Nema ni 20

Poljudska rasprodaja: Jarni komentirao odlazak još jednog golobradog mladića

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Domagoj Bradarić
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Robert Jarni
18.07.2019.
u 08:35
– Mi smo često skloni podcjenjivati francusku ligu, a ona je zaista iznimno jaka i zahtjevna. Tako mladome igraču kao što je Bradarić sigurno će trebati određeno razdoblje za prilagodbu - ističe Jarni
Pogledaj originalni članak

Hajduk je nastavio s već ustaljenom praksom rasprodaje svojih najdarovitijih nogometaša, trenda, gotovo pravila po kojemu splitski dragulji više “nemaju pravo” nastupa za bijele nakon dvadesetog rođendana. Ili u prosjeku ne smiju odigrati više od 50-ak utakmica za bijele, kao što je posrijedi kod petorice aktera (preciznije 56,4) ove priče.

Iznimka je prošlo ljeto bio Toma Bašić zadržavši se u Hajduku “čak” do 21. godine (75 nastupa), dok posljednji među njima, Domagoj Bradarić, napušta bijele i odlazi u Lille pet mjeseci prije svoga 20. rođendana.

Najmlađi kapetan

Odlazi mali Bradarić u rekordnom Hajdukovu transferu skupivši samo 25 nastupa za bijele u službenim utakmicama, a da nije dočekao ni da se zatrči prema Torcidi s raširenim rukama, jer za Hajduk nije postigao nijedan pogodak. Odlazi najmlađi kapetan Hajduka u povijesti sa samo dva vječita derbija u nogama, dakako bez ijedne pobjede nad Dinamom.

Najbolji lijevi branič kojega su Hajduk i Hrvatska imali, Robert Jarni (50), u splitskom klubu zadržao se do svoje 23. godine. Proveo je u Hajduku pet sezona i otišao u talijanski Bari sa 128 nastupa.

Je li Domagoj Bradarić prerano otišao iz Hajduka?, pitali smo Jarnija.

– Bradarićev odlazak bit će u igračkom smislu svakako gubitak za Hajduk, premda u njegovim redovima već vidim nogometaša iznimnog talenta koji bi u skoro vrijeme mogao nadomjestiti Bradarića, to je Ivan Dolček – kaže Jarni i dodaje:

– Međutim, kad je Bradarić u pitanju, žao mi je što odlazi tako mlad. Više bih volio da je ostao u Hajduku još godinu-dvije i potpuno sazrio.

U Hajduku će vjerojatno obrazložiti da se takva ponuda ne odbija?

– Znam, jasno mi je da klubovi žive od prodaje igrača i da se u skladu s tim moraju i ponašati. Ali opet, svi mi priželjkujemo da dobar nogometaš ostane u našemu klubu što dulje – odgovara Jarni.

Kakva je Bradarićeva perspektiva u Lilleu, drugoplasiranom klubu tamošnjeg prvenstva, sudioniku Lige prvaka?

– Mi smo često skloni podcjenjivati francusku ligu, a ona je zaista iznimno jaka i zahtjevna. Tako mladome igraču kao što je Bradarić sigurno će trebati određeno razdoblje za prilagodbu. Razgovarao sam s našim reprezentativcem do 19 godina Davidom Čolinom iz Monaca i kazao mi je da mu se u početku bilo jako teško nositi s francuskim igračima, uglavnom tamnoputima, momcima iznimno hitrima, fizički moćnima, jačima od nas – zaključio je Jarni i dodao:

– U cijelom svijetu vlada deficit lijevih braniča, pa i mi se žalimo da nemamo na vidiku “novih Jarnija”. Ma kako nemamo, bit će ih; Bradarić, Dolček, Čolina... Samo trebamo biti strpljivi.

Pet Hrvata u francuskoj ligi

Domagoj Bradarić, veseljak, pjevač, plesač, obožavatelj hip-hop ritmova, bit će peti hrvatski nogometaš u ligi svjetskih prvaka u sljedećoj sezoni, uz Danijela Subašića (Monaco), Matea Pavlovića (Angers), Duju Ćaletu-Cara (Marseille) i Tomu Bašića (Bordeaux), dok bi spomenuti David Čolina, također 19-godišnjak, trebao krenuti put Splita.

Taj dečko iz Zagreba, bivši Dinamov nogometaš, u Monacu je nastupao za mladu momčad, dok za prvu momčad iz Kneževine nije upisao nijedan nastup.

Čolinu je torinski magazin Tuttosport uvrstio među sto najvećih nogometnih talenata u svom izboru Goldenboy, kao jedinoga nogometaša iz Hrvatske na tom prestižnom popisu. Godinu ranije uvršten je u sličan izbor engleskog Guardiana “Next generation”.

Domagoj Bradarić ipak nije najmlađi Hajdukov nogometaš koji se otisnuo u francusku ligu i njegov prelazak u Lille, unatoč visini transfera, ne nosi ni dašak spektakularnosti kakav je primjerice imao Perišićev odlazak u Sochaux prije 13 godina.

Naime, po tada 17-godišnjega Omišanina Ivana Sochaux poslao je privatni zrakoplov u Split. U Francusku je ispraćen kao buduća zvijezda Sochauxa, a trener Alain Perrin govorio je o tinejdžeru Perišiću kao “miksu Micouda i Zidanea”.

Pa iako je Ivan Perišić za Sochaux bio potpisao četverogodišnji ugovor, na žalost nikada nije zaigrao za prvu momčad tog francuskoga kluba, kao ni za prvu momčad Hajduka.

Domagoj Bradarić u ovom trenutku ipak ima bolju startnu poziciju..

Pogledajte na vecernji.hr