POČINJE

Od šest NBA Hrvata u petorci će biti samo Bogdanović i Šarić

Foto: Reuters/Pixsell
Od šest NBA Hrvata u petorci će biti samo Bogdanović i Šarić
16.10.2018.
u 21:35
U noći s utorka na srijedu, utakmicom Bostona i Philadelphije, započinje 73. NBA sezona. Klubovi su to za koje su navijali i još navijaju mnogi Hrvati
Pogledaj originalni članak

Za Celticse Hrvati navijaju zbog šampionske patine, ali i zato što je za njih igralo najviše Hrvata (Vranković, Rađa, Tabak, Šundov), a za Sixerse jer njihov dres nosio genijalni Toni Kukoč (ondje je bio i Giriček), a danas njihove boje brani 25-godišnji Dario Šarić.

Šiši je jedan od šest Hrvata u NBA klubovima, a od Hrvatske, iz Europe, NBA-evaca će više imati jedino Francuska i Španjolska.

Hawksi bi htjeli Bendera

Šarić je, uz Bogdanovića, jedini naš igrač koji ima izboren i zajamčen status u svojoj momčadi odnosno prvoj petorci.

– Očekujem da Dario bude jednako dobar, ako ne i bolji no prošle sezone. On je već dokazani NBA igrač, a Sixersi će ove sezone biti bolji nego lani. Šarić je svestran, prototip igrača kakve NBA traži, jer može pokriti čak četiri pozicije – kazuje Šarićev europski menadžer Miško Ražnatović i ističe:

– Za njega je ova sezona jako važna jer već nakon treće sezone on može dogovoriti petu, šestu i sedmu, dok je četvrta određena tablicom pri draftu. Mogao bi to biti jedan od pet najvećih ugovora izvanameričkih igrača u povijesti.

Za novi ugovor borit će ove sezone i najbolji strijelac hrvatske reprezentacije Bojan Bogdanović, Hrvat koji je na NBA parketima lani imao najveću minutažu (30,8). O njegovoj situaciji porazgovarali smo s europskim menadžerom iz njegove agencije (Wasserman) Acom Raškovićem:

– Bojan će biti u startnoj petorci Pacersa koji će biti bolji nego lani. S 29 godina, Bojan je zreo igrač koji igra na snagu, zdravlje i rutinu, a u svom trećem NBA klubu dobio je pravu ulogu. Trener i suigrači mu vjeruju, pa tako i najbolji igrač te momčadi Oladipo.

Treći Hrvat po minutaži u prošloj sezoni bio je phoenixovac Dragan Bender (25,2) za kojeg se govori da bi ga Sunsi mogli mijenjati u Atlantu za razigravača Jeremyja Lina. O Benderovoj situaciji u sastavu trenera Kokoškova govori Draganov osobni trener Mladen Šestan:

– Dragan je uoči sezone radio dosad najbolje. U utakmicama nije zabrinuo, ali ni oduševio. Po meni, on je najbolja četvorka u sastavu i čini mi se da će ili biti važna poluga ili će imati situaciju kao prošle sezone Hezonja u Orlandu.

Pojasnio je Šestan i Draganovu specifičnu situaciju s ugovorom.

– Do 31. listopada, Sunsi se trebaju odlučiti hoće li aktivirati četvrtu godinu njegova ugovora. Do tada će odigrati pet utakmica pa će tada biti puno toga jasnije. Ono što nije dobro da je cijeli menadžment, koji ga je draftirao, promijenjen sedam dana prije početka sezone tako da se još ništa ne zna i klub bi mogao čekati do posljednjeg časa.

Takvu istu situaciju imao je spomenuti Hezonja kojem njegov Orlando prošle jeseni nije produljio ugovor na četvrtu godinu pa je 23-godišnji Dubrovčanin, premda je igrao prosječno 22.1 minutu, promijenio klub. Nažalost, u New York Knicksima dobio je samo jednogodišnji ugovor pa mu neće biti lako dokazati da zavređuje visok i dugogodišnji ugovor.

Ono što je dobra vijest za Hezonju jest da su mu Knicksi dali zeleno svjetlo da više šutira, a to je nešto na što peti pick drafta iz 2015. godine nije imao pravo u tri godine u Orlandu. Doduše, čini se da se za mjesto startne četvorke nije izborio i da bi trener David Fizdale to povjerenje mogao dati Lanceu Thomasu, igraču koji iza sebe ima već tri sezone u dresu Knicksa.

LeBron od Žižića do Zupca

Hrvatski NBA-evci s najmanjom minutažom u prošloj sezoni bila su dvojica mladih centara Ivica Zubac (9.5 minuta) i Ante Žižić (6.7 min) o čijoj smo situaciji porazgovarali s menadžerom koji ih je plasirao u NBA svijet, Miškom Ražnatovićem. Njih povezuje najsvestraniji košarkaš svijeta LeBron James koji je prošle sezone bio suigrač Žižiću, a sada će mentorirati Zupca.

– Premda s dolaskom Jamesa u Lakersima razmišljaju da igraju košarku bez klasičnog centra, veći dio utakmica to neće biti moguće i Ivica će dobiti značajniju minutažu. Istina je, u današnjoj košarci klasični centri gube svoju ulogu pa je Zubac ovo ljeto napravio neke važne iskorake. Izgubio je kilažu, ubrzao noge kako bi odgovorio zahtjevima moderne košarke u kojoj je brzina važniji faktor od visine. Mora popraviti lateralne kretnje radi što boljeg preuzimanja u obrani.

Što nam Ražnatović može reći o drugom bivšem cibosu?

Žižić je niži od Zupca, ali eksplozivniji, okretniji pod košem i ja odavno govorim da će to biti vrhunski NBA centar. S obzirom na to da Cavsi ove godine neće imati neke sjajne rezultate, Ante će dobiti dosta minuta.

Sva predviđanja NBA kroničara, ali i kladioničara, idu u pravcu toga da bismo sljedećeg lipnja mogli gledati finale Warriorsa i Celticsa. Warriorsima se predviđaju 62 pobjede u sezoni, Celticsima 58, Rocketsima 57, Raptorsima 55, Sixersima 54, Utahu 49, Oklahomi 49, Bucksima 48, Lakersima 48, Pacersima 47 i tako redom... A to su i neki pokazatelji o izgledima u doigravanju.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
stipe123
22:40 16.10.2018.

I precise.