SUSPENDIRANI PREDSJEDNICI

Nogomet na dnu! Blatter: Ovo je politički progon!

Foto: Reuters/PIXSELL
Nogomet na dnu! Blatter: Ovo je politički progon!
22.12.2015.
u 17:04
'Borit ću se protiv suspenzije. Ovo je napad na mene, ali i na Fifu, žao mi je što se okaljava jedna toliko uspješna organizacija.'
Pogledaj originalni članak

Od jučer više ništa u nogometu neće biti isto. Fifina Etička komisija na osam je godina iz nogometa otjerala dva najmoćnija čovjeka – predsjednika Fife Seppa Blattera (79) i predsjednika Uefe Michela Platinija (60). Zabranjene su im sve nogometne aktivnosti do kraja 2023. godine!

Razlog su za suspenziju događaji otprije 15-ak godina. Naime, tadašnji predsjednik Fife Blatter uplatio je Platiniju 1,8 milijuna eura za savjetničke poslove obavljene u razdoblju od 1999. do 2002. godine.

Čak 133 sumnjive transakcije

No transakcija je obavljena na temelju usmenog dogovora, a time su povrijedili etička načela Fife. Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 74.000 eura, dok Blatter mora platiti 46.295 eura. Sitnica je to u odnosu na novac koji su "mešetarenjem" zaradili posljednjih godina u Fifi i Uefi.

Blatter je jučer u Zürichu održao konferenciju za novinare na kojoj je pokušao isprati ljagu sa sebe te objasniti sporni ugovor s Platinijem.

– S Michelom sam imao usmeni ugovor, odnosno džentlmenski sporazum. To se dogodilo nakon Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj, kada mi je Platini prišao i rekao da želi raditi za Fifu. Kazao je da traži milijun franaka, a ja sam mu poručio da je prilično skup te da možemo platiti dio sada, a dio kasnije. Etički odbor Fife poriče taj sporazum iako imamo dokaze da za taj sporazum nismo znali samo nas dvojica. Platini i ja smo na prvom saslušanju o ovom slučaju bili odvojeni, a rekli smo iste stvari. Kako je to moguće – pita se Blatter, koji je na presicu stigao nasmijan.

Ironično, ali jučerašnja suspenzija nije najveća Blatterova briga. Više se treba brinuti zbog istraga o korupciji u Fifi, koje provode švicarska policija i FBI.

Švicarske vlasti istražuju čak 133 sumnjive financijske transakcije povezane s odlukama Fife da Rusiji i Kataru dodjeli domaćinstva SP-a 2018. i 2022. godine. FBI pak sumnjiči 27 nogometnih dužnosnika za primanje mita u sklopu odobravanja marketinških i televizijskih prava.

– Istraga američkih vlasti djeluje mi kao politički proces, kao osveta što je domaćinstvo SP-a 2018. Fifa dodijelila Rusiji, a ne SAD-u – poručio je Blatter i dodao:

– Borit ću se protiv suspenzije. Ovo je napad na mene, ali i na Fifu, žao mi je što se okaljava jedna toliko uspješna organizacija. No vratit ću se ja, vidjet ćete!

Mi se ipak nadamo da neće jer Blatterova vladavina nesumnjivo je bila obilježena velikom korupcijom. Uostalom, gotovo da nema čovjeka na vodećim funkcijama u Fifi koji nije za nešto osumnjičen. Blatter, Platini i društvo nogomet su doveli na dno, doveli su ga na crne stranice pa se o njima u posljednje vrijeme pisalo više nego o Ronaldu, Messiju, Neymaru...

Jordanac Ali preuzima Fifu?

Svjetski nogomet trenutačno je obezglavljen jer uz predsjednika Fife Blattera suspendiran je i njegov zamjenik Jerome Valcke. Bez vodstva Fifa će biti do 26. veljače, kada će biti izabran Blatterov nasljednik.

No neki od kandidata također nemaju čist dosje. Švicarac Gianni Infantino baš je Platinijev i Blatterov prijedlog, a bahreinski šeik Salman bio je upleten u aferu kada je Katar dobio domaćinstvo SP-a 2022. Preostali kandidati su Južnoafrikanac Tokyo Sexwale, Francuz Jérôme Champagne te jordanski princ Ali, koji je šef azijskog saveza i najveći favorit za Blatterova nasljednika.

>>Moj stav o Platiniju i Mamiću se nije promijenio, imaju moju punu podršku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

BA
barkod
17:20 22.12.2015.

Izgleda , da je ipak u nekim segmentima, Lijepa naša copy-paste razvijenih zemalja u ovom slučaju Švicarske. Još čekamo Platinia s ovakvom izjavu pa da se pridružimo i Francuskoj. Barem smo negdje uz bok Švicarskoj , nadamo se i Francuskoj. Uvijek ovakve velike glave kada ih se optužuje i kažnjava glavni izgovor je politički progon.

DU
Deleted user
17:34 22.12.2015.

Da su ovi lopine-jesu i to bez premca. ali povijest pokazuje da ih uvijek mijenja druga grupa "sposobnijih" lopina. daj boze da sam u krivu!

ZG
ZGexil
17:12 22.12.2015.

haha, politički progon, zvuči mi od nekud poznato....... kradljivac je lopov i tu je svakoj drugoj priči kraj.