Ogroman projekt

Osijek kreće u gradnju kampa i stadiona, novac je na računu: 'Osvojit ćemo i naslov prvaka'

01.10.2017.
u 13:56
Nogometni kamp na 15,5 hektara na Pampasu pokraj Drave nešto je o čemu ne samo ostalo društvo iz Prve HNL nego i hrvatska nogometna reprezentacija mogu samo sanjati.
Pogledaj originalni članak

Osijek i Slavonija će za ostalu Hrvatsku bar u nečemu biti - Amerika!

Nogometni kamp na 15,5 hektara na Pampasu pokraj Drave nešto je o čemu ne samo ostalo društvo iz Prve HNL nego i hrvatska nogometna reprezentacija mogu samo sanjati. Projekt je napravljen, novac je na računu, prva lopata bit će zabijena do kraja godine, a za 18 mjeseci “nogometni grad” bit će u pogonu. Od devet terena (pet s prirodnom, dva s umjetnom travom i jedan s hibridnom podlogom) jedan će, na kojem će utakmice igrati B momčad Osijeka, imati natkrivenu tribinu s 1500 mjesta, a jedan će biti potpuno natkriven i po tome jedinstven u Hrvatskoj.

Središnji objekt bit će veličine 5000 četvornih metara, u njemu će se nalaziti svi sadržaji potrebni za rad škole nogometa uključujući kuhinju i apartmane za mlade igrače. Kada je prije desetak godina Arsenal gradio Emirates, slušane su sugestije Arsènea Wengera, a slično iskustvo primijenjeno je i na Osijekov nogometni kamp u čiji su projekt ugrađeni prijedlozi i potrebe Osijekovih trenera.

Gradnja “nogometnoga grada”, u kojem će biti otvoreno tridesetak novih radnih mjesta, procijenjena je na šest do osam milijuna eura, od čega je 3,3 milijuna eura osigurala Vlada Republike Mađarske nakon natječaja na koji se prijavila Škola nogometa NK Osijek, a predsjednik HNS-a Davor Šuker obećao je milijun eura od HNS-a. Novi kamp, koliko i sam bio infrastrukturni iskorak od sedam milja ne samo za Osijek nego i za hrvatski nogomet, međutim, tek je početak.

Zdanje na Pampasu bit će, naime, tek dio infrastrukturne revolucije bijelo-plavih. Novi stadion nešto je što vlasnici spominju još otkako su preuzeli Osijek, ali predsjednik kluba Ivan Meštrović prvi je put dao vremenski okvir u kojem će Osijek zaigrati na novom stadionu. Prema riječima prvog čovjeka kluba, već za dvije do dvije i pol godine bijelo-plavi će imati novi dom! U prijevodu, građevinska operativa bit će u nekom trenutku istovremeno angažirana i na Pampasu i na Gradskom vrtu. Pritom je prvotni plan o stadionu sa 10.000 do 12.000 mjesta doživio korekciju. Rasprodan stadion na utakmicama protiv PSV-a i bečke Austrije i 15.000 navijača (na koliko je Uefa limitirala Gradski vrt zbog sigurnosnih razloga), odnosno više od 5000 godišnjih pretplata već u drugoj godini novog života kluba, promijenile su planove. Sada se, naime, spominje stadion kapaciteta 15.000 mjesta.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači Osijeka, Kohorta

Praznovjerni bi rekli treća sreća jer prethodno su dva puta veliki planovi oko izgradnje novog stadiona ostali samo na crtežu. Sadašnji stadion Gradski vrt službeno je otvoren 1979., međutim, nikada nije i dovršen prema prvotnim zamislima arhitekata. Projekt je, naime, podrazumijevao drugi red tribina ne samo na zapadu već i na sjevernoj i južnoj strani stadiona čiji je kapacitet trebao biti čak 42.000 gledatelja. Nedovršenom projektu i danas svjedoče nosivi stupovi na zapadnoj tribini koji nikada nisu dočekali planirano natkrivanje. Skoro tri desetljeća nakon što je Gradski vrt sagrađen predstavljen je megalomanski projekt u sklopu zajedničke hrvatsko-mađarske kandidature za organizaciju Eura 2012., a koji je u Osijeku predviđao stadion od 33.000 mjesta. Plan je bio ostaviti zapadnu tribinu i na njezinu visinu dograditi preostale tribine koje bi bile natkrivene. Kako je neslavno završila kandidatura za organizaciju Eura tako je napušten i ovaj ekonomski neisplativ projekt. Međutim, u ranu jesen 2012. tadašnjim gradskim ocima, slučajno šest mjeseci uoči lokalnih izbora, ukazala se vizija novog stadiona koji bi se po uzoru na Ljudski vrt u Mariboru financirao iz strukturnih fondova Europske unije. Projekt temeljite rekonstrukcije vrijedan između 15 i 20 milijuna eura bio je predstavljen i čelnicima HNS-a, a podrazumijevao je stadion od 15.000 mjesta. Prema zamislima arhitekta Predraga Rechnera, srušila bi se velika zapadna tribina, a atletska staza izmjestila tako da bi stadion bio ukopan nekoliko metara u dubinu, dok bi se tribine spustile do samog igrališta. Lijepo je to izgledalo na papiru, a na papiru je i ostalo.

Kako će izgledati budući Gradski vrt još uvijek je nepoznato, no iz prethodnih najava jasno je kako se više neće događati da kiša i loše vrijeme “ubiju” posjetu. Prema ranijim istupima Ivana Meštrovića novi Gradski vrt bit će u potpunosti natkriven uz sav komfor kojeg moderne sportske arene traže. Specifičnost će biti što će se utakmice igrati čak i u vrijeme dok oko travnjaka budu nicale nove tribine.

– Gradit ćemo u etapama jer nije mi u interesu da se selimo u grad i utakmice u vrijeme izgradnje igramo drugdje i tako prekinemo lavinu koju smo pokrenuli u Osijek. Rušit će se sjever, istok, jug i svi se će navijači preseliti na zapad, a onda kada se te tribine izgrade, rušit ćemo zapadnu tribinu. To će biti ta razina komfora da će ljudi dolaziti tri ili čak i četiri sata prije utakmice – obećao je Meštrović.

Do sada je sve svoje najave ispunio, čak i premašio pa zato, kada Meštrović nakon infrastrukturnog najavi i rezultatski bum, to treba zabilježiti.

– Idemo dalje kao najzdraviji klub u Hrvatskoj i sve osim naslova prvaka u bližoj budućnosti bit će kao juha bez soli.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

IL
ilijan1a
16:33 01.10.2017.

Ajmo Osijek!

DU
Deleted user
14:54 01.10.2017.

pa nek probaju vatreni na pripreme u stožice,mokrice il kako se već zovu

BI
binki
16:07 01.10.2017.

Sad bu i lopina koja je u zg ukrala 100 milja eura izdvojit 365kn za stolni nogomet.