U EUROPSKI NATJECANJIMA

Njemački klubovi nauspješniji ove sezone

Foto: AFP
Njemački klubovi nauspješniji ove sezone
10.04.2010.
u 14:05
Njemački su nogometni klubovi u dosadašnjem dijelu sezone pokupili najviše bodova u europskim kupovima po renkingu Europske nogometne federacije (UEFA).
Pogledaj originalni članak

Bundesligaški predstavnici trenutačno su na učinku od 17.083 bodova, 0.12 bodova ispred Engleza, koji su ostali samo na dva predstavnika u polufinalu Europa lige. Nijemci u nastavku natjecanja i dalje imaju minhenski Bayern (Liga prvaka) i HSV (Europa liga).

Trećeplasirani Španjolci trenutačno su na 16.928 bodova. Francuzi su četvrti, a Talijani tek peti.

Pri dodjeljivanju renkinga uoči svake nove sezone eurokupova UEFA zbraja bodove iz proteklih pet sezona. U tom je poretku Njemački nogometni savez i dalje četvrti, s 0.417 bodova zaostatka za Talijanima. Ovisno o ishodu Intera u Ligi prvaka, odnosno Bayerna i HSV-a u Ligi prvaka te Europa ligi, Talijane bi Nijemci mogli vrlo lako prestići do kraja sezone na petoljetnoj ljestvici.

Time bi od sezone 2011/2012 Nijemci stekli pravo na četiri kluba u Ligi prvaka (uz Engleze i Španjolce), dok bi Talijani spali na tri predstavnika u najbogatijemu svjetskom natjecanju nogometnih klubova.

O procvatu njemačkoga klupskog nogometa, čije se posljedice mogu očekivati tek u perspektivi, jasno govori i činjenica da je utakmice njemačkih klubova u UEFA-inim natjecanjima na stadionima gledalo najviše ljudi, čak 42.000 u prosjeku. Na toj ljestvici, s 36.000 gledatelja prosječno po utakmici, drugo mjesto također drže Englezi.

Eurokupovi, bodovi nacionalnih saveza u sezoni 2009/2010:
1. Njemačka 17,083 boda
2. Engleska 17,071
3. Španjolska 16,928
4. Francuska 15,000
5. Italija 14,714
...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZG
zgolub11
14:21 10.04.2010.

hrvatski koeficjent valjda nisu uzeli u obzir