FILMSKA PRIČA

Odrastao u teškom siromaštvu, oca nije upoznao, a danas je na vrhu svijeta

Foto: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL
U.S. President Barack Obama welcomes the Cleveland Cavaliers to the White House - DC
Foto: Reuters/Pixsell
LeBron James
Foto: Reuters/Pixsell
LeBron James
Foto: Dražen Brajdić
LeBron James
Foto: Reuters/Pixsell
LeBron James
13.10.2020.
u 07:00
Riječ je o košarkašu koji je čak 16 puta bio član All-Star selekcije, koji je 13 puta izabran u najbolju momčad sezone, pet puta u najbolju obrambenu petorku, 4 puta bio je NBA prvak, 4 puta i MVP sezone...
Pogledaj originalni članak

U noći na ponedjeljak, ali i u cijelom finalnom nizu utakmica za naslov prvaka, King James dokazao je zašto je legitimni vladar NBA parketa pa tako i najbolji košarkaš današnjice. Još jednim triple-double učinkom (28 koševa, 14 skokova, 10 asistencija) protiv Miamija (106:93) odveo je Lakerse do 17. naslova NBA prvaka, ali i prvog u posljednjih 10 godina. Osim toga, LeBron James postao je prvi NBA košarkaš koji je epitet najboljeg igrača finala (MVP) osvojio s tri različite momčadi.

A još u lipnju 2012., prigodom osvajanja prvog od četiri NBA prstena, LeBron je kazao:

– Iz sirotinjske sam četvrti i ne bih trebao biti ovdje gdje sam sada.

A njegova je životna priča ostvarenje američkog sna. Ipak, riječ je o košarkašu koji je čak 16 puta bio član All-Star selekcije, koji je 13 puta izabran u najbolju momčad sezone, pet puta u najbolju obrambenu petorku, četiri puta bio je NBA prvak, isto toliko puta i MVP osnovnog dijela sezone...

Majka ga dala na udomljenje

Gloria James rodila je LeBrona, svoje prvo i jedino dijete, kada joj je bilo samo 16 godina, a kako to često biva u tim afroameričkim obiteljskim pričama, sin nikad nije upoznao svoga biološkog oca, Anthonyja McClellanda, čovjeka s kriminalnim dosjeom. Stoga i ne čudi što su LeBron i njegova samohrana majka živjeli u siromaštvu, a kada je umrla LeBronova baka, grad Akron oduzeo im je kuću koja je bila pod hipotekom.

Zbog svega toga, LeBronova majka nije uspijevala pronaći stalni posao pa se LeBron između pete i osme godine selio čak 12 puta i stalno mijenjao škole, a godinama poslije priznao je:

– Živjeli smo u stalnom strahu hoćemo li imati gdje spavati i što jesti. I tako iz dana u dan, iz noći u noć.

Kada je pohađao četvrti razred osnovne, LeBron je izostao s nastave sto sati jer jednostavno nije imao prijevoz do škole.

– Što god je moja majka mogla za mene napraviti, znam da je napravila i da joj nitko u životu nije bio važniji od mene. Nemate pojma kako je to kada odrastate bez toliko osnovnih stvari koje bi svaki čovjek trebao imati. No, to vam daje dodatnu snagu.

LeBron je prestao živjeti nomadski kada je njegova majka, a bilo mu je tada devet godina, odlučila zatražiti pomoć u odgoju sina. I tako su jedno vrijeme stanovali kod trenera američkog nogometa, izvjesnog Kelkera, čijoj je djevojci nakon nekog vremena dojadio život utroje, pa su se Jamesovi morali odseliti. Negdje u to vrijeme, nakon brojnih noći provedenih u automobilu, Gloria James shvatila je da sinu ne može dati sve ono što pruža prosječna obitelj pa je svoju odluku da sina dade na udomljenje ovako objasnila:

– Bila mi je to najteža odluka u životu, ali i jedna od najboljih. U toj dobi, LeBron je trebao životnu stabilnost, da se normalno razvija.

Svjestan koliko je za ovo što je on danas zaslužna njegova majka, LeBron joj nikad ne propušta čestitati Majčin dan, ali ni svojoj supruzi Savanni, ljubavi još iz srednje škole, s kojom ima troje djece.

– Biti majka je najteži posao na svijetu. To je teže nego biti profesionalni sportaš ili predsjednik. Žene su moćne, a majke bi trebalo slaviti svaki dan, a ne samo jedan dan u godini.

I tako je, majčinom odlukom, LeBron počeo živjeti s Pam i Frankom Walkerom u njihovu trosobnom stanu u Akronu. Živio je s njima godinu dana, a majku je viđao vikendima. Te godine iz škole nije izostao ni jedan dan, a bila je to i godina u kojoj je počeo trenirati košarku, s kojom ga je upoznao njegov udomitelj Frank, inače trener američkog nogometa.

– Moj srednjoškolski trener, čovjek koji je za mene očinska figura, običavao mi je govoriti: “Upotrijebi košarku kao prijevozno sredstvo da odeš kamo god želiš”.

I činio je to tako da se već kao srednjoškolac toliko nametnuo da je 2003., kao 18-godišnjak, bio prvi izbor na draftu, kojim su te godine raspolagali Cleveland Cavaliersi. No s obzirom na to da je u NBA došao izravno iz srednje škole i uz puno pompe, starosjedioci u momčadi nisu ga oduševljeno prihvatili. Bilo je tu i puno ljubomore, jer isto ljeto, prije nego što će odigrati ijednu NBA utakmicu, LeBronu je proizvođač sportske opreme Nike ponudio ugovor od 90 milijuna dolara.

Već u prvoj NBA sezoni postao je najmlađi igrač u povijesti koji je postigao 40 ili više koševa u utakmici. Na kraju sezone proglašen je novakom godine, postavši i najmlađi nositelj tog epiteta.

Teške trenutke LeBron je proživljavao i nakon što je 2010. od svog prelaska u Miami napravio televizijsku predstavu, pa su ga mnogi ljubitelji NBA lige zamrzili, ali i suparnici s parketa. Bio je to ekscentričan čin koji se mnogima nije svidio, pa je imidž omrznuta sportaša sprao tek nakon što se vratio u Cleveland i 2016. s Cavsima osvojio naslov prvaka. Iz straha da ga opet ne zamrze – ovaj put navijači Lakersa – bio je silno motiviran da u svom 10. finalu osvoji četvrti naslov. S obzirom na godine (35), možda mu je i posljednji, pa je kazao da je sve što sada želi samo poštovanje, vjerojatno onih koji su ga negirali kao jednog od najvećih.

Svjestan koliko je dobio od košarke, LeBron je još kao adolescent osnovao humanitarnu zakladu koja pomaže samohranim roditeljima da ne posustanu u školovanju svoje djece. U partnerstvu sa Sveučilištem u Akronu obvezao se da će od 2021. stipendirati najmanje 2300 školaraca. Svojim najvećim životnim postignućem smatra utemeljenje javne osnovne škole 2018. koja se bavi problematičnom djecom.

Prije četiri godine, donirao je 2,5 milijuna USD Smithsonianovu Nacionalnom muzeju afričko-američke povijesti i kulture i time je samo potkrijepio svoj aktivizam kad je riječ o rasnoj neravnopravnosti. Oglasio se u brojnim situacijama pa tako i ove godine nakon novog slučaja upotrebe prekomjerne sile bijelih policajaca i ubojstva građana crne boje kože.

Kao osoba svjesna svog utjecaja na političku i kulturološku klimu u SAD-u, otvoreno je kritizirao i američkog predsjednika Trumpa kojeg optužuje da sportom pokušava podijeliti Ameriku. Kazao je i da je Trump nesposoban i beznačajan i da s njim nikad ne bi sjeo za isti stol, reagirajući na njegovu odluku da, kao aktualnog NBA prvaka, ne pozove u Bijelu kuću svog kritičara Stephena Curryja.

Voli kupovati nekretnine

S obzirom na to da je već reklamirao demokratske kandidate Baracka Obamu i Hilary Clinton, ne treba ni najavljivati da će na predstojećim izborima podržati Joea Bidena. A nemalo je učinio i pozivanjem Afroamerikanaca da izađu na izbore u što većem broju.

Inače, premda je još aktivan igrač, LeBron James je i uspješan biznismen. Vlasnik je marketinške agencije te suvlasnik producentske i digitalne kompanije. Njihovoj uspješnosti pridonosi i njegova popularnost kao sportaša, a on je na Instagramu uvjerljivo najpraćeniji NBA košarkaš sa 73 milijuna pratitelja, što je za 40 milijuna više od drugoplasiranog Curryja. Satko tko se želi oglašavati na LeBronovu profilu na Instagramu mora to zadovoljstvo platiti 300.000 USD.

LeBron je ovih dana kupio vilu na Beverly Hillsu za 36,7 milijuna USD, a to je već treća palača koju je kupio u Los Angelesu. Prvu je kupio 2015. za 21 milijun, a drugu prije dvije godine za 23 mil. USD. Uz više od 300 milijuna USD zarađenih samo od ugovora s NBA klubovima te s aktualnim ugovorom koji bi mu u iduće dvije godine trebao donijeti 80 milijuna dolara, kupnja skupih nekretnina očito mu je hobi. Bude li ih prodavao, imat će dodatnu vrijednost jer su bile u vlasništvu najvećeg košarkaša današnjice. •

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ZN
znam
07:57 13.10.2020.

Malo je poznato da je James operirao tumor slinovnice (salivary gland tumor) uzrokovan uporabom mobitela.

DU
Deleted user
07:38 13.10.2020.

igra odlično,ali precijenjeno