HRVATSKI FENOMEN

'Od mame sam naslijedila brzinu. Kažu da sam najbrža u reprezentaciji'

Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL
GER, Tag des Handballs Hannover - LS, Deutschland (GER) vs Kroatien (CRO) Frauen
10.12.2020.
u 13:00
Bilo je zgodno čuti novinara srpskog RTS-a kada se u prijenosu utakmice Hrvatska – Srbija zbunio i u jednom trenutku rekao kako je jako čudno da Posavec, koja je krilo, odjednom tako dobro igra kao srednji vanjski
Pogledaj originalni članak

Rukometašice Hrvatske ne samo da dobro igraju, dobro izgledaju i odlična su škvadra već je većina djevojaka i akademski obrazovana. I imamo nešto što nema nijedna reprezentacija – dva para blizanki. Jedan par su sestre Kalaus, a drugi sestre Posavec. Sve četiri igraju u zagrebačkoj Lokomotivi. Bilo je zgodno čuti novinara srpskog RTS-a kada se u prijenosu utakmice Hrvatska – Srbija zbunio i u jednom trenutku rekao kako je jako čudno da Posavec, koja je krilo, odjednom tako dobro igra kao srednji vanjski. Nije čovjek znao da se radi o blizankama... Od 16 igračica koje su trenutačno na Europskom prvenstvu najviše ih je iz Lokomotive – Bešen, sestre Posavec, sestre Kalaus, Japundža, Šimara i Prkačin. Četiri igračice su dugo igrale u Lokomotivi – Krsnik, Ježić, Debelić i Pijević. Jedine koje nikad nisu imale veze s Lokomotivom su Mičijević, Mamić, Vidak i Blažević. Jasno, treba biti pošten i reći da su igračice Podravka Vegete bile negativne na testiranju, onda bi ova slika bila potpuno drukčija...

Prije trenirale taekwondo

Larissa i Dora Kalaus dolaze iz Križevaca gdje su počele igrati rukomet. Potom su igrale u varaždinskoj Koki te prije dolaska u Lokomotivu u Podravka Vegeti. Obje završavaju Filozofski fakultet, smjer psihologija.

– Možda smo u seniorskom rukometu fenomen jer u reprezentaciji igraju dva para blizanki, ali moram istaknuti da u mlađim kategorijama Lokomotive igraju još tri para blizanki – rekla je Larissa koja je dobila ime po glavnom liku kultnog filma “Doktor Živago”.

Sestre su cijeli život zajedno. Zajedno žive, zajedno treniraju, zajedno igraju u istim klubovima, zajedno su u reprezentaciji.

– Čak i na fakultetu imamo isti prosjek ocjena – dodala je Dora.

Zanimljivo je da su prije rukometa trenirale taekwondo.

– U jednom trenutku trenirali smo oba sporta i onda smo se na kraju odlučile za rukomet – zaključila je Larissa.

Sestre Posavec, Stela i Paula, dolaze iz Strahoninca. Obje su karijeru počele u Zrinskom iz Čakovca, a onda je prvo Stela 2016. došla u Lokomotivu, a sestra za njom godinu dana kasnije. Paula je završila sportski menadžment, a Stela Pravni fakultet.

– U rukometne vode ušle smo sa samo devet godina, zahvaljujući roditeljima koji su se aktivno bavili sportom, no velikim dijelom za početak naše karijere zaslužna je susjeda koja se bavila rukometom. S njom smo nekoliko puta otišle na trening, nakon čega smo se zaljubile u taj sport i počele ga redovito trenirati – rekla je Stela.

Igrajući za osnovnu školu, osvojile su prvo mjesto na županijskom prvenstvu u Prelogu.

– S nama u razred išla je još jedna sjajna rukometašica – Nikolina Zadravec. Ona trenutačno igra za Podravka Vegetu i članica je reprezentacije, ali zbog pozitivnog nalaza nije ovdje s nama – rekla je Paula.

Tena Japundža i Andrea Šimara uskočile su umjesto oboljelih igračica Podravke. Tena studira kemiju, a Andrea šumarstvo. Obje su u Lokomotivi već četiri godine i obje su bile dio ekipe koja je 2017. osvojila Challenger kup.

Šimarin djed igrao je rukomet za Samobor, mama je bila atletičarka, a tata nogometaš.

– Od mame sam naslijedila brzinu. Kažu da sam najbrža u reprezentaciji – rekla je Andrea.

Kristina Prkačin jedina je igračica koja studira na Kineziološkom fakultetu. Rođena je u Dubrovniku. Tek s 15 godina počela je igrati rukomet. Prije toga trenirala je gimnastiku, plivanje, odbojku i atletiku. Na prva dva sporta zadržala se dulje, oko tri godine. Toliko je provela i u Ženskom rukometnom klubu Dubrovnik prije nego je krenula za Zagreb. Prvu godinu u glavnom gradu odradila je u dresu Trešnjevke, a potom iduće četiri u dresu Lokomotive. Brat Kristian i sestra Karla također su trenirali rukomet. Oni su ‘krivi’ što je Kristina nakon svih sportova uzela rukometnu loptu u ruke.

– Upisala sam smjer kineziterapije jer se u budućnosti vidim kao kinezioterapeutkinja. Rukomet je odlična podloga za učenje, nažalost ima dosta ozljeda pa se uvijek nešto novo nauči – rekla je Kristina.

– Gledate li druge sportove? – pitali smo je.

– Osim rukometa, volim košarku, vaterpolo, nogomet, odbojku.

– Najljepši dio Dubrovnika?

– Cijeli Dubrovnik je lijep na svoj način, ali svakako bih naglasila Mokošicu jer je to mjesto gdje sam odrasla.

– Čime najčešće kratite vrijeme na putovanjima?

– Slušajući glazbu, gledajući filmove, družeći se i razgovorom.

– Koje žanrove filmova volite gledati?

– Najviše akciju, komediju i dramu – zaključila je Kristina.

Lucija Bešen s 22 godine najmlađa je naša reprezentativka. Dolazi iz sportske obitelji, sestra Gabrijela je također vratarka. – Sestra je branila za Hrvatsku na Europskom prvenstvu 2016. godine. Možda bi i sada bila s nama da je nije zaustavila korona. Bila mi je velika želja da zajedno budemo na jednom velikom natjecanju – istaknula je Lucija koja je u Lokomotivu došla iz Sesveta.

Katarina Ježić, kapetanica reprezentacije, posebna je na ovom prvenstvu, i to po frizurama.

Prozvali je “ženski Rambo”

– Volim nositi neobične frizure i sama ih pravim. Moje frizure su moja inspiracija – istaknula je Katarina koju su srpski mediji prozvali “ženski Rambo” jer ima obrijan veći dio glave, jake mišiće od žestokog rada u teretani s utezima, što često objavljuje na svom Instagram profilu.

Dora Krsnik je iz Velike Gorice. Igrala je za Lokomotivu, Zelinu, Podravku, Krim, danas je u francuskom Plan de Cuquesu. Za nju kažu da je “ubojica dječjeg lica”. Specijalnost joj je igra u obrani, ali u zadnje vrijeme igra sve više u napadu, i to na mjestu desnog vanjskog.

Ana Debelić iz Rijeke je došla u Lokomotivu pa je igrala za Podravka Vegetu, da bi se danas skrasila u Rusiji.

– U Rusiji je svaka utakmica na nož, s puno više naboja. Neću igrati u Ligi prvakinja, ali tu je EHF kup – istaknula je igračica Astrahanočke.

Tea Pijević pamtit će ovaj EP po sjajnim hvatanjima “živih” lopti. Kao da na vratima imamo “Spider-girl”.

– Živjela sam kao mala u mjestu Stablina. To je zapravo predgrađe Ploča, kako ja kažem – selo moje malo, ljepše od Pariza. Kod nas je dolje uvijek bitka između mjesta, imamo svoja natjecanja poput maratona lađa i uvijek volimo isticati svoje mjesto – rekla je Tea.

Ćamila Mičijević dobri je duh reprezentacije, najveća zabavljačica. Josipa Mamić kaže da nikad nije imala problema zbog prezimena, a Marijeta Vidak je sretna što se nakon teške ozljede opet vratila u reprezentaciju. •

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar KiM
KiM
16:04 10.12.2020.

Pa ti isti RTS Srbi su imali prenos hrvatska-Madjarska dok nas skupi domoljubni hrt nikaj...

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
22:34 10.12.2020.

Uspjeh ove repke pociva na zajednistvu, izjednacenoj visokoj kvaliteti igre i doslovni slijed one: "svi za jednog, jedan za sve". Pomalo je razocarenje da se novinar tu raspisao o nekolicini igracica dok je druge samo sturo spomenuo. Valjda je jedino debelom pajceku jasno zasto.

DU
Deleted user
14:52 10.12.2020.

kalimero ! ti si mali a jos te uz to i mrznja najeda , to je neizljeciva bolest , nije ti lako , corona virus je maciji kasalj za to od cega ti bolujus!