ODLAZAK RUKOMETNOG VELIKANA

Preminuo legendarni trener, profesor Željko Seleš

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Preminuo legendarni trener, profesor Željko Seleš
12.12.2020.
u 21:37
Velikan bjelovarskog sporta Željko Seleš, bio je i veliki čovjek, visokih moralnih i ljudskih kvaliteta. Za svoje zasluge je, 1999. godine, proglašen počasnim građaninom Grada Bjelovara
Pogledaj originalni članak

U 91. godini preminuo je profesor Željko Seleš, jedan od najboljih hrvatskih rukometnih trenera, utemeljitelj rukometa u Bjelovaru te osoba koje je zaslužna za velike uspjehe bivšeg ORK Partizana. Od legendarnog trenera oprostili su se na Facebook stranici RK Bjelovara prigodnim riječima. 

-Nažalost, napustio nas je naš trener jedan i jedini Gospodin Profesor Željko Seleš. Bilo što reći, pisati nije dovoljno i ne može se sav njegov rad i trofeji opisati jel nema dovoljno riječi. Ostat ćete zauvijek u našim srcima sa svime što ste postigli,sa svojim znanjem,dobrotom,iskrenošću i poštenjem. Gospodine Željko Seleš počivajte u miru i neka Vam je laka zemlja – stoji u objavi. 

Legendarni trener nekadašnjeg bjelovarskog Partizana rođen je u Gašincima kraj Đakova 25. veljače 1929. godine. Po struci je bio profesor tjelesnog odgoja. Rodio se u sportskoj obitelji, a uz rukomet su mu već bili vezani mati i sestre koje su igrale hazenu, šport koji je bio vrlo sličan rukometu, a danas je gotovo izumro. 

Školovao se u Bjelovaru i studirao je na DIF-u Sveučilišta u Beogradu, tada jedinom takvom u državi. Osnovao je 1955. godine ORK Partizan, zajedno s još dva prijatelja. Proslavio se kao trener Partizana iz Bjelovara kojeg je vodio od 1955. do 1973. godine. Njegovom zaslugom Partizan je ušao u prvu ligu i osvojio brojne državne i europske naslove. Poslije 1974. godine otišao je raditi u druge klubove, križevački Čelik, varaždinski Varteks, dok je izvan Hrvatske u radio u slovenskom Celju, njemačkom klubu THW Kiel te u Italiji. U međuvremenu je njegov Partizan ispao iz lige. Seleš se vratio u Bjelovar i pod njegovim vodstvom se Partizan vratio u najviši razred.

Unatoč njegovom uspješnom radu kao voditelja momčadi i kao stvaratelja igrača, kao i trener omladinskih reprezentacija Jugoslavije, nikad nije dobio mjesto izbornika državne “A” reprezentacije. Za svoj rad i doprinos rukometu, dobio je republičke nagrade. Velikan bjelovarskog sporta Željko Seleš, bio je i veliki čovjek, visokih moralnih i ljudskih kvaliteta. Za svoje zasluge je, 1999. godine, proglašen počasnim građaninom Grada Bjelovara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MO
modovisisajteMaraschino
18:56 13.12.2020.

bravo novinaru, nisi se potrudio da saznaš ništa više od copy/paste. ORK Bjelovar je pod profesorovim vodstvom ostvario sedam naslova prvaka i pet kupova Jugoslavije, kao i naslov prvaka Europe 1972. godine, te je još 2 puta bio viceprvak Europe. To je bio nevjerojatni uspjeh jer igrači su svi od reda bili bjelovarski učenici i studenti u vrijeme kad Bjelovar nije imao ni 10000 stanovnika, a nadimak im je bio Selešove bebe

SA
SandroZg
19:40 13.12.2020.

Počivao u miru naš veliki treneru. Bog te primio u svoje kraljevstvo.