Budućnost

Piatti i Ljubičić uzeli Duju pod svoje zato što je pokazao veliki talent

Piatti i Ljubičić uzeli Duju pod svoje zato što je pokazao veliki talent
07.11.2019.
u 20:09
Najveći potencijal u tom smislu, po mnogim mišljenjima, Splićanin je Borna Gojo (21), 30. na ATP listi u konkurenciji igrača do 22 godine
Pogledaj originalni članak

Dvoje od četvero naših najboljih tenisača i tenisačica, dakle po jedan tenisač i tenisačica, mlađe je od 24 godine (Borna Ćorić 22, Donna Vekić 23), pa i zbog toga nekih velikih strahova za budućnost hrvatskog tenisa ne može biti.

No, zagrebimo još malo po listama, pa pogledajmo kako stojimo s još mlađim naraštajima. Kako su se na profesionalnoj sceni snašli naši tinejdžeri i oni nešto malo stariji?

Da nam se ne ponovi Ajla...

U tom traženju naći ćemo još četvero mladih, dvojicu tenisača i dvije tenisačice, koji zaslužuju da se na njih obrati osobita pozornost.

Između ostaloga i zato da nam se ne dogodi da ih izgubimo kao što nam se to dogodilo s Ajlom Tomljanović (26 godina, 51. na WTA listi) i Bernardom Perom (24, 65. na svijetu), koje su uzele australsko, odnosno američko državljanstvo.

Najveći potencijal u tom smislu, po mnogim mišljenjima, Splićanin je Borna Gojo (21), 30. na ATP listi u konkurenciji igrača do 22 godine. I u poretku svih generacija Borna ne stoji loše, 279. je na ljestvici (peti na hrvatskoj listi, iza Ćorića, Čilića, Karlovića i Galovića), pri čemu je važno da stalno napreduje i da mu je ovo najbolji plasman dosad.

No ni taj plasman nije realan pokazatelj Bornine kvalitete zbog toga što je on dvije sezone gotovo isključivo bio posvećen studiju i sveučilišnom tenisu u SAD-u. Njegova momčad Wake Foresta (sveučilišta sa 7000 studenata u Winston-Salemu, Sjeverna Karolina) prošle je godine osvojila sveučilišno prvenstvo SAD-a.

Borna još ima studentskih obveza, ali raščistio je sa sveučilišnim i posvetio se profesionalnom tenisu. Pa je ove godine na Challenger razini stigao do dva polufinala (Granby u Kanadi i Liuzhou u Kini), a u karijeri je zabilježio i nekoliko vrijednih pobjeda kao što su one protiv Rubena Bemelmansa, tada 95. igrača svijeta, ili Jasona Junga, 128. na ATP listi.

Firule nastavile proizvodnju

Prema vrhu grabi još jedan, tri godine mlađi Splićanin Duje Ajduković (18). Na ATP listi je 628. (i njemu je to najboljim plasman), a u konkurenciji igrača starosti do 19 godina već je 21. na svijetu. Čak i u društvu Gojinih vršnjaka ne stoji loše – 129. je među 21-godišnjacima i mlađima.

I Duje je ponikao na Firulama, tom mitskom mjestu splitskog i hrvatskog tenisa, bio je europski prvak u kategoriji do 14 godina, a o kakvom se talentu radi, vidi se i po tome da su ga pod svoje uzeli Riccardo Piatti i naš Ivan Ljubičić. Nedavno je u tuniskoj Tabarki stigao do prvog naslova u karijeri na Futuresima.

Zagrepčanka Lea Bošković (20) 320. je na WTA listi (šesta Hrvatica), ali je 48. u poretku igračica do 21 godine. U najboljem plasmanu (292. mjesto) uživala je nedavno, tako da se i za nju može reći da je sve bolja i bolja. Ima po četiri naslova i u pojedinačnoj i u konkurenciji parova, što znači da u njoj dobivamo univerzalnu tenisačicu koja podjednako uspješno može igrati i u singlu i u dublu.

Oleksandra Olijnikova (18), Hrvatica ukrajinskih korijena, 641. je na WTA listi (najbolji plasman joj je bio 632. pozicija), ali je u kategoriji tenisačica do 19 godina na 51. mjestu, što puno bolje govori o njezinim mogućnostima. Iako se njezina obitelj (izbjeglice iz Ukrajine) nalazi u prilično teškoj situaciji, uvjereni smo da će Saška nastaviti uspon i da će sljedeće godine početi i osvajati ITF turnire, a ne samo igrati finala kao ove godine.

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.