KARATE

Pehar: Svojim zlatom ocu sam čestitala 50. rođendan

Foto: Brotnjo.info
Jelena Pehar
12.02.2020.
u 00:17
Iz moje su župe tenisači Marin Čilić i Ivan Dodig, košarkaši Zoran Planinić i Ivica Zubac, rukometni vratar Marin Šego...
Pogledaj originalni članak

Darko Šimunec, glavni tajnik Hrvatskog karate saveza, ne putuje na velika natjecanja. On logistički sve pripremi, a onda doma u Samoboru osluškuje vijesti s borilišta. Tako je bilo i u slučaju Europskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore:

– Uh, prva dva dana bilo je “frkovito”. Prolaze kadetski i juniorski nastupi, a mi bez medalje. A baš sam razmišljao hoće li se ikada dogoditi da se s nekog velikog natjecanja mlađih uzrasta vratimo bez medalje. Načas sam se pobojao da je došao i taj dan. A onda su stvar spasile karatašice koje su u kadetsko-juniorskoj kombinaciji osvojile broncu.

Potom se posljednji dan prvenstva dogodilo hrvatsko čudo u Budimpešti. Naši mlađi seniori u jednom su danu osvojili čak pet medalja. Taj dan pozlatila se 19-godišnja Jelena Pehar (50 kg), a bronce su još osvojili Laura Fučik (61 kg), Lea Vukoja (68 kg), Lucija Lesjak (+ 68 kg) i Renato Rešetar (84 kg).

Mentalni trening joj pomaže

– Mi smo taj dan bili toliko uspješni da treneri koji su vodili natjecatelje kroz borbe sve do navečer nisu stigli ništa jesti jer je stalno netko bio u borilištu – istaknuo je direktor reprezentacije Ante Čutura.

Sveukupno, naši su karataši osvojili još pet petih i dva sedma mjesta, a ukupnim dometom najviše se diči mlađeseniorski izbornik Goran Romić, negdašnji svjetski doprvak:

– Nakon prva dva dana i samo jedne medalje, bila nam je knedla u grlu, no mlađi su seniori, srećom, svi briljirali, a moram istaknuti i ostale u reprezentaciji koji su sjajno navijali i tako podizali one koji bi zapali u krizu.

Premda kadeti, kojima je izbornik, nisu osvojili ništa, bivši svjetski prvak Danil Domdjoni na kraju je ipak slavio jer su dvije djevojke koje on klupski trenira – Pehar i Lesjak – osvojile medalje.

– Svjetska doprvakinja Lucija Lesjak potvrdila je medaljaški kontinuitet, a glede Jelene sam privilegiran da mogu trenirati tako psihički stabilnu i potentnu sportašicu. No, nemamo vremena ni nazdraviti čašom vina jer za dan-dva već putujemo u Dubai na Premier ligu.

A na put će i toliko hvaljena Jelena, predvodnica novog naraštaja hrvatskog karatea. Stasala u Karate klubu Brotnjo, Jelena je stigla u Zagreb na studij iz sportski itekako rodnog područja koje je Hrvatskoj podarilo brojne sportaše za velike domete:

– Iz moje su župe tenisači Marin Čilić i Ivan Dodig, košarkaši Zoran Planinić i Ivica Zubac, rukometni vratar Marin Šego...

Ovo zlato, a ima i svjetsko kadetsko iz 2015., posvetila je svojim roditeljima koji su je u Budimpešti prvi put gledali na velikom natjecanju.

– Moji roditelji su obični ljudi. Mama je frizerka, a tata je radnik u tvornici i njemu je u nedjelju bio 50. rođendan pa mu je to zlato bilo moj dar. Puno mi je značilo što su se oni taj dan mogli toliko ponositi zbog mene.

Njome se ponosi i njezin trener Danil Domdjoni, za kojeg je rekla:

– On karate gleda na poseban način, a mi se u tim pogledima slažemo. No, zahvaliti moram i kondicijskom treneru Dariju Maraviću i mentalnom treneru Omeru Ćoriću s kojim razgovaram o svim situacijama o kojima razmišljam uoči nastupa.

Djevojka čije prezime (Pehar) sugerira da bi mogla postati velika kolekcionarka pehara, redovita je studentica druge godine Fakulteta prometnih znanosti.

S obzirom na to da u karateu nema novca od egzistencijalnog značaja, što namjerava raditi poslije sportske karijere?

– Nemam viziju tako daleke budućnosti. Predaleko mi je trošiti vrijeme na to, usredotočena sam na sadašnjost.

Odupire se euforiji

A ona joj pak donosi i nastup na svibanjskom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre.

– S obzirom na iskustvo, dosta sam daleko od Tokija, no ipak je sve moguće.

I na tom turniru cimerica bi joj mogla biti teškašica Lucija Lesjak.

– Dok sam čekala svoj finale, gledala sam Lucijinu borbu za broncu i ta njezina medalja dala je i meni više motiva i snage. A kada sam osvojila zlato, zahvalila sam svojim reprezentativnim kolegama koji su na tribinama napravili čudesan navijački ugođaj, no ovaj put kod mene nije bilo eksplozije emocija. A i sad sam smirena, odupirem se bilo kakvoj euforiji. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kajinx
14:40 12.02.2020.

Hvala svima, trenerima i sportašima s kojima uzdižemo Hrvatsku i hrvatski ponos! Ah, ti Hercegovci !