IZNENAĐENJE

Portugal i rukomet? Sve su iznenadili, a nogometni im klubovi daju im novac koji privlači igrače

Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
Portugal i rukomet? Sve su iznenadili, a nogometni im klubovi daju im novac koji privlači igrače
20.01.2020.
u 07:45
Sporting i Porto imaju po 59 bodova, a Benfica zaostaje sedam bodova. U ligi trenutačno ne igra nijedan hrvatski igrač, a zadnji koji je ondje bio je Matej Ašanin koji je branio za Sporting.
Pogledaj originalni članak

Rukometaši Portugala postali su hit Europskog prvenstva. To je nova reprezentacija koja će već ove godine krojiti europski rukometni vrh. Ako je pobjeda nad Francuskom u skupini prvog kruga bila iznenađenje u stilu – dogodilo se jednom, onda uvjerljiva pobjeda s deset pogodaka prednosti nad Švedskom na njezinu parketu više nije slučajnost. Portugalci sada imaju priliku postići povijesni uspjeh – plasman u polufinale Europskog prvenstva. Za taj pothvat trebat će im pobjeda nad Slovenijom.

Liga im je sve jača

Taj rezultat za rukometne stručnjake i nije veliko iznenađenje s obzirom na posljednje rezultate portugalskih mlađih selekcija i klubova u Europi. Na Europskom prvenstvu za igrače do 20 godina 2010. Portugal je osvojio srebrnu medalju, a od te generacije danas na seniorskom EP-u igraju Silva, Marques, Moreira i Duarte, koji se, nažalost, ozlijedio. Prošle godine obje njihove selekcije osvojile su četvrta mjesta na svjetskim prvenstvima do 19 godina u Sjevernoj Makedoniji, te do 21 godine u Španjolskoj. Seniorska reprezentacija se zasad ne može pohvaliti velikim rezultatima. Prvi put se Portugal pojavio na velikom natjecanju 1994. godine kada je bio domaćin 1. europskog prvenstva. I bio je posljednji, sa svih pet poraza u skupini. Što se tiče europskih prvenstava, igrali su Portugalci još na četiri, a najbolji plasman postigli su 2000. u Hrvatskoj kada su bili sedmi. Zadnji put su na Europskom prvenstvu igrali 2006. godine. Na svjetskim prvenstvima bili su samo triput – 1997. (19. mjesto), 2001. (ispali u osmini finala porazom od Francuza i osvojili 16. mjesto) i 2003. kada su bili domaćini i osvojili 12. mjesto.

Zanimljivo je da je Hrvatska samo dvaput igrala s Portugalom, oba puta na europskim prvenstvima. Tako smo u Celju 2004. igrali 32:32, a dvije godine kasnije u Švicarskoj Hrvatska je pobijedila s 24:21.

Što se tiče njihovih klubova, Porto ove sezone sjajno igra u Ligi prvaka gdje je trenutačno peti u skupini. Porto je na svom parketu ove sezone pobijedio Meškov i Kielce, igrao neodlučeno s Motorom i Montpellierom, a izgubio je, s pogotkom razlike, samo od Kiela. Ima i vrijednu pobjedu s gostovanja u Montpellieru i već je sada siguran putnik u osminu finala. To je klub koji daje najviše reprezentativaca (Quintana, Martins, Silva, Salina, Borges, Branquinha, Areta, Magalhaes).

I drugi portugalski klub, Sporting, igra u Ligi prvaka. Bio je sudionik slabijih skupina, ali je izborio polufinale protiv Dinama iz Bukurešta u kojem igraju naši igrači Kuduz i Vranković. Sporting daje samo dvojicu reprezentativaca (Rocha, Frade), ali zato ima mnogo stranaca među kojima su i neki jako poznati poput Srbina Vujina i Nikčevića, Španjolca Ruesge, Rumunja Ghinoeje, Slovenca Skoka. Treći portugalski klub Benfica izborio je ove sezone igranje u skupini Lige EHF-a. Za ulazak u skupinu izbacio je našički Nexe. On je na EP-u zastupljen s dvojicom igrača (Moreira i Antunes), ali i to je klub u kojem igra puno stranaca – Danac Rene Toft Hansen, Makedonac Ristovski, Francuza Nyokas, Srbin Đorđić, Španjolac Molina...

U Portugalu nema Hrvata

– U Portugalu se počelo sve više ulagati u rukomet, ali i košarku i odbojku. Porto, Benfica i Sporting financiraju se od svojih nogometnih klubova i to je nadmetanje za rukometnog prvaka jednako važno kao i za nogometnog. Na derbijima između ta tri kluba traži se ulaznica više, a navijanje je kao na nogometnom stadionu. Sve više stranaca dolazi u Portugal zato što je liga sve jača, a i novac je prilično dobar i redovit – rekao je Borko Ristovski, vratar Benfice.

Upravo su spomenuta tri kluba trenutačno vodeća u portugalskoj ligi – Sporting i Porto imaju po 59 bodova, a Benfica zaostaje sedam bodova. U ligi trenutačno ne igra nijedan hrvatski igrač, a zadnji koji je ondje bio je Matej Ašanin koji je branio za Sporting. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.