ŠTO KAŽETE?

Novosti u nogometu: Predlaže se uvođenje narančastog kartona

Foto: DPA/PIXSELL
Novosti u nogometu: Predlaže se uvođenje narančastog kartona
22.01.2014.
u 16:45
Igrač koji dobije narančasti karton izašao bi iz igre na dvije ili tri minute, a za to vrijeme bi bio u posebno ograđenom prostoru.
Pogledaj originalni članak

Pobjedi li Francuz Jerome Champagne u utrci za predsjednika Fife nogomet će doživjeti velike promjene. Naime, protukandidat Seppa Blattera predlaže da se u nogomet uvedu narančasti kartoni.

Igrač koji dobije narančasti karton izašao bi iz igre na dvije ili tri minute, a za to vrijeme bio bi u posebno ograđenom prostoru. Francuz predlaže i druge promjene pa bi tako po uzoru na ragbi sa sucem mogli pričati samo kapetani momčadi, tehnologija bi se koristila za utvrđivanje zaleđa i jedanaesteraca, a ograničio bi se i broj stranaca kako bi se razvijali domaći talenti.

Također, predlaže se i ukidanje trostruke kazne (crveni karton, jedanaesterac i utakmica zabrane) za igrače koji naprave prekršaj u šesnaestercu kad je protivnik u gol-šansi, a slobodni udarci pomicali bi se do 10 metara naprijed ako se igrači bune. Campagne želi i javno objaviti plaće Fifinih dužnosnika te organizirati televizijska sučeljavanja uoči biranja predsjednika.

Francuz, 55-godišnjak, karijeru je počeo u diplomaciji. Bo je i Blatterov suradnik, a 11 godina proveo je u Fifi. Svoj je program opisao kao "drukčiju Fifu".

– Treba nam drukčija i demokratskija Fifa. Nisam se kandidirao zbog osobnih ciljeva – rekao je Champagne.

>> Blatter: Nikad nitko nije kasnio u pripremi SP-a kao Brazil

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

FI
Fieldhockey
18:54 22.01.2014.

U hokeju na travi postoji zeleni karton. Znači, u utakmici 2x35 zeleni karton je dvije minute, a žuti 5 do 10 minuta izvan igre. Ako se uvodi narančasti karton s vremenskom kaznom, onda bi i svi ostali kartoni trebali biti s vremenskom kaznom. A dvije minute je premalo za nogomet. Jedna lopta na tribinu i to je to.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:49 22.01.2014.

Ma glupost, svega 2-3 minute. Ma dok se okreneš prođe vrijeme. Ali ako bi to bilo 15-20 minuta bilo bi učinkovitije.

C5
c54t21q2
17:52 22.01.2014.

Mislim da u nogometnim pravilima ne treba puno mijenjati.Narandzasti karton je glupost koja nadam se nece proci.Po meni trebalo bi ostrije sankcionirati namjerne faulove,laktanje,nesportsku igru i ponasanje,namjerno odugovlacenje i sl ali nikako novoizmisljenim kaznama .Isto tako poostriti kazne za trenere i tehnicko osoblje sa klupe.Nedopustivo je da oni skacu,vicu,provociraju i sl. sudije ,protivnicke igrace i sl. I jos nesto... kaznjavanje kluba zbog ponasanja "njegovih navijaca" je najveci apsurd koji se danas veze uz nogomet.