HRVATSKI KAPETANI

Postao vođa i sazrio u kapetana! Je li on Modrićev nasljednik?

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Luka Modrić i Marcelo Brozović
Foto: IPA/PIXSELL
Marcelo Brozović
Foto: IPA/PIXSELL
Marcelo Brozović
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Luka Modrić i Marcelo Brozović
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Marcelo Brozović
Foto: IPA/Pixsell
Marcelo Brozović
Foto: IPA/PIXSELL
Marcelo Brozović
Foto: IPA/PIXSELL
Marcelo Brozović
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Luka Modrić i Marcelo Brozović
11.02.2020.
u 17:00
Njegovu genijalnost u veznom redu najbolje je oslikao jedan talijanski novinar opisavši ga – Pirlom koji trči. Dakle, Marcelo uza svu svoju bogomdanu inovativnost, okomitost i drskost ima i nezamislive motoričke sposobnosti, kao rijetko koji svjetski nogometaš na toj razini
Pogledaj originalni članak

Kako je hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović (27) praktički preko noći postao kapetan Intera i predvodio crno-plave u gradskom derbiju s Milanom?

Tako što je prvi Interov kapetan, vratar Samir Handanović, ozlijeđen i privremeno izvan upotrebe pa je po stažu u Interu, po svome rejtingu u svlačionici i po statusu među navijačima Marcelo postao prvi Conteov izbor za čovjeka s vrpcom.

Foto: Reuters/Pixsell
Marcelo Brozović
Foto: Reuters/Pixsell
Marcelo Brozović
Foto: Reuters/Pixsell
Marcelo Brozović
Foto: Instagram
Brozović
Foto: Press Association/Pixsell
Marcelo Brozović

Tako je Marcelo Brozović postao prvi Hrvat u povijesti Intera koji je ponio kapetansku vrpcu slavnoga kluba i ušao u društvo nekih od najvećih nogometaša koji su nosili dres kluba sa San Sira.

Naime, kapetani Intera kroz povijest među ostalim bili su Argentinci Mauro Icardi (2015.-2019.) i Javier Zanetti (2001.-2014.), zatim slavni Brazilac Ronaldo (1999.-2001.) te brojni veliki talijanski igrači, Bergomi, G. Baresi, Altobelli, Bini, Facchetti, Mazzola...

Luka zaobiđen u Realu

Marcelo iz Okuja istodobno je tako ušao u odabrano društvo velikih hrvatskih kapetana u važnim europskim klubovima. Primjerice, u šampionskoj sezoni 2018./2019. Mario Mandžukić u nekoliko je utakmica kao kapetan predvodio momčad Juventusa, zamijenivši u toj ulozi Leonarda Bonuccija, odnosno Giorgia Chiellinija.

Na kraju te sezone Mandžo je, u eri trenera Allegrija, bio potpisao i novi ugovor, ali samo koji mjesec nakon toga, nakon dolaska trenera Sarrija, bio je otpisan.

Ivan Rakitić bio je kapetan Seville u njezinim najslavnijim danima, primjerice u sezoni 2013./2014., kada je osvojila naslov pobjednika Europske lige.

Također, i sad već umirovljeni Darijo Srna, inače najtrofejniji hrvatski nogometaš u povijesti, godinama je kao kapetan predvodio ukrajinski Šahtar. S njim je, poput Rakete, osvojio Europsku ligu 2009. godine.

Zanimljivo, naša Zlatna lopta i kapetan hrvatske reprezentacije, genijalac sa sedmogodišnjim stažem u Real Madridu Luka Modrić nikada nije imao čast predvoditi kraljeve s kapetanskom vrpcom. Ispred njega su u Realovoj hijerarhiji Sergio Ramos, Benzema, Marcelo i Varane.

Kad smo već kod Modrića, on je u hrvatskoj reprezentaciji kapetan još od oproštaja Darija Srne, a njegovi zamjenici su Ivan Rakitić i Ivan Perišić. Marcelo Brozović tu je još “u čekaonici”, ali s vrlo jakom referencom kapetana Intera te nekadašnjega kapetana mlade reprezentacije, iz doba kada ju je vodio Niko Kovač.

No vratimo se ipak milanskom derbiju. Kako je i najavio legendarni Andrea Pirlo, naš je reprezentativac Brozović bio ključna figura ove spektakularne utakmice (4:2 za Inter).

Bio je ocijenjen sa 7,5, jednako kao Vecino, a bolje ocjene u sastavu Intera imali su De Vrij (7,6) i Lukaku (8,0). Brozović je tako drugi najbolje ocijenjeni igrač Intera ove sezone u talijanskom prvenstvu, iza Lukakua (7,53), s prosječnom ocjenom 7,27.

Njegovu genijalnost u veznom redu najbolje je oslikao jedan talijanski novinar opisavši ga – Pirlom koji trči. Dakle, Marcelo uza svu svoju bogomdanu inovativnost, okomitost i drskost ima i nezamislive motoričke sposobnosti, kao rijetko koji svjetski nogometaš na toj razini.

U životnoj formi

Nije stoga ni čudno što je na Transfermarktu označen najvrednijim hrvatskim nogometašem, s vrijednošću od 60 milijuna eura.

I upravo taj iznos od 60 milijuna eura, dok Brozović igra u životnoj formi, upravo zadaje glavobolju Interu. Naime, 60 milijuna eura iznosi klauzula u Marcelovu ugovoru i to je svota za koju on ovoga ljeta može otići iz Intera.

A ona se za igrača takvoga kalibra i za klubove koji dominiraju tržištem, poput Barcelone, Reala, Manchester Uniteda, Cityja, Liverpoola ili PSG-a, čini kao – poklon. Ako netko od njih aktivira ovu svotu u razdoblju između 1. i 15. lipnja, Brozović će se odšetati sa San Sira.

Inter se, naravno, može spasiti ovoga transfernog fijaska ponudi li svome ponajboljem igraču novi ugovor. Time bi nestala ova klauzula, a Brozović, koji sada zarađuje tri milijuna eura godišnje, dobio bi ugovor života.

Kakva god ga sudbina snašla, Brozović je u tzv. “win-win” situaciji. Godišnja primanja udvostručit će mu se ili u Interu ili na nekome drugome odredištu.

A u međuvremenu će ganjati svoj prvi trofej s Interom jer je aktivan na tri fronte – u borbi za Scudetto s Juventusom, za talijanski kup i Europsku ligu, gdje ga sada čeka Ludogorec. 

>>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

Pogledajte na vecernji.hr