SVEČANO

Obilježeno 130 godina gimnastike u Karlovcu

Foto: Davor Kibel/PIXSELL
Obilježeno 130 godina gimnastike u Karlovcu
18.12.2015.
u 23:55
'Prvi predsjednik bio je dr. Ljudevit Harazim, ali se valja prisjetiti da je u gimnastici na ovim prostorima vrlo aktivno djelovao i Franjo Bučar, otac modernog hrvatskog športa i olimpizma.'
Pogledaj originalni članak

Karlovčani se organizirano bave gimnastikom 130 godina, što je u petak obilježeno svečanom sjednicom Skupštine Gimnastičkog kluba Sokol u kazalištu "Zorin dom", a tradicionalna gimnastička akademija održat će se u subotu u vlastitoj namjenskoj dvorani Sokol sagrađenoj 1934. godine.

U povijesnom pregledu Sokola predsjednik kluba Željko Šančić rekao je kako je klub formalno osnovan u ljeto 1885. godine, kada je održana osnivačka skupština "Pokupskog sokola", s tim da su članovi društva tada bili predstavnici viših građanskih slojeva, ali su im se kasnije pridružili mladi obrtnici, trgovci i srednjoškolci.

"Prvi predsjednik bio je dr. Ljudevit Harazim, ali se valja prisjetiti da je u gimnastici na ovim prostorima vrlo aktivno djelovao i Franjo Bučar, otac modernog hrvatskog športa i olimpizma, te da je dr. Božo Vinković bio podstarješina Saveza Hrvatskih Sokolskih društava i vrlo aktivni dužnosnik karlovačkog Pokupskog Sokola, ali kroz dva mandata i gradonačelnika Karlovca (1910. i 1920.)", rekao je Šančić i nastavio nizati zanimljivosti poput one da je na njihovom sletu 1923. godine nastupao i Leon Štukelj, jedan od najboljih slovenskih gimnastičara svih vremena.

Nakon cijelog niza događaja i zaslužnih osoba Šančić se prisjetio i Domovinskog rata te rekao da je zbog velikosrpske agresije na grad 1991. godine bio na kratko zaustavljen rad ovog društva, a dio članova Sokola je među prvima stupio u obranu svog Grada i Domovine, te se rad Kluba obnovio tek 1994. i to na raznim lokacijama, jer je Sokol bio izravno gađan i razaran s neprijateljskih pozicija.

Na izbornoj Skupštini 7. svibnja 1994. godine izabrano je vodstvo u sastavu Franca Blašković, Vlatko Bobinac, Boris Capan, Katica Horvatić, Zoran Jurjević, Ivan Belina kao tajnik i Željko Šančić kao predsjednik Kluba.

"Prvim športskim uspjesima Kluba doprinosi Marijan Šančić, nešto kasnije Marija Štedul i Lola Borovček, potom Jurica Suhin, Darija Herak, Vinka Suhin, Antonija Golubić, Antonio Čališ, Petra Furač, Lovro Čorak, te Korina i Lara Belokleić", nabrojio je Šančić i ustvrdio da su u Karlovcu održana dva državna prvenstva osnovnih škola, Prvenstva Hrvatske 2003. godine, završnica Kupa 2005. i 2006. godine, Višebojsko prvenstvo Hrvatske održano 2007. godine, Pojedinačno i višebojsko prvenstvo Hrvatske 2010. godine sa više od 500 akreditiranih sudionika.

Znanje i vještinu novih generacija moći će Karlovčani vidjeti na akademiji koja će biti, kako je rečeno, susret iskustva i mladosti, s tim da Klub danas broji 224 člana. Rezultati njihovog rada i rada njihovih prethodnika kroz posljednjih deset godina predstavio je trener Ratko Vukovići u knjizi koja je večeras promovirana.

>> Nisam nesretan jer sam dao sve od sebe, ali nisam ni zadovoljan

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.