Razgolićeni Brazil

Promašena Scolarijeva taktika 'daj loptu Neymaru pa što bude' doživjela katastrofu

Foto: REUTERS/Ruben Sprich
Promašena Scolarijeva taktika 'daj loptu Neymaru pa što bude' doživjela katastrofu
10.07.2014.
u 09:30
Scolari je sve temeljio na dvojici igrača – vođi momčadi i kapetanu Thiagu Silvi te na genijalnom napadaču Neymaru! Sudbina je htjela da baš njih dvojice nema u polufinalu i Nijemci su "pomeli pod" domaćinom, koji je ostavio dojam na brzinu sastavljene skupine igrača
Pogledaj originalni članak

Brazilski izbornik Luiz Felipe Scolari okupio je svoje igrače na izlasku s travnjaka i govorio im snažno se lupajući po prsima:

– Ja sam kriv, za sve sam ja kriv! Ja sam odgovoran za ovu sramotu – prenijeli su brazilski mediji što je utučeni izbornik u emotivnom nastupu govorio svojim poniženim nogometašima.

No teško je vjerovati da ih je mogao barem malo utješiti, taj bi 8. srpnja mogao biti proglašen danom nacionalne žalosti u zemlji zaluđenoj nogometom. Sedam lakih njemačkih komada završilo je u brazilskoj mreži u dosad još neviđenom polufinalu SP-a!

I ta je utakmica posve razgolitila momčad Brazila, vjerojatno jedan od najgorih sastava koje je Brazil ikada imao. I ovaj je polufinale za tu momčad izvanredan rezultat, da su izgubili protiv Njemačke sa 0:1 ili 1:2, čak i 1:3, svi bi realno ocjenjivali Scolarijevu vrstu bez previše teških riječi. Ali sramotna sedmica natjerala je sve da uzviknu: "Car je gol" i da potanko analiziraju ovaj Selecao.

Zaboravio na Filipea Luisa

Dakle, iskusni je Scolari sve temeljio na dvojici igrača – vođi momčadi i kapetanu Thiagu Silvi te na genijalnom napadaču Neymaru! Sudbina je htjela da baš njih dvojice nema u polufinalu i Nijemci su "pomeli pod" domaćinom, koji je ostavio dojam na brzinu sastavljene skupine igrača. Scolari je imao pune četiri godine da sastavi pravu momčad, da stvori igru, no nije napravio baš ništa! Sustav igre "daj loptu Neymaru, pa što bude", prolazio je do polufinala uz naklonost sudaca i stalni široki osmijeh sreće, no kad je s druge strane bio izvrsno posložen i taktički savršen njemački stroj, onda su sve slabosti Brazilaca izbile na površinu.

– Ispalo je da Scolari nije napravio dobar posao. Vjerojatno je imao i bolji izbor, doista čudi što nema u sastavu Filipea Luisa iz madridskog Atletica koji je bolje rješenje za lijevi bok od Marcela. Ova je momčad jako limitirana izostankom pravog srednjeg napadača i organizatora igre. Fred nije igrač za ovu razinu, a razigravača jednostavno nemaju – kaže trener Ante Čačić koji je svih ovih dana izvrsno analizirao Brazilce.

Vratar Julio Cesar sad brani u Torontu i više se i ne sjeća svojih najboljih dana iz Intera! Problematični su bokovi najbolnija točka ove momčadi – turnir je na desnoj strani počeo već potrošeni Dani Alves pa ga je zamijenio još potrošeniji Maicon, a o smiješnom Marcelu na lijevoj strani, kojeg su Nijemci "razapinjali" cijelu utakmicu, ne treba ni trošiti riječi.

Nitko nije predvidio

David Luiz najbolje je plaćen srednji branič u povijesti nogometa (sad je PSG dao za njega 62 milijuna eura!) i takvo razbacivanje novcem nitko normalan ne može shvatiti. Tandem zadnjih veznih, Luiz Gustavo i Paulinho, igra u prosječnim klubovima Wolfsburgu i Tottenhamu i nisu ni tamo nositelji igre. Hulk odrađuje posao u Zenitu, Oscar u Chelseaju malo igra, više ne igra, o Fredu smo sve rekli. Samo su, dakle, Thiago Silva i Neymar istinske zvijezde u klubovima i u reprezentaciji.

 Uoči SP-a, nakon utakmice Brazil – Srbija, napisali smo da ovaj Brazil samo slučajno može doći do kraja. To se i obistinilo, ali ovakav debakl, ovakav sramotan poraz i rušenje mita nitko nije mogao predvidjeti. Pa čak i neki studenti u godinu dana daju manje ispita nego što je Njemačka zabila golova Brazilu.

>> Scolari: Da mogu, objasnio bih što se dogodilo

Pogledajte na vecernji.hr