro sastavni dio repke. U klubu već neko vrijeme imam svoju ulogu koju sam mogao i više iskoristiti. Kod izbornika Babića napokon sam dobio svoju rolu. Ovo je trebalo biti prvo prvenstvo gdje sam trebao dobiti priliku da puno toga pokažem. Bit će mi lakše kad EP završi.

Možda se ne sjeća prve utakmice, ali jednu će sigurno pamtiti – prošlosezonsku protiv Barcelone u Areni. Da je završilo neodlučeno, možda bi mu bila to i najdraža utakmica u Zagrebovu dresu.

– Ovako je možda među najbolje tri koje ću pamtiti. Spektakl! Šesnaest tisuća ljudi! Kada je Zagreb počeo s pomlađivanjem, mnogi su sumnjali u nas. Drago mi je da smo im začepili usta. Iz Pariza ću biti najveći Zagrebov navijač – poručio je Luka.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Štrlek treći strijelac Eura, Stevanović drugi golman po postotku obrana

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
stjepanveliki
12:07 23.01.2016.

Zelim ti sto brzi oporvak.Nedostaje tvoja ljeva ruka da malo odmori Kopljara u napadu.Nadam se do OI da ces biti OK.