VISOKE AMBICIJE

Prebolio koronu, a sutra kreće u sam svjetski vrh: Nije me uspjela zeznuti!

17.10.2020.
u 08:10
– Ma i ne volim govoriti o tome što me boli. Naravno da me boli, svi imaju nešto što ih boli. Bitno je da se treninzi ne propuštaju i da smo dobri - rekao je Filip Zubčić
Pogledaj originalni članak

Uoči početka nove sezone Skijaškog svjetskog kupa popričali smo s našim najboljim skijašem, Filipom Zubčićem (27) koji je u prošloj sezoni eksplodirao te postao prvi Hrvat s veleslalomskom pobjedom, a u disciplini se ozbiljno natjecao i za ukupnu pobjedu u veleslalomu. Na kraju je završio kao treći na svijetu u toj disciplini s jednom pobjedom i dva postolja.

Nova sezona, po starom običaju, počinje baš u njegovoj disciplini. U austrijskom Söldenu je u nedjelju od 10 sati na rasporedu muški veleslalom (HTV 2), a dan prije u istom terminu sezonu otvaraju veleslalomašice.

Filip se iz Söldena javio odmah nakon puta.

– Ma put je prošao laganica. Imali smo samo dva sata od Hintertuxa do Söldena.

Iako su epidemiološke prilike spriječile i završnicu posljednje sezone te otežale mnoga putovanja, Zubo je sretan zbog odrađenih priprema.

– Zadovoljan sam ovim pripremama. U rujnu smo stvarno potegnuli i dobro to odradili. Bili smo na snijegu koliko smo i planirali. Slaloma smo odradili nešto manje jer su utrke kasnije u kalendaru, a veleslaloma smo odradili više. Najvažnije je da nismo ništa propustili od treninga.

Zubčić je, kao i reprezentativni kolega Istok Rodeš, uspio preboljeti koronavirus.

– Ma da, ova korona nas je pokušala zeznuti, ali nije joj uspjelo. Za vrijeme izolacije i dalje smo nastavili normalno raditi treninge, i kod trenera Marina Bašića smo sve radili normalno, ali u prilagođenim uvjetima – kaže Zubo te se nadovezuje na koronavirus i mjere koje će biti prisutne ove sezone.

– Ne znam još puno o pravilima FIS-a i novim restrikcijama vezano za koronu. Znam samo da nema gledatelja na utrkama i da su skijališta u vrijeme utrka totalno zatvorena za turiste i sve ostale. Morat ćemo nositi maske i testirat će nas, a detaljnije od toga znat ću uoči utrke. Da, još znam i da neće biti ni klasičnog izvlačenja brojeva prije utrke.

U prošloj se sezoni, kao što je već spomenuto, mogao boriti za mali kristalni Globus u veleslalomu, ali je tek nekoliko dana prije otkazana ta ključna utrka u Kranjskoj Gori.

– Nisam ja mogao utjecati na to da pandemija dođe baš u vrijeme kad sam ušao u formu. Ne mogu se brinuti oko takvih situacija, samo se trebam fokusirati na ono na što ja mogu utjecati.

Već nekoliko sezona prije početka svake sezone Zubčić sluša isto pitanje o očekivanjima, a uvijek nađe neki način da odgovori na zanimljiv i drukčiji način te da pritom ne promijeni svoje stajalište.

– Moja očekivanja su uvijek ona najveća, da budem na vrhu, da se borim s najboljima. Još važnije, moja su očekivanja da budem najbolja verzija sebe na snijegu, da budem bolji nego što sam bio do sada. To se kod mene ne mijenja, svake sam sezone imao takva očekivanja, a prošle sezone su se u drugom dijelu počela ostvarivati. Prvi dio sezone nije prošao baš bajno, ali zato drugi jest. Sad treba samo tako nastaviti, volim sa smiješkom otići s utrke.

Postoje li neke posebne pripreme za tip staze i ledenjaka u Söldenu?

– Nismo se ništa posebno pripremali za Sölden. Pripreme baziramo na cijeloj sezoni, ipak je u prvom i drugom mjesecu raspored najjači. Ne možeš se previše pripremati za specifičnu utrku jer ne smiješ zanemariti ostatak sezone. Ali ići ću “na luđaka”, pa idući veleslalom nakon ovoga nam je tek za mjesec i pol dana. Nema nikakvih alibija, dobro skijam, oprema šljaka i to je to.

Nakon iznenadnog kraja prošle sezone, otkazane utrke u Kranjskoj Gori u kojoj se trebao boriti za mali veleslalomski globus, Filip nam je rekao da je imao velikih problema s leđima te da su ga dobrano ukliještila. Pitamo ga kakva je situacija s leđima sada.

– A leđa su dobro, koliko mogu biti. Ozlijeđena su sigurno, ali tako u skijanju valjda mora biti. Skijamo, ne bavimo se šahom, normalno je da imaš ozlijeđena leđa. Imam problema s leđima već četiri-pet godina i svakih otprilike pola godine me ušteka, pa se onda malo vadimo i tako u krug. Svaki idući put bol je sve veća, ali to je profesionalni sport, drukčije ne možeš očekivati. Trebaš trpjeti i odraditi. Ja sam prije Kranjske Gore doslovno bio invalid, ali bih odradio tu utrku da se dogodila – rekao je Zubčić pa dodao:

– Ma i ne volim govoriti o tome što me boli. Naravno da me boli, svi imaju nešto što ih boli. Bitno je da se treninzi ne propuštaju i da smo dobri.

Isto kako su svi hrvatski ljubitelji skijanja željno iščekivali početak novih uzbuđenja u “bijelom cirkusu”, tako će ih u nedjelju željno dočekati i Zubčić

– Baš jedva čekam početak. Prošla je sezona je tako odjednom završila da nisam ni znao koja mi je zadnja utrka. Da da, čeka se – zaključuje Filip koji će u utrku krenuti kao jedan od favorita uz Pinturaulta, Kristoffersena i Kranjeca.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LA
lajh1985
08:53 17.10.2020.

Ovo mi na prvu zvucalo ozbiljno kao da je covjek prebolio rak,a ne nesto nakon cega si nakon 2 tjedna opet normalan