BOLJI JE I OD ZIDANEA

Prozvali su ga 'najgorim pojačanjem', a sada mu se klanjaju: Evo kako je Modrić postao živuća legenda Reala

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Glasgow: Luka Modrić sjajnim udarcem za vodstvo 2:1 protiv Škotske
Foto: NordPhoto/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: PA/Pixsell
Luka Modrić
Foto: Robert Anić/Pixsell
Zdravko Mamić i Luka Modrić
Foto: NordPhoto/PIXSELL
Luka Modrić i Vanja Bosnić
Foto: Reuters/Pixsell
Luka Modrić
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Luka MOdrić s obitelji i prijateljima odmor provodi u Zadru
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Luka MOdrić s obitelji i prijateljima odmor provodi u Zadru
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Luka MOdrić s obitelji i prijateljima odmor provodi u Zadru
Foto: NordPhoto/PIXSELL
Luka Modrić i Zinedine Zidane
Foto: Reuters/Pixsell
Luka Modrić i Zinedine Zidane
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: Screenshot
Luka Modrić
Foto: Press Association/Pixsell
Sergio Ramos i Luka Modrić
Foto: JAVIER BARBANCHO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: EXPA/PIXSELL
Luka Modrić i Zinedine Zidane
Foto: UESyndication/PIXSELL
Cristiano Ronaldo i Luka Modrić
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Glasgow: Luka Modrić sjajnim udarcem za vodstvo 2:1 protiv Škotske
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovačka
27.10.2021.
u 07:00
Nevjerojatne brojke: U 119 godina kraljevskog kluba samo 23 igrača više su puta nastupila za Real od Luke Modrića, koji je protiv Barcelone za kraljeve nastupio jubilarni, 400. put! Zanimljivo, Luka je i jedan od sedam igrača kraljevskog kluba koji su osvojili Zlatnu loptu, uz Di Stefana, Raymonda Kopu, Figa, Ronalda, Cannavara i Cristiana Ronalda
Pogledaj originalni članak

Bio je 29. kolovoza 2012. godine, finale Superkupa, Real je na svom stadionu vodio 2:1 protiv Barcelone... Igrala se 83. minuta, a trener kraljeva Jose Mourinho okrenuo se prema klupi i rekao: “Luka, ulaziš u igru”. Koju sekundu kasnije 80.000 ljudi na “Santiago Bernabeu” zapljeskalo je debitantu, plavokosom Hrvatu koji je tjedan dana prije došao iz Tottenhama. Već 10-ak minuta kasnije Luka je, u debiju, podigao prvi trofej kao član kraljevskog kluba. Devet godina kasnije, još je u Realu, ali više nije uplašeni debitant nego vođa najvećeg kluba na svijetu. A u nedjelju je, baš simbolično, u utakmici s Barcelonom, jubilarni, 400. put nastupio za najveći klub svijeta.

>> Modrićeva vila:

Dostići će i Ronalda

Koliko je ta brojka impresivna najbolje potvrđuje da je Luka po broju nastupa već na 24. mjestu među svim igračima u 119 godina Realove klupske povijesti. Ako pak gledamo strance, Luka je već peti, ispred njega su samo Francuz Karim Benzema (571), Brazilci Marcelo (530) i Roberto Carlos (527) te Portugalac Cristiano Ronaldo (438). S time da bi Luka mogao Ronalda dostići već ove sezone, a time i ući u TOP 20 među svim igračima.

Još jedan dokaz Lukine veličine je to da ova Realova generacija druga najtrofejnija generacija madridskoga kluba u povijesti. Gledaju li se trofeji Lige prvaka/Kupa prvaka i španjolskog prvenstva, bolja je generacija bila samo ona u kojoj su igrali legendarni Paco Gento i Alfredo di Stefano.

A kad smo već kod Genta, on je s 23 trofeja najtrofejniji nogometaš u povijesti Reala, dok je Luka već sada na senzacionalnom sedmome mjestu sa 17 osvojenih trofeja. Između Genta i Modrića samo su Ramos i Marcelo (po 22), Sanchis (21), Benzema (19) i Varane (18). Iza Modrića su, primjerice, Raul (16), Hierro (16), Cristiano Ronaldo (15), Butragueño (15), Di Stefano (15), Ferenc Puskas (10)...

A primjerice Zinedine Zidane je u pet sezona u najskupljem Realu svih vremena osvojio samo šest trofeja, bitno manje od Lukinih 17 u devet godina. S time da je Luka kao igrač četiri puta osvajao Ligu prvaka, a Zizou samo jednom!

Ne zato što je naš, ali Modrić je kao igrač Realu dao više i od Zidanea, brojke to jasno pokazuju. Bez ikakva preuveličavanja, Luku su već sada može uvrstiti među 10 nogometaša koji su ostavili najveći trag u 119-godišnjoj klupskoj povijesti. Pretjerivanje? Nimalo! Pa Luka je i jedan od sedam igrača kraljevskog kluba koji su osvojili Zlatnu loptu, uz Di Stefana, Raymonda Kopu, Figa, Ronalda, Cannavara i Cristiana Ronalda.

Foto: PA/Pixsell
Luka Modrić

Otpisali legende, ali ne i Luku

Zanimljivo, nakon prve sezone u Realu, Marca je podcjenjivački zaključila da je Modrić možda i najlošije skupo pojačanje Reala u povijesti. Kako li se samo prevarila!

S time da Luka još nije rekao posljednju riječ, jer već ove sezone može osvojiti nove trofeje: La Ligu, Kraljev kup, Ligu prvaka...

– Jako se ponosim što sam odigrao 400 utakmica. Nadam se da ću igrati i dalje, a vidjet ćemo do kojeg ću broja doći. Uživam u Realu od trenutka kada sam došao. Sve što se nakon toga dogodilo bilo je nevjerojatno. Više od devet godina sna i sreće. To nisam mogao ni zamisliti – izjavio je Modrić za klupsku internetsku stranicu.

Od 400 odigranih utakmica, izašao je kao pobjednik u 261. Pri tome je po četiri puta osvojio Ligu prvaka i Svjetsko klupsko prvenstvo, po tri puta Europski superkup i Španjolski superkup, dva puta prvenstvo Španjolske i jednom Španjolski kup.

– Zadovoljan sam i zahvalan na svemu što mi se dogodilo tijekom tog razdoblja. Sada idemo po još trofeja!

Na pitanje što bi savjetovao dječacima koji počinju igrati nogomet, Modrić je odgovorio:

– Neka si odrede cilj i nastoje ga dostići. Moraju se boriti, vjerovati u sebe i trenirati svaki dan. Sve se može postići predanošću, radom i ljubavlju prema onome čime se bavite – zaključio je Modrić.

I baš te tri stvari – predanost, svakodnevni rad i ljubav prema nogometu svojstveni su svih ovih godina našem Modriću. Zato i igra toliko dugo, zato je kao 36-godišnjak u nedjelju i postao najstariji igrač dosad u početnoj postavi u utakmicama Barcelone i Reala.

Raúla su iz Reala potjerali čim je proslavio 33. rođendan, Ikera Casillasa kada je navršio 34, Fernanda Hierra s 35... Posljednji “starac” kojeg su se riješili zbog godina bio je Pepe, morao je otići nakon što je napunio 34. U Realu posljednjih 20 godina, bez iznimke, vrijedi pravilo da su igrači koji navrše 33-34 ili najviše 35 godina za otpis. Luka je i u tome iznimka. Iako ima 36 godina, i dalje igra kao mladić i vrhunski dirigira igrom i momčadi Reala.

Ugovor s kraljevskim klubom traje mu do ljeta, čime će zaokružiti 10 godina u Madridu, no kako igra, samo je pitanje vremena kada će mu ugovor produljiti do ljeta 2023. godine.

A kada jednom završi karijeru u Realu, gotovo da će moći birati funkciju koju želi u klubu. Možda će jednom, baš poput donedavnog trenera Zidanea, prvenstva i Ligu prvaka s kraljevskim klubom osvajati i kao trener. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar Idler
Idler
07:30 27.10.2021.

Gdo se mal razme v nogomet se je jasno - bravo Luka....a oni drugi nek umreju od jala !

LA
lajh1985
09:36 27.10.2021.

Mislim da bi Luka rado mjenjao veliku vecinu tih trofeja da je kao Zidane osvojio svijetsko prvenstvo

AP
apathylolz
11:41 27.10.2021.

Stigli kmecavci u komentare🤣🤣🤣... . Bravo za clanak