PREPOROD

Novi život za Hrvata: Zlatko Dalić dobio pojačanje kakvom se nije nadao

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Rebić Dalić
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Ante Rebić
Foto: IPA/Pixsell
Ante Rebić
Foto: Press Association/Pixsell
Ante Rebić
Foto: Press Association/Pixsell
Ante Rebić
Foto: Press Association/Pixsell
Ante Rebić
30.01.2020.
u 07:00
“Novi život za Hrvata”, najavljuje La Gazetta dello Sport preporod Ante Rebića, a tako je izbornik Zlatko Dalić ovoga siječnja dobio pojačanje kakvome se nije nadao
Pogledaj originalni članak

Preporod Ante Rebića (26) u Milanu manifestirao se i u utakmici četvrtfinala Talijanskog kupa, u kojoj je Milan u dramatičnim okolnostima svladao Torino 4:2, a naš sjajno raspoloženi reprezentativac asistirao Bonaventuri za prvi pogodak.

Tako se Rebić polako ali sigurno i neumoljivo nameće treneru Pioliju kao jedan od ključnih igrača Milanova ofenzivnog reda te mu talijanski mediji proriču stalan status u početnih prvih 11 što je donedavno bilo nezamislivo.

Novi život za Hrvata”, najavljuje La Gazetta dello Sport, uz obrazloženje da se robusni Imoćanin Rebić odlučno, ozbiljno i konkretno izborio za početnu poziciju i za sljedeću utakmicu protiv Verone (nedjelja, 15 sati) na San Siru. Hrvat je, tvrdi ugledni list, u posljednje dvije prvenstvene utakmice na terenu napravio razliku u Milanovu korist, a trener Pioli oduševljen je njime.

Ocijenjen sa 7,5

Kad smo već kod utakmice s Torinom, Rebić je za tu 105-minutnu izvedbu (Milan je slavio u produžecima) na web-portalu Sofascore.com ocijenjen s visokih 7,5, jednako kao i Theo Hernandez i Benancer, a bolji učinak od njih imali su Danac Simon Kjaer (7,8) te igrač utakmice, Španjolac Samu Castillejo (7,9). Istina, Rebić je na toj utakmici bio i sretnik jer mu je sudac za očito namjerno udaranje suparničkog igrača u glavu u 36. minuti dao samo žuti karton. Rebić, na žalost, ima kratak fitilj i morao bi ipak malo bolje kontrolirati svoj temperament.

U posljednja se tri nastupa (Udinese, Brescia, Torino) prometnuo u jednog od ključnih igrača Milana, s prosječnom ocjenom od impresivnih 8,36.

Inače, Rebić u utakmicama talijanskoga prvenstva ima samo deset nastupa ove sezone, samo jednu utakmicu igrao je otpočetka, igra u prosjeku 26 minuta, postigao je ukupno tri pogotka, a zabija svakih 89 minuta. Pa iako to nisu neke zastrašujuće brojke, njegov kontinuitet u posljednjim nastupima doista je ohrabrujući. Tako je izbornik Zlatko Dalić ovoga siječnja dobio pojačanje kakvome se nije nadao, adut koji u predvečerje Europskog prvenstva ponovno lovi svoju najvišu razinu, onakvu kakvu je do sada imao samo kod Nike Kovača u Eintrachtu. Baš u mjesecima uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Milanov uspon, naravno, nije vezan samo uz Antu Rebića nego i poteze koje je u prijelaznom roku vukao šef struke Zvonimir Boban. A to je svakako dovođenje na posudbu Danca Simona Kjaera iz Atalante na stoperskoj poziciji te Zlatana Ibrahimovića, čije ime, pojava i karizma još uvijek djeluju autoritativno, i među suigračima i među suparnicima.

Broz još uvijek najbolji

Za podsjetnik, Milan je prošlu kalendarsku godinu okončao na desetom mjestu Serie A, a sada je osmoplasirani s 31 bodom, jednako kao i šestoplasirani Cagliari, a to je pozicija koja vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Tako visok plasman na kraju sezone za Milan bi doista bio bingo, s obzirom na mizeran start sezone, promjenu trenera i silne oscilacije. Milan od dolaska Kjaera i Ibrahimovića u pet njegovih nastupa još nije poražen, a niz neporaženosti traje ukupno šest utakmica. Također, Milan se plasirao i u polufinale Kupa, gdje ga čekaju dvije utakmice s Juventusom.

Milan je posljednji trofej osvojio 2016. godine, talijanski Superkup, a posljednji Scudetto datira još iz 2011. godine.

Dok se Ante Rebić budi iz zimskog sna, još uvijek je najbolje ocijenjeni hrvatski nogometaš u Italiji ove sezone trenutačno ozlijeđeni Marcelo Brozović. Ima 19 nastupa u prvenstvu za Inter, uz prosječnu ocjenu 7,30. Do njega je Mario Pašalić iz Atalante, također s 19 nastupa i prosječnom ocjenom 7,01. Slijedi Milan Badelj iz Fiorentine sa 16 nastupa i prosjekom od 6,80, dok Marko Rog u Cagliariju ima 18 nastupa i prosječnu ocjenu 6,72. Sva petorica, naravno, računaju na pozivnicu za Europsko prvenstvo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr