SP: Hrvatska Njemačka (18, HTV 2)

Ratko Rudić: Neodlučeno s Grcima pozitivan je rezultat, očekujem poboljšanje u igri

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Sportska konferencija o retrospektivi Vaterpolskog saveza
storyeditor/2022-05-02/PXL_120812_994.jpg
23.06.2022.
u 16:18
- Ne smije nas zavarati taj njihov poraz od Japanaca, Nijemci su uvijek opasni. Iako očito nisu ono što su nekad bili. Što se Japanaca tiče, imaju novog trenera i prilično izmijenjenu momčad, ali njihov način igre ostaje isti: presing tijekom cijele utakmice i korištenje svake prilike za protuudar.
Pogledaj originalni članak

Iako je u Italiji u posjetu kćeri Martini, glazbenici, Ratko Rudić, naravno, pažljivo prati sve što se događa na Svjetskom vaterpolskom prvenstvu u Mađarskoj. Naš proslavljeni vaterpolski trener gledao je utakmicu Hrvatska - Grčka, igranu u Debrecenu, i na neodlučeni rezultat (8:8) s osvajačima olimpijskog srebra iz Tokija gleda više pozitivno nego negativno. Ili, bolje rečeno, kritički, ali s pozitivnim zaključkom.

Raspored nam ide naruku

- Početak je bio malo teži, vidjelo se da je momčad ušla s grčem u utakmicu. Ipak je to bio prvi susret na prvenstvu, a naš je sastav relativno mlad. Postojao je i izvjesni psihološki pritisak da se pobijedi u toj utakmici, tako da su pogreške u prvoj četvrtini bile razumljive. No, već u drugoj četvrtini igrali smo jako dobro i do kraja smo u najmanju ruku bili ravnopravan suparnik. A kako se sve to događalo u srazu s olimpijskim doprvacima, vjerujem još uvijek da možemo daleko dogurati. Mislim da na neodlučeno s Grcima možemo gledati kao na pozitivan rezultat - kaže Rudić.

Koga biste od pojedinaca u našim redovima posebno istaknuli?

- Vrlić je igrao jako dobro, a ugodno su me iznenadili i naši mladi braniči Burić i Žuvela. Dobro, bilo je tu i pogrešaka, ali i jake volje da se pogreške isprave, kao i kuraže da se ide dalje.

U drugom nas kolu, u četvrtak u 18 sati (HTV 2), očekuje dvoboj s Njemačkom koja je pomalo iznenađujuće poražena od Japana (11:12). Kako vi gledate na to?

- Ne smije nas zavarati taj njihov poraz od Japanaca, Nijemci su uvijek opasni. Iako očito nisu ono što su nekad bili. Što se Japanaca tiče, imaju novog trenera i prilično izmijenjenu momčad, ali njihov način igre ostaje isti: presing tijekom cijele utakmice i korištenje svake prilike za protuudar.

Dobra je stvar da se Grci prvi sastaju s Japancima, a upravo bi učinak iz susreta s Japanom, u slučaju da Grčka i Hrvatska do kraja ostanu bodovno izjednačene, mogao biti odlučujući u tome tko će biti prvi, a tko drugi u skupini.

- Čini se da je raspored naklonjen nama jer će Grci prvi igrati s Japanom, pa ćemo znati kolika nam je razlika pogodaka potrebna za osvajanje prvog mjesta. Iako ni u tome ne treba srljati i ići na juriš jer Japan nije naivna reprezentacija. Na kraju krajeva, i s drugog mjesta u skupini može se u borbu za medalje - ostaje Rudić čvrsto na zemlji.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Sportska konferencija o retrospektivi Vaterpolskog saveza
Moglo bi biti iznenađenja

Vjerujemo da će tako toj utakmici pristupiti i naši igrači. Nego, kakav rasplet SP-a očekuje najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu i s ukupno 69 medalja (igračkih i trenerskih) najtrofejniji pojedinac u našem vaterpolu?

- Svako natjecanje nakon Olimpijskih igara u pravilu je neizvjesno. A s obzirom na koronavirus, ovaj put su promjene bile i dramatičnije. Moglo bi biti i iznenađenja, iako očekujem da će SP-om, kao i obično, dominirati Hrvatska, Srbija, Mađarska, Španjolska i Grčka. Za Crnogorce još moramo vidjeti u kakvom će se izdanju predstaviti, poraz od domaćina (8:12, nap. a.) ne eliminira ih iz borbe za medalju. Sjedinjene Države imaju jako dobru momčad (poraz od Srbije 13:17, nap. a.), dok su Australci ponešto oslabljeni. U svakom slučaju, očekuje nas zanimljivo prvenstvo.

Može li Hrvatska nastaviti trofejni niz na svjetskim prvenstvima koji ste upravo vi započeli osvajanjem zlata u Melbourneu 2007. godine?

- Može, svakako. Gledao sam našu momčad i u prijateljskim utakmicama s Italijom i dobro je to izgledalo, zadovoljan sam. Posebno je važno da smo ih u drugoj utakmici, onoj igranoj u Puli, i pobijedili. U oba smo ta ogleda imali dobra razdoblja, iako je, naravno, bilo i pogrešaka, ali očekujem da će se igra našeg sastava poboljšavati.

Napravili smo veću smjenu generacija. Je li bolje tako, ili ići pomalo, s kozmetičkim promjenama?

- Nema pravila. Dok sam vodio Italiju, nakon SP-a u Rimu, koji smo premoćno osvojili, za Europsko prvenstvo u Beču uveo sam čak osam mladih igrača, iako nisam morao jer ti igrači koji su prije toga sve osvojili, bili su i olimpijski pobjednici, nisu bili stari. Neki su malo i prosvjedovali zbog toga, ali znao sam što gubim a što mogu dobiti. I to je funkcioniralo. I u Beču smo bili zlatni. Malo možda izgubite na kvaliteti, ali dobijete na energiji, svježini, na entuzijazmu. Mislim da Hrvatska u Mađarskoj ima zanimljivu momčad i da može puno - optimistično je zaključio Ratko Rudić koji će završnicu SP-a pratiti uživo, u Budimpešti.

>> Pogledajte i video: Martin i Valent Sinković nakon osvojenog odličja na Svjetskom kupu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TR
Travno221
10:14 24.06.2022.

Trebali su Rudiću a ne Tucku dati treći mandat. Šteta, nismo ga iskoristili do kraja. Veliki stručnjak, teško da će ga itko nadmašiti