PROGOVORIO O IZRUČIVANJU

Mamić je još u Emiratima, a odvjetnik nam se požalio: 'Traženiji je i od Gotovine!'

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Dinamo i Slaven Belupo sastali se u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Sprovod velikana hrvatskog nogometa Zlatka Kranjčara na zagrebačkom groblju Mirogoj
07.04.2021.
u 12:17
Nije potpuno sigurno da se neće moći izručiti. Nismo se još bavili time. Sigurno je da je to komplicirana stvar i što se tiče državljanstva i kasnije ako dođe neki zahtjev Hrvatske za izručenje iz UAE
Pogledaj originalni članak

Donedavni trener zagrebačkog Dinama Zoran Mamić pravomoćno je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora presudom Vrhovnog suda RH, no još nije dobio poziv na izdržavanje kazne zatvora. Taj bi proces mogao potrajati i nekoliko mjeseci. O cijeloj situaciji i njegovu povratku u domovinu porazgovarali smo s njegovim odvjetnikom Mijom Golubom.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Mogu biti tri mjeseca i šest mjeseci. Nije to ništa specijalno, ovaj slučaj Zorana Mamića, da bi trebalo biti hitno. Da je dobio više od pet (godina, op. a.), onda bi ga odmah stavili u istražni zatvor i pozvali na izdržavanje kazne, ali budući da nije dobio pet, dobio je manje, postoji procedura koja ničim nije odredila u kojem roku. Presuda se šalje, a kad se uruči svim strankama, u ovom slučaju osuđeniku, šalje se sucu izvršenja prema mjestu prebivališta i on određuje datum kada se osoba treba javiti da joj se uruči rješenje s novim datumom. Ima nas dosta u tom slučaju. Ja samo mogu reći da moj branjenik još nije dobio prvi primjerak presude. Dakle, to ne mora značiti neku ekstremnu hitnost. To može biti u petom, šestom, sedmom mjesecu. Nije zakonom propisano da mora biti, recimo, u 30 dana – kaže nam odvjetnik Golub.

Zoran Mamić nedavno je dobio još jedno dijete sa svojom partnericom Senkom. Oni su u Zagrebu, dok je on u Dubaiju. Može li i to što ima dijete od godinu dana biti olakotna okolnost za odgađanje izdržavanja kazne zatvora?

– Postoji po Zakonu o izvršenju upravo zbog tih razloga mogućnost odgode do maksimalno 20 mjeseci. Zato je to tako i posloženo. Postoji više razloga. Za pojedine razloge može biti 3 mjeseca, a za neke razloge, recimo zdravstvene, ako nema potrebnog liječenja unutar zatvorskog sustava, može biti više. Ne znači da ćemo mi to koristiti. Upravo zato gosp. Mamić sada slaže te neke stvari da ih možda i ne bismo morali koristiti.

"U povratku je"

Mlađi Mamić trenutačno je u Dubaiju u koji je preko Beča otišao 26. ožujka. Trebao se vratiti 2. travnja, no nije, a sada nas njegov odvjetnik uvjerava: u povratku je. 

– Redovito smo u kontaktu. Malo su se tamo neke stvari oko poslova zakomplicirale. Ne znam ni ja sve detalje, ali u dolasku je... Ni ja ne znam sve informacije o tome što tamo ima raditi, bio je tamo dvije godine, vjerojatno ima mnogo toga. Mora otkazivati najmove, boravište, neke stvari s porezom, mora to riješiti. 

Dakle, neće gledati uživo Villarreal (četvrtak, 21 sat, stadion Maksimir), našalili smo se.

– Možda na TV-u – dodao je odvjetnik pa nam pojasnio:

– Morate shvatiti da čovjek koji je dobio kaznu zatvora četiri godine i osam mjeseci ima mnogo toga porješavati jer ga neće biti dugo. Stavite sebe, ne daj Bože, u tu situaciju, da morate na izdržavanje kazne. Morate posložiti neke stvari: što se tiče familije, svega uostalom, budućeg života. Pogotovo čovjek kao on koji je živio i radio po svijetu, imao je različite poslove, nije običan građanin, što se vidi i po medijskoj zainteresiranosti. 

Istraga sudaca

Zoran Mamić u nekoliko navrata rekao je da se ne osjeća krivim, ali da će kaznu odslužiti ne bude li ona drugim pravnim koracima poništena. S druge strane, njegov brat Zdravko iz Hercegovine čini sve kako bi dokazao da ona nije točna.

– Oni su suprotnog karaktera. I Zoran Mamić se bori u tišini, kao i Zdravko, samo što Zdravko to i najavljuje, a Zoran ne. Zašto bi? Što bi dobio s tim da kaže sad ćemo podići ustavnu tužbu, sad ćemo tražiti odgodu? Ništa ne dobiva s tim. 

Koji su onda idući pravni koraci Zorana Mamića za rušenje presude?

– Nismo ni mi pametni s obzirom na to da se događaju stvari vezane za te suce, ne znamo u kojem će to smjeru otići. Svi znamo i javna je stvar da se vrše ispitivanja u odnosu na njih i to je bitno. Bude li nekog kaznenog progona, nešto slično u vezi s tim sucima, naravno da ćemo mi pokušati dokazati da nije bilo objektivno suđenje i koristiti se svim pravnim sredstvima da to oborimo. To je logično. 

Presuda neće lako pasti

Pada li presuda automatski, kako se špekulira u javnosti, bude li kaznenog progona sudaca koje Zdravko Mamić proziva? 

– Ništa u pravu ne ide po automatizmu. Automatski je nezgodna riječ. Tu se moraju ipak neke stvari podnijeti, ali ja tu ne znam sve detalje. Ne mogu ni govoriti u Zdravkovo ime, mogu samo u Zoranovo. Mi ćemo sigurno poštovati svaku odluku, kao što je to Zoran i rekao, a ostalo je na nama da vidimo što još možemo učiniti da ta odluka ne bude takva kakva jest. 

Mnogi, uključujući i premijera Plenkovića, čudili su se da Zoranu Mamiću nakon pravomoćne presude nije ograničeno kretanje, odnosno, prelazak granice. No to po zakonima RH nije toliko jednostavno, kaže nam njegov odvjetnik.

– Mogu samo reći da čak ni po Zakonu o izvršenju kazne zatvora to ne znači da će njemu biti određena neka mjera. Za to postoji jednostavna varijanta. Sudac izvršenja kada pozove, ako se osuđenik ne odazove, određuje pritvor, raspisuje tjeralicu, međunarodnu tjeralicu i onda se čovjeka uhiti bilo gdje na ovome svijetu. Malo zemalja postoji u kojima se čovjek može skriti. To je tako u smislu nejavljanja na izdržavanje kazne zatvora. 

Državljanstvo u Emiratima?

Danima se špekulira o mogućem dobivanju državljanstva UAE kako bi se mlađi Mamić ondje sakrio od presude. Doduše, to nije toliko jednostavno koliko se čini. Jednostavnije nego prije jest, ali lako nije. To govore tamošnji zakoni kojima je jedna od osnovnih stavki da osoba koja želi državljanstvo ne smije biti kažnjavana, a kamo li pravomoćno osuđena.

– Naravno da nije ugodno svaki dan dobivati u novinama naslove tipa "ostat će tamo", "traži putovnicu" i slično. Ja ne znam je li bilo za Gotovinu toliko interesa, kada moram tako reći, ha-ha. Naravno da ga to brine, nije mu lako, neke stvari stvaraju ogroman javni pritisak i stvara se određena klima za čovjeka koji može bez obzira na ovu presudu biti sasvim običan, nimalo opasan, čovjek koji ne radi neku štetu javnom interesu.

Znači li to da se hrvatska javnost ne mora brinuti i da će odslužiti kaznu bez obzira na to kakva bude, kako je i rekao?

– Kako je rekao, tako će i biti. Nemam što tu dodati. Ne radi se o mojoj koristi. Čovjek ima svoje prohtjeve, svoj život, donosi odluke. Može svaki dan odlučiti nešto drugo. Ali to je tako. Kako je rekao, tako je i mislio. Ne znam točno za tu olakotnu odluku Emirata, ali nije baš samo tako dobiti državljanstvo. Nije potpuno sigurno da se neće moći izručiti. Nismo se još bavili time. Sigurno je da je to komplicirana stvar i što se tiče državljanstva i kasnije ako dođe neki zahtjev Hrvatske za izručenje iz Emirata. Nije baš sve tako jednostavno, ako me razumijete. Nismo se bavili time da bismo dobili državljanstvo niti da bismo ostali u Emiratima. Pa zastara za tu kaznu je 15 godina. Čovjek treba negdje biti 15 godina ako ide na varijantu neizručivanja. Nije to samo tako! Mogu samo životno logično reći da nije baš samo tako dati državljanstvo čovjeku koji ima bilo kakvu presudu u nekoj stranoj državi. Ne znam, doista, ne mogu vam iznositi detalje o tome kad se nismo ni bavili time. 

Na kraju dodajmo da se Zoran Mamić u međuvremenu vratio u Zagreb iz Dubaija.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivanušec uoči Villarreala

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

Avatar southman
southman
12:48 07.04.2021.

Uz jdnu bitnu razliku, Gotovina je bio i ostao nevin.

DU
Deleted user
13:53 07.04.2021.

Ako mu zakon to ne brani a nije dobio poziv za osluženje kazne , ne znam u čemu je problem?

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:36 07.04.2021.

Ne vracaj se Zorane! Hrvatskim sudovima drma mafijaska duboka drzava. U bilo kojoj normalnoj drzavi te presude bi bile vec ponistene, poslije svega sto je Zdravko Mamic iznio o sucima koji su vodili taj montirani proces. Covjek im se nudi kao svjedok, spreman je suradjivati i podvrgnuti se i detektoru lazi, ali naravno... mafiju to ne interesira jer to bi otvorilo Pandorinu kutiju... A onda bi uzivali u sudjenju sucima i sivim eminencijama koji su Mamicima i montirali ovaj proces!